EKİM – HABER YORUM

“İşgalcilikte dünya şampiyonuyuz”

Haberler.com’un haberine göre; İsrail ordusu eski komutanlarından Gadi Şamni, “Bizler işgalcilikte dünya şampiyonuyuz.” dedi.

Filistin işgalini eleştirdi

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Herzilya şehrinde bir konferansta konuşan eski Merkezi Komutanlık Başkanı Emekli Tümgeneral Şamni, ülkesinin Filistin topraklarını işgal etmesini eleştirdi.
03

“Dünya şampiyonuyuz”

Şamni, “Bizler işgalcilikte dünya şampiyonuyuz! Ben de Merkezi Komutanlık Başkanı olarak işgalin bir generaliydim. İşgalciliği bir sanat seviyesine yükselttik. Şimdi soruyorum, İstediğimiz bu mu? Ordunun (Batı Şeria’daki) 2,5 milyon sivili kontrol etmekle meşgul olması, onu gerçek tehditlere karşı hazırlanmaktan da alıkoyuyor. Etik değerleri ve kapasitesi bitkin duruma düşmüş olan ordu, politikacıların önünde yumruklanan bir kum torbasına dönüştü.” ifadelerini kullandı.

İsrail 1967’den beri Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri’ni işgal altında tutuyor. Gazze’den 2005 yılında çekilen İsrail, o tarihten beri orayı da hava, kara ve denizden abluka altında tutuyor.

Vicdanı sönmemiş, aklı ölmemiş olanlar seslerini çıkarıyor az da olsa. Ne yazık ki, insanlıktan çıkmış, gözünü hırs bürümüş, elleri bebek ve mazlum insanların kanıyla kirlenmiş kesimin bu sesi bastırması uzun sürmeyecektir. Ahiret inancımız olmasa insana her türlü kötülüğü yaptıracak cinsten bir zulüm. Şükür ki ahiret var.

 

Okulsuz çocuk sayısı 18 milyon

AA’da yer alan habere göre; BM, iç sorunlar ve çatışmalar yaşanan ülkelerde çocukların eğitim hakkından mahrum kaldığını, bu sorunun en çok görüldüğü 10 ülkede 18 milyon çocuğun ilköğretime devam edemediğini bildirdi.

BM Çocuk Fonu (UNICEF), çocukların ilköğretimden en yüksek oranda mahrum kaldığı 10 ülkeyi belirledi. Bu ülkelerde her 5 çocuktan 2’sinin (18 milyon çocuk) okula gidemediği ortaya kondu.
01

Liberya ilk sırada

Rapora göre, ilköğretim çağındaki çocukların neredeyse üçte ikisinin eğitim alamadığı Liberya bu ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Liberya’nın ardından 2. sırada bulunan Güney Sudan’da ise çocukların yüzde 59’u ilkokul eğitimi hakkını yaşama geçiremiyor ve devam eden çatışmalar nedeniyle ülkedeki her 3 okuldan biri faaliyet gösteremiyor.

Okula gitmeyen çocuk oranının en yüksek olduğu 10 ülke arasında Afganistan yüzde 46, Sudan yüzde 45, Nijer yüzde 38 ve Nijerya yüzde 34 oranlarıyla ön sıralarda yer alıyor. Bu ülkeler arasında yer almamakla birlikte Suriye’de okul çağına gelen ve eğitim alamayan çocukların sayısının 2.1 milyon olduğu, komşu ülkelerde sığınmacı durumundaki 600 bin Suriyeli çocuğun da okula gidemediği belirtildi.

02

Savaşın, çatışmanın ya da yoksulluğun belki de en korkunç sonucu. Savaşın tesir süresini uzatan, bir sonraki neslin en önemli hakkını elinden alan acımasızca bir sonuç. Kötü amaçların, kirli oyunların, menfaat çatışmalarının saf zihinleri cahil bırakmaya hakkı yoktur.

 

Milyonlarca bal arısını yanlışlıkla öldürdüler

AA’nın haberine göre; ABD’nin Güney Carolina eyaletinde Zika virüsü paniği yüzünden milyonlarca bal arısının yanlışlıkla öldürüldüğü bildirildi. Güney Carolina’nın Dorchester ilçesi sınırları içinde Zika virüsüne karşı yürütülen mücadele kapsamında yapılan ilaçlama sonucu milyonlarca arı telef oldu.

Yerel WCBD News 2 televizyon kanalına göre, Summerville kasabası etrafında Zika virüsü vakasına rastlanılmasının ardından sivrisineklere yönelik toplu ilaçlama sırasında yanlışlıkla bal arılarının öldürüldüğü ortaya çıktı. Televizyon kanalına açıklama yapan arıcılar, bal arısı kovanlarının bulunduğu bölgedeki ilaçlama sonucu havadan adeta zehir yağdığını ifade etti.
08

Summerville’de ilaçlamanın yapıldığı Flowertown Arı Çiftliği’nde, tahmini hesaplamaya göre 46 kovandaki yaklaşık 2,5 milyon bal arısı öldü. Dorchester İlçe İdari Amiri Jason Ward’ın basın açıklamasında, arıların ölüm nedeninin ‘havadan sprey’ olduğu belirtildi.

