BİR DE ŞURDAN BAKALIM

Solar System Builder

National Geographic Channel tarafından hazırlanan interaktif bir internet sitesi olan NGC Solar Sytem Builder, internet üzerinden bir güneş sistemi hazırlamanızı sağlıyor. Merkezde bulunan bir yıldızla başlıyorsunuz ve güneş sisteminizi geliştiriyorsunuz. Yıldızınızı değiştirebilir, kütle veya kromosfer ayarlarıyla oynayabilirsiniz. Yeni gezegenler, uydular ve yıldızlar ekleyip kütle ve atmosfer özelliklerini ayarlayarak tam bir güneş sistemi oluşturuyorsunuz. Bitirdiğinizde play butonuna basarak sistemi hareket halinde görebilirsiniz. Similator, sistemdeki belirlediğiniz kütle, yer çekimi, yörünge hızı gibi özelliklerinizi kullanarak sistemi yürütmeye çalışacak. Ama dikkat edin, oluşturduğunuz sistemin dengeli olması gerek! Eğer sisteminizde dengeyi koruyabildiyseniz güneş sisteminiz tıkır tıkır işlemeye başlayacak, ama bir şeyler yanlış giderse sisteminizin merkezindeki yıldız gezegenlerinizi yutabilir!
31

İlk başlarda oluşturduğum sistemlerde gezegenlerim ya birbirine çarparak ya da güneş tarafından yutulmak suretiyle kayboldu, internet üzerinden bile koca bir sistem oluşturmak kolay değil. İçinde yaşadığımız sistem gibi pek çok sistemin, galaksilerin ve tüm evrenin mükemmel bir düzenle işlemesini sağlayan Zatın kudreti ne kadar…

Bir de düşünsenize, evren o kadar büyük ki belki de oluşturduğunuz şekilde bir sistem bir yerlerde gerçekten de bulunuyordur. Çok heyecan verici değil mi?

 

Aerial Wallpapers

Aerial Wallpapers telefonunuzda kullanmanız için arkaplan fotoğrafları bulunan bir site. Yüksek kaliteli uydu fotoğraflarından derlenmiş bir arşive sahip. Tarlalar, şehirler, çöller, adalar derken birden kayboluyorsunuz aralarında. Yüksek çözünürlükleri sayesinde bakmaya doyamadığım pek çok fotoğraf var. Fotoğrafların boyutları iPhone 6 Plus için ayarlanmış ancak telefonunuza göre düzenlemenizde bir sakınca yok, zira dediğim gibi çözünürlükleri çok iyi. Fotoğrafların bir kısmı NASA’dan alınmış zaten.
32

Devamlı içinde yaşadığımız, sık sık bunaldığımız şehirlerde bazen dünyada aslında neler neler olduğunu unutabiliyoruz. Bence farklı açılardan, gözümüzün göremeyeceği kadar geniş alanlara, hayâlimizin alamadığı çeşitlilikteki yeryüzüne bakmak bu unutkanlığı kırabilecek en iyi şeylerden biri.

Haydi öyleyse, bir de ordan bakalım.

 

Edibenur Üner
edibenuruner@gmail.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*