Sigarasız üniversite kampüsleri

Koç Üniversitesi’nin New York Üniversitesi’yle gerçekleştirdiği ortak çalışma kapsamında “Sigarasız Üniversite Kampüsleri” konulu sempozyum gerçekleştirildi.

Sempozyumda konuşan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, “Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre, her sene 5 milyon kişi sigara kullanımı ile ilgili bir sebepten dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizde de durum çok farklı değil. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de sigaraya 24 yaşından önce başlanıyor ve sigara içenlerin yarısı, üniversite öncesinde bu alışkanlığı ediniyor. Türkiye’de sigara içenlerin yüzde 43.6’sının bu alışkanlığa 15 yaşından sonra başladığını biliyoruz” açıklamasında bulundu.

1.6 milyar ‘duman insan’ olacak
Konuşmacılardan Dr. Cheryl Healton ise, 2030’da dünyada sigara içenlerin sayısının 1.6 milyar kişiye ulaşmasının beklendiğine dikkat çekerken, “Bu durum, 21. yüzyılda 1 milyar kişinin sigara kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle ölmesine yol açacak. Öte yandan, dünyada sigara kullanımını azaltmadaki en etkili yöntemin vergileri yükseltmek olduğunu biliyoruz. Ayrıca, sigara kullanım takibinin yapılması, bıraktırmak için yardım önermek, sigara kullanmanın tehlikelerini ve kötü sonuçlarını anlatmak, sigara reklam ve kampanyalarını yasaklamak etkili sonuç veren yöntemler arasında yer alıyor. Yine sigara ücretini yükseltmenin, kullanımın azalmasında doğrudan etkili olduğu biliniyor. Her yüzde 10 fiyat artışı yüzde 4-7 oranında sigara kullanımını azaltıyor” ifadelerini kullandı.

Ne diyelim, kendini zehirlemekten çekinmeyen insana, sigaranın zararları sabah/akşam anlatılsa da, ancak parasına dokunulduğu takdirde tepki gösteriyor. Yine de etkili bir yöntem mi bu, tartışılır. Yetkililerin asıl vazifesi, bireyi sigara kullanmaya iten sebeplerin önüne set çekmek olmalı. Değilse, vergileri arttırırlar, birileri kazanır, ama vatandaş gidip kaçak sigara içer. Hâl-i hazırda bunu yapan çok sayıda insan var zaten. O nedenle esas mesele bireyleri bağımlılıklarından bilinçli bir şekilde uzaklaştıracak projeler üretmek.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*