Kansere çare filler olabilir

Bilim adamları, kanser tedavisinde fillerin öncü olabileceğini iddia ediyor. Araştırmalar devam ederken, ilaç üretimine de yeşil ışık yakılmış durumda.

Medikal Arademi’de yer alan habere göre; Geçtiğimiz ay, fil genomunun bol miktarda kanserle savaşan gen içerdiği saptandı. p53 isimli tümör bastırıcı gen birçok hayvanda bulunuyor. İnsanların genomunda sadece bir adet bulunurken, fillerde yirmi p53 geni saptandı.

Chicago Üniversitesi’nden Vincent Lynch, bu genin iki görevini açıklıyor: Gen öncelikle hücrenin çoğalmasını engelleyerek kendini onarması için süre sağlıyor. Eğer hücrenin iyileşmesi imkânsız ise, p53 hücreyi kendisini yok etmesi için zorluyor. Teorik olarak, kanser hastaları için fillerdeki süreci taklit edecek ilaçlar üretebileceğini ekliyor. Nutlin isimli bir ilaç şu anda test aşamasında. İlaç, p53 proteinini koruyup, işini devam ettirebilmesini sağlıyor.

Ne ilginç, öyle değil mi? Benim vücudumdaki kontrolsüz çoğalmanın şifasını Afrika’da ya da tropik Asya’da yaşayan filde bulabiliyoruz. Öyleyse diyebiliriz ki, filin yaratıcısıyla benim yaratıcım aynı olmasaydı, fili yaratan benim şifamı bilemezdi. Demek ki, bütün kâinatı yaratan, düzenleyen, rızıklandıran tek bir Yaratıcı var.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*