Hakaret içerikli karikatürlere karşıyım

Ünlü Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff ile Charli Hebdo dergisi saldırısı sonrasında çizdiği karikatürlere dair konuştuk.
Latuff Hz. Muhammed’i (asm) farklı şekilde karikatürize etmenin sadece ve sadece Müslümanlara taciz olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve bu saldırının Avrupa’da yayılmaya devam eden İslamofobi kavramı ile birlikte ele alınması gerektiğini söylüyor.

Sizi İsrail-Filistin Savaşı ve Arap Baharı gibi konularda çizdiğiniz karikatürleriniz ile tanıdık. Tepkinizi, fikirlerinizi karikatürler ile gösterirken neler hissediyorsunuz? Karikatür çizmekteki amacınız nedir?

Esas amacım, fikirlerimi beyan edebilmek ve aktivistler için bir görsel banka oluşturabilmek ki, bunları posterlerinde, afişlerinde kullanabilsinler. Filistin ile ilgili çizdiğim karikatürlerden herhangi bir kâr elde etmiyorum. Onları aktivist sebeplerden dolayı, kendimi ifade edebilmek için çiziyorum. Profesyonel karikatürist olarak bazı haber portallarında da çalışıyorum, al-Tagreer, Middle East Monitor, Operamundi bunlardan bazıları. Ayrıca Türkiye’den Birgün Gazetesi ve Brezilya’da bazı sendika gazeteleri için de karikatür çiziyorum.

42342342222225

Karikatürleriniz ile amaçladığınız mesajları verebildiğinizi düşünüyor musunuz?

Umarım verebiliyorumdur. Bence sadece okuyucular bu konuda başarılı olup olmadığımı söyleyebilirler.

Karikatürleriniz sebebi ile hiç aşağılayıcı bir tepki aldınız mı?

Sürekli. Siyonistlerden tutun da Brezilya polislerinin destekleyicilerine kadar. Eskiden Twitter hesabımda 100.000’den fazla takipçim vardı, birçoğu Mısırlı idi. Mursi’yi deviren askerî darbeyi eleştirdiğimde bu takipçilerimden, kadın-erkek, çok fazla saldırı aldım. Birçoğu bana mesajlar attı. Hepsini silerek, hesabımı kapattım. Şu anda yeni bir hesap kullanıyorum. Sadece 21.000 takipçim var.

Charlie Hebdo saldırısı sonrasında çizdiğiniz karikatürler çok anlamlı ve etkileyici idiler. Eğer bu konuda fikirlerinizi yazarak anlatsanız, neler söylerdiniz?

Ne olursa olsun büyük bir trajedi idi. Hiç kimse fikirlerini ifade ettiği için vurularak öldürülmemeli. Ancak bu olay, New York’ta yaşanan Dünya Ticaret Merkezi saldırısı sonrasında Avrupa’ya da yayılan ve hâlâ devam eden İslamofobi dalgası ile birlikte değerlendirilmelidir.

2434422222222

Kelimeler ve çizgiler arasındaki ilişkiyi nasıl tanımlarsınız?

Görüntüler sizi, iki gözünüzün ortasından vururlar. Farklı   muhataplara ulaşabilmek için, yeni diller öğrenmeniz gerekmez. Basit bir çizim, güçlü bir makale kadar etkili olabilir. Daha az ile daha çok etkili olabilirsiniz.

 42342

Bazı gazetelerin, dergilerin kutsal değerler ile ilgili aşağılayıcı yayınları, sizce fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilir mi?

Bence hiç kimse, hiçbir şey eleştirilmekten azade değildir…  Ancak Muhammed Peygamberi [asm] aşağılayıcı bir karikatür çizmekle herhangi bir politik eleştiride bulunmuyorsunuz. Bu sadece çirkin ve sığ bir saldırı olmanın önüne geçemez, Müslümanlar ile bir tartışma, müzakere ortamı açmayı değil, onları taciz etmek amacı ile yapılmış olur. Müslüman olmamama rağmen bu tip çizimlere karşıyım.

Herhangi bir Türk karikatüristi takip ediyor musunuz? Favorileriniz arasında yer alan karikatüristler kimlerdir?

Kendisi ile şahsen tanışma fırsatım olmamasına rağmen Erdoğan Karayel iletişim içerisinde olduğum karikatüristlerden biri idi… Ancak Türkiye siyasî karikatürizm konusunda eski bir geçmişe sahip, Recep Tayyip Erdoğan gibi birçok kişi tarafından eleştirilse de…

535345456

Çizim ve karikatürler ile ilgilenen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Eleştirmekten korkmayın, ama ektrimist/radikal insanlara karşı da gözünüz açık olsun. Çünkü bazı insanlar kesinlikle eleştirilmeye tahammül edemiyorlar.

 

BİYOGRAFİSİ

Carlos Latuff kimdir?

(D. 30 Kasım 1968, Rio de Janeiro), Brezilyalı karikatürist, çizer. Siyasî sola yönelik ve üyesi olduğu sendikanın aktivist bir üyesi olarak sendika için yaptığı çizimleriyle tanınır. “İsrail-Filistin çatışması” ve “Arap Baharı” konularında yaptığı çizimler en iyi çalışmaları arasında gösterilir. Brezilya doğumlu sanatçı Lübnan kökenli Arap’dır.

Brezilya’da yayınlanmış birçok gazetede çalışmış olan Latuff, Brezilya dışında, en çok internet üzerinden yayınlanan Amerikan karşıtlığı, Siyonizm, İsrail’in Filistin tutumu karşıtlığı ve Filistin halkına destek veren çizimleriyle tanınır. Özellikle İsrail ile Lübnan arasında meydana gelen çatışma ve savaşlarda öldürülen Lübnanlı sivillerin görüntüleri politik çizimlerle Latuff tarafından ele alınmıştır.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*