BİR DUVARIN ANILARI

Sanatın ne için olduğuna dair bir kavga Platon’dan beri var. Herkes kendi görüşünce tanımlarken ne için sanat yaptığını, kimileri var ki –bu ay anlatacağımız sanatçı Pejac gibi– insanlık için farklı bir noktada duruyorlar ve sanatlarıyla bize unuttuklarımızı hatırlatıyor, görmediklerimizi gösteriyorlar.

 

FİLİSTİN/PALESTINE

14 09

Gördüğünüz resimler Ürdün’deki bir mülteci kampından. 1948 yılında, İsrail- Filistin savaşı sonucunda kurulmuş olan bu mülteci kampında şu anda 2 milyondan fazla mülteci barınıyormuş. “Muş” diyoruz, çünkü böyle bir mülteci kampından haberimiz bile yoktu şu fotoğrafları görene kadar. Duvarların soyulan boyalarını, mültecilerin hikâyelerini anlatmak için yeniden biçimlendiren kişi, Pejac.

 

UÇURTMA/KITE

13 12

Pejac, Barcelona asıllı bir sanatçı. Sanatının iki anahtar kelimesi var: Uyarlama ve mesaj. Bilindik imgeleri, tanıdık mekânları usta hamlelerle sosyal ve ekolojik meselelere dokunan sanat eserlerine çeviriyor. Oldukça yetenekli olan sanatçı, çoğu zaman basitliğin gücünü kullanarak minimalistik eserlerle mesaj vermeyi tercih ediyor.  Filistinli mültecileri anlattığı bu sanat projesini ise şöyle anlatıyor:

 

TAHT/THRONE

11

16

“Bu dört küçük müdahale ile El-Hüseyin’deki Filistinli mülteciler hakkında minimalistik bir hikâye anlatmaya çalışıyorum. Evlerin “ciltlerinden” küçük parçaları soyarak zamanın döktüğü boyaları hatırlatıcı manzaralara dönüştürmek ve yerleşimcilerin onurunu duvarlar aracılığıyla yansıtmak istiyorum.”

 

GÖÇ/MIGRATION

10
15

“Sanat ne içindir?” sorusuna geri dönecek olursak, dediğimiz gibi, bu soruya herkesin farklı bir cevabı var. Bize sorarsanız eğer, insan nisyandan gelir ve sanat hatırlamak içindir.

 

Melike Nursultan Üner
Nuriye Sultan

gencyorumsanat@gmail.com

 

EDİBENUR ÜNER‘İN ÇEVİRİSİ İLE YAZININ İNGİLİZCESİ AŞAĞIDADIR…

 

MEMOIRS OF A WALL

 

The debate about what art is for exists since the time of Platon. While everyone has their own reasons for making art, some -like Pejac whom we’re talking about- stand in an unusual point for the humankind and remind us what we have forgotten and show us the things we couldn’t see.

These pictures are from a refugee camp in Jordan. There are now more than two millions of refugees in this camp which was built in 1948, after Israeli-Palestinan war. We had no idea this camp existed until we saw these pictures. Pejac is the one reshaping the chipped paint of the walls to tell the stories of the refugees.

Pejac is a Barselona based artist. His art has two key words: message and adaptation. He turns common images and places into works of art relating to social and ecological issues with his ingenious moves. While he is highly skilled, he often uses the power of simplicity and prefers minimalistic artworks. Talking about this project in which he tells of Palestinian refugees he states:

“With these four small interventions I am trying to tell a minimalistic story about the Palestinian refugees in Al-Hussein. By removing small areas of the “skin” of the houses I want to transform the paint chipping, produced by the passage of time, into evocative landscapes and transmit the pride of its inhabitants through the walls.”

As for the question “What is art for?”, as we said earlier, the answers are diverse. If you were to ask us, humans forget, and art is to remember.

 

İngilizceye çeviren: Edibenur Üner

 

 

 

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*