Makro Fotoğrafçılık

Merhaba Genç Yorum okurları;

Makro fotoğrafçılık; çekilmek istenen objeleri (böcek, çiçek ve detaylar) 1:1 oranında veya daha büyük olarak çekmektir. Yani küçük nesneleri fotoğraf makinası ve lensler aracılığı ile büyüterek kaydetme işidir.

Bu çekimler için özel üretilmiş makro lensler kullanılabileceği gibi normal lenslere uzatma tüpü (extension tube) takılarak çekilebilir. Yalnız bu tüplerin makro lenslere göre ışık geçirgenliği ve netlik kaybına neden olması istenmeyen bir durumdur.

Makro fotoğrafçılıkta çoğunlukla görmediğimiz veya dikkat etmediğimiz detayların ve canlıların güzelliklerini ve hayatın farklı bir boyutunu görürüz. Özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayanların ilgisini çeken bir alandır.

Makro fotoğrafçılık sabır ve gözlem isteyen bir alandır. Tabiatla aranızın iyi olması gerekir, çoğunlukla arazide çalışmak gerektiği için açık alan uyumunuzun ve tecrübenizin iyi olması gerekir.

Fotoğrafçılıktaki kurallar (diyafram, enstantane, iso, net alan derinliği, ışık, kompozisyon, altın oran gibi) makro fotoğrafçılık için de geçerlidir. Çekim için sabah erken saatler ve akşamüzeri saatleri uygun vakitlerdir. Netlik probleminin önüne geçmek için tripot veya monopot kullanımı önemlidir.

Grup olarak çekime gitmek canlı çekimleri için rahatsız edici olur. Sakinlik ve sessizlik önemlidir. Benim tavsiyem makro çekim tecrübesi olan bir fotoğrafçıyla çekime giderek uzun yıllarda öğrenilebilecek incelikleri daha kısa sürede öğrenebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*