İhtiyar delikanlı: Bonsai

Our brains are like bonsai trees, growing around our private versions of reality.
(Beyinlerimiz bonsai ağacı gibidir, kendimize has gerçekliklerimiz etrafında gelişirler.)
Sloane Crosley

06

Bonsai deyince ilk aklınıza gelen eğer fotoğraflardaki minik haşmetli ağaçlar değilse, dağarcığınızda bir düzenleme yapmanızın zamanı gelmiş demektir. Sayfamızın bu ayki güzelliği bir peyzaj sanatı olan bonsai. Herhangi bir karışıklığa mahal vermemek için belirtelim, bu bonsai ile sentetik bir uyuşturucu olan bonsainin herhangi bir ilişkisi, uzaktan yakından bir alakası yok, talihsiz bir isim benzerliği dışında.

07 09

Ufak bir lügat bilgisi verecek olursak bon-sai kabaca “tabakta bitki”  olarak çevrilebilecek bir kelime. Hayır, tabağınızdaki brokoli bonsai sayılmıyor, o başka bir sanat.

10

Bonsaiyi annenizin menekşesinden, difenbahyasından ayıran kısma gelirsek; bonsai, esasında saksı bitkisi olmayan bir bitkiden yapılıyor. Çınar, sedir, servi gibi ağaçların–evet, bildiğimiz çınar, sedir, servi–uygun dalları kesilerek köklendiriliyor, çok köklenip büyümemesi için yayvan toprak kaplarda çeşitli tekniklerle büyütülüp şekillendiriliyor. Neticede elinizde 15 santim boyunda, ama 100 yaşında görünen genç ihtiyar bir ağacınız oluyor.

11

13

Kimin aklına gelmiş bu derseniz, tarihteki her acayip şey gibi, bu da Çinlilerin başının altından çıkma. “Minik minik adamlarız, minik minik ağaçlarımız olsa fena mı olur” düşüncesiyle mi yola çıkmışlar acaba? Hayır,  şaka bir yana, daha çok, kâinatı anlama çabası olduğunu düşünüyorum. On beş santimlik bir ağacı yetiştirmek için bir insanın çektiği onca eziyet, sarf ettiği onca emek ve zamana karşılık, yerlerin ve göklerin hâkiminin milyonlarca devasa ağaçları ve o ağaçların üstündekileri ve altındakileri bir kar tanesini yaratırcasına kolaylıkla yaratması ve idare etmesi ve mevsim mevsim, iklim iklim değiştirmesindeki akıllara durgunluk veren haşmet ve kudreti anlama çabası. Kâinatın bir minyatürü olan insanın, kâinattan bir noktanın minyatürünü yapmak istemesi çok da garip olmasa gerek, ne dersiniz?

Tefekkürünüz bol olsun…

12

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*