Tercihin 5H mi, 5S mi?

Hepimiz aynı toplum içinde, çeşitli topluluklar halinde yaşamaktayız. Ailemiz, okulumuz, işimiz, oturduğumuz apartman; her biri bizi farklı grupların içine dâhil ediyor. Bir arada yaşamak, hem olumlu hem de olumsuz farklı etkileşimlere neden olabiliyor. Dâhil olduğumuz her grupta farklı rollerimiz ve etkilerimiz var.

Eski bir öğretmen olarak siz genç kardeşlerimle kısa bir konuşma yapmak, gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Başta medya olmak üzere, bütün iletişim kanallarının yoğun etkisi altındaki bireyleriz. Toplumumuzda öne çıkmış meşhur kişilerin söz ve davranışları da (olumlu veya olumsuz anlamda) bizleri etkileyebiliyor. Özellikle bazı gençlerde, ahir zamanın cazip fitnelerinin etkisiyle de, başıbozukluk, laçkalık ve hedefsizlik görülebiliyor. Gene bu gençlerde İslâmî veya geleneksel bir selamlaşma, muhatabına karşı saygı, sabır, farklı fikirlere tahammül gibi özellikleri bulamayabiliyoruz. (Elbette yetişkinlerin de bunda önemli bir mesuliyeti var.) İslamî, ahlakî ve insanî değerlerimizi bu gençler üzerinde görmek artık bayağa zorlaştı. Sanki toplum; selamsız, sevgisiz, sadakati olmayan, her şeye başkaldıran sabırsız insanlar tarafından işgal edilmiş durumda.

Bunlara karşılık, her şeyi ile örnek alınabilecek, gündemi ebedî gençlik olan kardeşlerimizin de varlığı söz konusu ve şükür sebebi. Ben de naçizane sizin gibi gençlerimizin sayısının artması duasıyla, toplumumuzdaki olumlu ve olumsuz bazı halleri güzel bir tevafuk ile nazara vermek istiyorum.
Olumlu ve olumsuz durumları karşılaştırdığımda şöyle bir sonuç ortaya çıktı:

OLUMSUZ                          OLUMLU
Hased                                      Selam
Hoşgörüsüzlük                         Sevgi
Hırs                                         Saygı
Hıyanet                                    Sadakat
Haddini bilmezlik                     Sabır

Olumsuz kısımda; kişilerde hırs, haset, hoşgörüsüzlük, hıyanet ve haddini bilmezlik ileri boyutta görülüyor. Bu kötü özellikler insanlarda hiddetli ve şiddetli bir hâle sebep olduğu gibi, bu kişiler bekledikleri sonuçları göremediklerinde de hem kendilerini hem etrafındaki kişileri hasaret(zarar) içinde bırakabiliyorlar.

Hâlbuki bu insanlar, sünnet üzere yaşamayı prensip hâline getirseler; sevgi, saygı, sadakat, sabır içinde davranabilseler birbirlerine, sonunda selamete(kurtuluş) ereceklerinden şüphemiz olmayacak.
Sonsöz olarak şunu söyleyebilirim ki; toplumumuzda gördüğümüz 5H’nin sonucu yine bir ‘H’ olan, Hasaret’tir. Olmasını istediğimiz 5S’yi uygulayabildiğimizde ise yine bir ‘S’ olan Sünnet üzere yaşamak ve inşaallah Selamet’e ermektir.

Elbet ümitsiz değiliz. Çünkü dar dairedeki, sünnet üzere yaşamaya çalışan genç kardeşlerimize baktığımızda ise ümitvarız ki, şimdi ve gelecekte en yüksek ses İslâm’ın ve İslâmî yaşantı sürdüren gençlerin olacaktır inşaallah…

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*