SON MODA AYDINLATMA SANATI

Bir güzel sonbahar gününden herkese selam olsun!

Okullar açılışmış, e hepimize mübarek olsun! 😉

Herkes İçin Sanat’ta bu ay parıl parıl bir konumuz var: İllüstrasyon. İngilizcesi Illustration. Nedir, ne değildir biraz anlatacağız, ama öncelikle şunu bilin ki, bu konu derya deniz (gerçi hangisi değil ki?). Çok dallı budaklı bir branş olduğundan bir sayfacık yazıda vermesi zor. Biz de her zaman yaptığımız gibi biraz işin kolayına kaçıp kısaca anlatacak, sonra da bol bol örnek vereceğiz.

58
Sedat Girgin/Kel Kayanın Meşesi

 

15
Alexander Jansson

16
Alexander Jansson

59Oscar Ramos/Choose to live healthy

 

İllüstrasyon kelimesi illustrate, yani aydınlatmak kelimesinden geliyor. Zihni aydınlatmak, daha açık ve anlaşılır hâle getirmek, gibi anlamları var. Aslında görsel olmayan bir şeyi, mesela bir kitabı ya da fikri görsel hâle getirmek için kullanıldığından bu isim verilmiş. Türkçe’ye ‘resimleme’ olarak da aktarılmış. Gerçek nesneler, kişiler ve mekânlar olduklarından farklı oranlarda ve farklı konseptlerde resmediliyor İllüstrasyon’da. Resimden ne farkı var derseniz, resme göre daha imgesel ve alt metni olan bir dal diyebiliriz.

31
Salvador Dali

 

29
Salvador Dali

 

30
Salvador Dali
(Salvador Dali bu illüstrasyonları Lewis Carrol’un Alice Harikalar Diyarında kitabından esinlenerek yapmış.)

 

Bu sanat dalının tarihi mağara resimlerine kadar dayanıyor. Yakın geçmişte ise siyasî amaçlar için kullanılmış, daha sonra herkesin kendi amaçları için kullanabileceği bir araca dönüşmüş. Türkiye’de yeni yeni aşina olduğumuz bir sanat dalı olsa da, Avrupa’da pek çok üniversitede kendine ait bir bölümü bulunuyor. Aslında farkında olmasak da bu sanatın değişik uygulamalarına posterlerde, dergilerde, kitap kapaklarında, tabii ki reklamlarda çokça rastlıyoruz. Biz diyelim İllüstrasyon, siz deyin zamane sanatı.

17 Emilia Dzuibak

18
Shishi Nguyen

19
20Gediminas Pranckevicius


22
Jen Betton
21Jen Betton

 

İllüstratörler genelde eserlerini resimlemek için dijital ortamları kullansalar da, kısmî ya da tamamen el çizimi örnekleri de bir hayli mevcut. Tabii ki her sanat dalı gibi burada da sanatçının hayal gücü, vermek istediği mesaj, oluşturmak istediği etkiye göre kendi tarzının ortaya çıktığını görüyoruz. Kısaca sevgili okuyucu, İllüstrasyon şuna benzer, genelde şöyledir, diyemeyeceğiz. Milyonlarca konusu ve alt başlığı olan devasa bir görselleştirme metodundan bahsediyoruz. Öyleyse biz kendi perspektifimizden beğendiğimiz eserlere yer verelim. Siz de azıcık merak ediyorsanız arama motoruna “best illustrations” yazıp ne var ne yok şöyle bir bakıverin.

23

24
Lim Zheng Swee/”Sarılmak bizi canlı tutuyor”

25

 

Melike Nursultan Üner & Nuriye Sultan

gencyorumsanat@gmail.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*