Tekno Temmuz

Ayın sitesi – Anatronica

56

Sevgili Genç Yorumcular, bu ay size insan vücudunu tefekkür edebileceğiniz bir web sitesi tavsiye edeceğim. Anatronica isimli web sitesi insan vücudundaki her kası, her kemiği inceleyebileceğiniz bir site.

Buyurun: anatronica.com

 

Instagram’da analiz özelliği
52

Instagram, kurumsal hesaplar için analiz özelliğini duyurdu. Peki, bu özellik ne işe neye yarayacak?

Mobil fotoğraf ve video paylaşma platformu Instagram, kurumsal kullanıcıları için takipçi kontrolünü kolaylaştıracak olan söz konusu özellikle, firmaların takipçi analizini daha kolay yapmasına olanak sağlayacak.

Öte yandan Instagram, yakın zamanda kullanıma sunacağı takipçi analizi özelliği sayesinde, takip sayılarının yanı sıra kadın-erkek oranı, yaş aralığı gibi birçok detaylı bilgiyi kullanıcılarının erişimine açacak.

 

Nikon D500

53

Nikon D500 serisi, 20.9 MP kameraya sahip. LCD boyutu ise 3.2 inç. Görünüşüyle oldukça şık olan Nikon D500 fotoğraf makinesinin video çözünürlüğü 720p, 1080p, 4K özelliklerine sahip.

Nikon’un tüm lenslerini kullanabileceğiniz model hız konusunda 10fps fotoğraf çekebiliyor. Buna ek olarak bu değerleri düşürebilir ya da tamamen sessiz modda ise 3fps gibi ortalama bir adete düşürebilirisiniz. Nikon D500 bulunduğu sınıfta ve DSLR modeller arasında tek 4K video çekebilen model.
54

Düşük ışıktaki ISO başarımı konusunda da sınıfının liderliğini ele geçiren D500, 51.200 ISO normal değeri ve 1.640.000 ISO genişletilebilir değeri ile herhangi bir aynasız ve DSLR modelde olmayan değerleri sunmuş. Sadece yeni çıkan abisi Nikon D5 ile bunu geçebilen Nikon yüksek hızda çekim yapabilme imkânı ve düşük ışıkta yüksek performans sunuyor.

 

Ömrü uzun piller

55

On yıllar boyunca şarj edilebilecek bir pil düşünün. Cep telefonlarının pil ömrü sebebiyle ömrünün dolması tarihe karışırdı. Lityum iyon pilleriyle dolu vahşi depolama alanlarının sonu gelirdi.

Gerçeğe bir adım yaklaşan buluş, Irvine’deki Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan geldi. Son derece uzun ömürlü pilleri mümkün kılacak olan buluş keşfedildi. Reginald Penner önderliğindeki bir ekip nano-teller üzerinde çalışıyor. Nano-teller, pillerde kullanım için büyük bir umut vaad eden küçük, iletken teller. Araştırma ekibi, yaptıkları çalışmalar ile ellerindekinin değerini anlamış durumdalar. Jel elektrolit kullanımı ile nano-tellerin kırılmaktan korunacağı bir hipotez geliştirdiler. Penner’e göre jel fıstık ezmesi kadar koyu kıvamlı bir şey. Nano-teller ise insan saçından yüzlerce kat daha ince ve %80 oranında gözeneğe sahip olan mangan oksitten yapılmış. Zamanla, koyu jel nano-tellerin gözeneklerine sızıyor ve onları yumuşatıyor. Bu yumuşaklık, kırılganlığın azalmasına neden oluyor.

Araştırma ekibi bu hipotezi test etmek için çalışıyor. Eğer bu doğru ise, deneylerine farklı malzeme ve jel türleri ile devam edecekler ve hangisinin en iyi olduğuna bakacaklar. Çalışma sonuçlandığında jelle kaplanmış nano-teller son derece uzun ömürlü pillerde gerçekten de bir bileşen olabilir. Penner, “Çalışma pek çok yıl gerektiriyor” dese de şimdiden bu buluşla ilgilenen firmalar kapısını çalmaya başlamış bile.

Kaynak: bilim.org

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*