Einstein’in ifadesine göre arılar yoksa insanların 4 yıl ömrü kalır. Arılar ekosistem için en önemli şeyi, döllenmeyi sağlar. Bunun yanında kanser tedavisi için kullanılmasından bahsetmiyoruz bile. Durum böyle iken arılara her şeyden fazla önem vermeli, öldürdüğümüz bir arı bile olsa bir değil iki kere düşünmeliyiz.

‘İslâm kötülük dini’ midir?

İsveç’in başkenti Stockholm’daki bir cami İslâmofobik saldırıya uğradı. Başkentin en eski ve en büyük camilerinden olan ve Södermalm semtinde yer alan Stockholm Camisi’nin kapısına, sprey boya ile “İslâm kötülük dinidir” yazıldı.

TRT Haber’de yer alan habere göre; İsveç polisi olaya ilişkin soruşturma başlatırken, yazı da silindi. Saldırıyı kınayan İsveç İslâm Gençlik Federasyonu Başkanı Yasri Khan, Stockholm Camisi’ne daha önce benzer saldırılar yapıldığına değinerek, “İsveç’teki liberal medyanın yayınları sonucu İslâmofobi ve ırkçılık artıyor. Biz de bunun sıkıntısını çekiyoruz.” dedi. Genellikle Ortadoğu ve Afrika kökenli Müslümanların ibadet ettiği caminin kapısına daha önceden de sprey boyalarla gamalı haç çizilmişti.
04

Herhangi birinin kutsal saydığı herhangi bir şeye saygısızlık yapmak bir mü’mine yakışmazken, İslâmiyet insana bu kadar değer vermişken ya da dinin kusursuzluğu her geçen gün daha da ispat olunurken, İslâm’ın değil İslâmofobinin yayılması Müslümanların en büyük ayıbıdır.

İslâmofobi üzerine defalarca sayı çıkarmıştık. Nedenlerini, kaynağını, yayılmasının sebeplerini tartışmış, irdelemiştik. Eski dergilerimizi edinmek isteyenler editör mail adresine mail atabilirler.

 

E-okul artık mobil uygulama ile cepte

Darbe girişiminden ötürü “Okullar ne zaman açılacak?” sorusu yaz boyu gündemde kaldı. Sosyal medyada okulların geç açılacağına dair bazı iddialar atıldı. Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanlığı okulların zamanında açılacağını açıkladı. Ve 19 Eylül okulların açıldığı ilk gün. Okulların açılmsıyla birlikte, eğitim sistemin vazgeçilmezi olan e-okul da yeni döneme hazırlandı.
09

CNN Türk’yer alan haberde; dokuz yıldır faaliyetini sürdüren e-okul uygulamasının, veli, öğretmen, öğrenci arasındaki ilişkiyi teknolojik açıdan en iyi yere getirmeye çalıştığı belirtildi. 2007 yılından önceki süreçlerde, koodirnasyon eksikliği yüzünden birçok öğrencinin kendini tam olarak yetiştiremediği, öğretmen ve veli arasındaki kopukluğun en büyük bedelini öğrencilerin yaşadığı görülüyor. Her ne kadar veli toplantıları gerçekleşse de, bu toplantılar birebir değil genel olarak gerçekleştirildiği için öğrencinin gerek ders başarısını gerek ahlakî durumunu oldukça etkilediği gözlemlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sistemi sayesinde daha profesyonel, daha modern ve en önemlisi öğrenciler için daha iyi bir eğitim sağlanıyor. 2007 yılında açılan e-okul sitesi ilk başlarda sadece öğrencinin sınav notlarına göre sistemini kurarken, ilerleyen yıllarda büyük bir yol katetildi. Veli açısından oldukça önem taşıyan bu durum, evladını en iyi şekilde takip edebilme ve ona göre tedbir sağlayabilme noktasında veliye imkan sağlıyor. Sistemin öğrenci, veli ve öğretmen olmak üzere üç farklı girişi bulunuyor.

 

Ertelenen sınavlarda son durum

Ülke gündemi bu kez en çok KPSS’ye girecek olanların kafasını karıştırdı.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 31 Ağustos 2016 tarihinde kendi sitesinden bir açıklama duyurdu.

Bazı sınavların tarihlerini değiştirdi. Önlisans, ortaöğretim, ALES, YDS, DHBT sınavları ne zaman gerçekleşecek? Hangi ileri tarihlere alındı? Bunlar merak konusuydu. ÖSYM önlisans ve ortaöğretim başvurularını sınav tarihlerini değiştirdiği için uzatma kararı almıştı. Başvurular 5 Eylül’de sona ermişti.

05

Hangi sınavların tarihlerinde değişiklik var?

22 Ekim’de yapılması beklenen KPSS önlisans sınavı 16 Ekim’de; 23 Ekim’de yapılması beklenen KPSS ortaöğretim sınavı 20 Kasım’da; 6 Kasım’da yapılması beklenen 2016-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) sınavı 4 Aralık’ta ve 20 Ekim’de yapılması beklenen ALES Sonbahar Dönemi Sınavı ise 18 Aralık’ta yapılacak.

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*