Kapadokya’nın az bilinen efsanesi Gomeda Vadisi

Gomeda, Kapadokya yöresinde bulunan 260’tan fazla vadiden bir tanesi. Şeytan Deresi, Küçük Ihlara gibi yakıştırma adları bulunan vadinin içinde hiç peribacası yok, belki de bu yüzden popüler değil. Ama zamanında 600 hanenin bulunduğu göz önünde bulundurulunca; 2 kilisesi, 2 nekropolü* ve 1 yeraltı şehri ile aslında koca bir yerleşim yeri. Nevşehir’in Ürgüp ilçesi Mustafapaşa beldesi yakınlarında.

Baştan başa vadiyi yürüyebilmek için yer yer yokuş çıkarak, yer yer yokuş inerek, su birikintilerinin ve kayaların üstünden atlayarak 6 km uzunluğundaki bir yolu katetmeniz gerekiyor… Yol boyunca mevsimine göre elma, armut gibi bir sürü meyve ağaçları, üzüm ve çalı meyveleri var. Bölgedeki Bey Deresi hem bu ağaçları hem de etraftaki kavakları besliyor. Vadinin Mustafapaşa girişinde bulunan Üzengi Çayı da doğal bir içme. Buram buram kükürt kokan bu su için çok şifalı olduğu söyleniyor. Safra kesesi ve böbrek rahatsızlıklarına ve sindirim problemlerine iyi geldiği söyleniyor.

Vadide yürürken en dikkat çekici yapılar ise kayalara oyulmuş, apartmanlara benzeyen güvercinlikler. Bu güvercinlikler bazen tek katlı bazense 6-7 katlı bina yüksekliğinde inşa edilmişler, kale gibi heybetli görünüyorlar. Bazısı taştan örme, bazısı motif işlemeli, bazısı boyalı bu güvercinliklerden yöre halkı hâlâ gübre elde ediyor.

Bu arada bir ek bilgi; vadi esrarengizliği ile bir gerilim filmine de konu olmuş. İsmini de vadiden alan Gomeda filminde 5 kişilik bir arkadaş grubu yollarını kaybedip geceyi vadide geçirmek üzere karanlık bir mağaraya sığınır, böylece korku ve gerilim dolu anlar başlar.

Gomeda, bütün esrarengizliği ile vadi yürüyüşü yapmak isteyen ziyaretçilerini bekliyor. Gitmek için en uygun zamanlar ise ilkbahar ayları. Ama şu da var; yazın sıcak zamanlarda gidilse bile yürüyüş için gayet elverişli, çünkü vadi çevredeki kavak ağaçlarının gölgesinde kaldığı için mevsime göre nispeten serin.

Dipnot:
*Toplu mezar. Günümüz mezarlıklarına benzer ama bu mezarlıklar günümüzdekiler gibi şehirlerden uzakta değil şehirlerle iç içe olacak şekilde konumlandırılmıştır.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*