İSTİKLAL MADALYASI ALAN İLK ŞEHİR: KAHRAMAN MARAŞ

Akdeniz bölgesindeki Kahramanmaraş’ı gezmek için en uygun mevsim ilkbahar; yazları sıcak olan iklim, sonbahar ve kışın yerini bol yağmurlara bırakır. Bu yağmur sularıyla dolan Kılavuzlu, Sır ve Aksu barajları parkları ve mesire alanlarını besler, güzel bir havada kitap okumalık bu yerlerden Kahramanmaraş’ta bol miktarda var; Yavşan ve Başkonuş yaylaları, Döngel Mağarası ve çevresi, kaplıcalar ve içmeleri, Fırnız Mesire Alanı, Yeşil Göz,  Kapıçam bu çevrenin doğal güzelliklerinden birkaçı. Burada yazları insanlar genelde yüksekteki bağ evlerine gider. Tefekkürlük manzaralara sahip bu bağ evleri Güney Toroslar’ın ahiri olan Ahır Dağı üzerine konuşlanmıştır.
33 37 39

Tarihî anlamda Maraş sokaklarını solumak, yıllarca ders kitaplarında okuduğumuz kahramanlıklarına bir şahitlik de siz etmek isterseniz, eski Maraş evleri, içlerindeki eski araç gereçleriyle sizi ağırlayacaktır. Maraşlı esnaf bu eski objeleri restoranlarında, kafelerinde süs amaçlı kullanmayı sever. Yok siz, hem müze gezer gibi olsun, hem yemek yiyeyim, böyle müzikleriyle de o eski Maraş’ı yaşayayım, derseniz Kocabaş Konağı’nı veya bir et lokantası olan Turaç Lokantası’nı tavsiye ederim. Bakırlarda sunulacak bol köpüklü ayran, özenle ve zevkle dizilmiş yüzlerce antika eser sizi sizden alırken yemeğinizi afiyetle yer ve o atmosferi günlerce üzerinizden atamazsınız.
35 42

Tarihî dokuyu deneyimleyecek yerler tabi ki bunlarla sınırlı değil, zaten her yerden tarih fışkırır burada. Kıbrıs Meydanı’nda bir yürüyün mesela, Trabzon Caddesi’nde alışveriş yapın. Tabi Kapalıçarşı’yı unutmayın, girin bir Bakırcılar Çarşısı’na esnafla muhabbet edin. Harry Potter’ın çarıklarını yaptığını söyleyen çarıkçıyı bulun mesela. Sonra Taş Medrese’yi görün, Ulu Cami’de bir vakit namazı kılın, Rıdvan Hoca Yeraltı Çarşısı’na bir bakın. Rıdvan Hoca ki, bayrak olayında Ulu Cami’nin imamı, “Kalesinde bayrağı dalgalanmayan şehirde cuma namazı kılınmaz!” sözüyle, hemen yanındaki kaleye  “Allah, Allah!” nidalarıyla Maraş halkını Fransızlara karşı harekete geçiren, içerideki Fransız askerlerinin etkisiz hâle getirilip bayrak göndere çekildikten sonra gölgesinde namazı kıldıran bir kahraman.
72

Bir başka kahraman, Sütçü İmam… Tarihi Uzunoluk Hamamı’ndan kadınlar çıkarken sarkıntılık eden Ermeni-Fransız askerine ilk kurşunu sıkan, Kurtuluş mücadelemizin kahramanıdır. Asıl adı İmam olan ve sütçülük yapan bu zatın adı, aynı zamanda üniversitenin adıdır, kabri de Uzunoluk Caddesi’ndedir. Bu olayların maketlerle anlatıldığı kaledeki Kurtuluş Müzesi’ne gitmeyi unutmayın. Nasıl  “Kahraman” sıfatı alındı, nasıl kurtuluş madalyasına layık görüldü, halk nasıl mücadele etti, nelerden fedakârlık edildi, yerinde görün.
4032 34

Gelelim dillere destan Maraş lezzetlerine… Ahır Dağı’nda beslenen keçilerin sütü sahleple yapılan kesme Maraş dondurması yemek için Trabzon Caddesi üzerindeki şimdi tüm Türkiye’deki Mado’ların atası Yaşar Pastanesi’ne uğrayın, içerinin otantik dekorasyonu sizi şaşırtmasın, keyfini çıkarın. Sonra çerezlik tarhananın tadına bakın; dövmeden yapılır, bol kekikli sağlıklı atıştırmalıktır kendisi. Biber alabilirsiniz, fıstık ezmesi alabilirsiniz; artık bütçenize göre… Zeytinyağlı yemekleriyle de iddialıdır Maraş. Bir deneyin farkı siz de görün derim, hem o kadar gezdiniz, acıkmışsınızdır 🙂

Abdulhamid Han Camii’nden bahsetmeden bitirmek istemedim, çünkü 20 bin kişilik bu cami, Kahramanmaraş halkının desteğiyle inşa edildi. Şehir halkının dayanışma ve yardımlaşmasının dev bir kanıtı olarak Mercimek Tepe’de arz-ı endam eder. Bu tepenin yüksek olması hasebiyle birçok evin de manzarasını süsler cami. Kahramanmaraş’ta birçok evliya zatın da türbesi vardır, bunlardan Ukkaşe Hazretleri ve Malik Ejder Türbesi çok ziyaret edilir. Bu şehre gelince ruhuna Fatiha okunacak çok zat var. Maddî manevî kurtuluş için can vermiş çok şehit var.
43 38 36

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*