Her şeyin güzele ve güneşe bakan bir yönü var
Aylık aktüel gençlik dergisi Genç Yorum’un 138. sayısı yayınlandı. “Şubatlar hep soğuk mu geçer?” diye soran dergi, Türkiye tarihinin utanç sayfasına geçen ‘şubat’ları masaya yatırıyor.
Dergi; yaşanmışlıkların, hakikatlerin, tarihe kazınan zamanların unutulmaması yönünde gündemini belirliyor. Bunlardan biri de 28 Şubat… Bir kuşağı derinden sarsan, ciddi imtihanlara zemin olan; sonraki kuşağa ucundan kıyısından da olsa dokunan, tarihe utanç sayfası olarak geçen süreci farklı yönleriyle ele alan dergi, ilgi çekici röportajlarla okuyucuyla buluşuyor.
Hakikatin ışığı Genç Yorum sayfalarında
28 Şubat sürecinde mağduriyet yaşayanlarla görüşen dergi, yaşananları ve gelinen noktayı onların dilinden okuyucuya sunuyor. Genç Yorum, 28 Şubat dosyasıyla hakikatin ışığını sayfalarına taşıyor.
Gündemi ebedî gençlik olan dergi; dönemin mağdurlarından birinin mahkeme olunurken, hâkimden duyduğu: “Başörtülü ve uzun mantolu olduğu görüldü!” sözünü kapağına taşıyarak, trajikomik bir Türkiye gerçeğini gözler önüne seriyor…
Bir demokrasi, özgürlük ve hukuk mücadelesi
28 Şubat mağdurlarından biri olan Yeni Asya gazetesi de derginin konuları arasında. 28 Şubat sürecindeki, özellikle başörtüsü yasağı ve diğer hukuksuzluklarla mücadelesinden dolayı, pek çok kez kapatılma, toplatılma, dava açılma gibi muamelelere tabi tutulan Yeni Asya; 21 Şubat’ta kuruluşunun 47. yıldönümü olması hasebiyle derginin kapak dosyasında yerini alıyor. Gazetenin Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz ile o dönem yaşananların konuşulduğu röportaj önemli bilgiler içeriyor. Şulenur Yıldırım’ın konuştuğu Güleçyüz, “Bir demokrasi, özgürlük ve hukuk mücadelesi”ni anlatıyor.
Başörtüsü yasağının serüveni
Derginin kapak yazılarında; 28 Şubat konulu çalışmaları ile Genç Yorum Araştırma Grubu, Ahmet Battal, Yasemin Yaşar ve genç kalemlerden Ahsen Uçar yer alıyor. “Başını örtmek meselesi”, “Bir başka açıdan 28 Şubat”, “Kıyafet, zihniyetin görünür hâlidir”, “Tepki meclisinden Millet Meclisi’ne” başlıklı çalışmalar okuyucuyu bekliyor.
İbrahim Özdabak karikatürleriyle başörtüsü yasağı serüvenini de dergide bulmak mümkün.
Başka Neler Var?
Melike Nursultan Üner ve Nuriye Sultan’ın hazırladığı Herkes İçin Sanat sayfasında bu ay “Kaligraffiti” anlatılıyor. Medrese-i Yusufîye Mektupları, Mustafa Oral ve Ali Hakkoymaz’ın kaleminden bu ay yeniden Genç Yorum’da. Zihnin Çarkları’nda Caner Kutlu “Aşk” ile, Farklı Yorum’da Ömer Baldık “Gençlerde Kaygı Bozukluğu” ile yer alıyor. Anlamlı Yorum’da Dürrüşehvar Rana Kara, “Zaman Üç Boyutlu Bir Sessizliktir” diyor. Mizah sayfasında Çedile Hanım “Serseri Serbest Stilim” ile tebessüm ettiriyor.
Her Ay Olduğu Gibi
Nurlu Yorum, Foto Yorum, Veda Yazıları, Keyfince Lügat sayfaları her ay olduğu gibi bu ay da okuyucusunu bekliyor. Şiir sayfasında Mervenur Biçer Çetinkaya ve Şeyma Türkan gönül tellerine dokunuyor.
Bu ay gençlerin espri anlayışıyla şekillenen Ehl-i Tivit okuyucuya merhaba diyor.
Şubatların hep soğuk geçmeyeceği gerçeğini, her şeyin güzele ve güneşe bakan bir yönü olduğunu okuyucuya sunma gayretindeki Genç Yorum, hakikatli ve istifadeli okumalar diliyor.
İlk yorumu siz yazın