ARALIK – HABER YORUM

AMERİKA’DA KUR’ÂN SERGİSİ AÇILDI

Amerika’nın Washington eyaletinde Kur’ân sergisi yapıldı. Sergiye dünyanın en büyük müze ve araştırma enstitüsü Smithsonian ev sahipliği yaptı.

16

İstanbul’daki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin el yazması Kur’ân-ı Kerim koleksiyonundan 64 eser, Koç Holding’in desteğiyle Smitsonian’da sergilendi. “Kur’ân-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler” adını taşıyan sergi, Koç Holding ile Smithsonian Vakfı arasında 2005’te imzalanan ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak için işbirliğini içeren anlaşma kapsamında yapıldı. Smithsonian Müzesi’nin muhteşem bir galayla duyurduğu sergi, büyük yankı uyandırdı. ABD’nin gördüğü bu çaptaki ilk Kur’ân sanatı sergisi olma özelliğini taşıyan serginin gala gecesinde konuşan galeri direktörü Julian Raby, öyle heyecanlıydı ki, “Dünyanın en olağanüstü Kur’ân koleksiyonu burada. Tükler hazinelerini bize bağışladı. Asya nihayet Amerika ile buluştu. Bu sergi Müslüman hattat ve zanaatkârların 1000 yıldan uzun bir süre boyunca Kuzey Afrika’dan Afganistan’a kadar yayılan sanatlarını ABD’deki ziyaretçilere sunan benzersiz bir fırsat niteliğinde.” demekten kendini alamadı.

28

20 Şubat’a kadar açık kalacak sergiyi 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Sergi kapsamında Kur’ân-ı Kerim el yazmaları dijital ortamda da milyonlarca kişinin erişimine açık olacak. Online ziyaretçiler, ilgilerini çeken bir kaligrafik ya da illüstratif öğe hakkında da detaylı bilgiye sahip olabilecek.

Yeni liderden sonra İslamofobinin ne duruma geleceği merak konusu. Bu haber ise İslamofobiyi kırabilecek bir etkinlik. En azından Amerikan halkı bu sergi sayesinde neye karşı fobisinin olduğunu yakından görebilecek. Sergiye yolu düşenlerin sayısının fazla olması dileğiyle.


 

KUR’ÂN’I OKUYUNCA FUTBOLUM GELİŞTİ

Arsenal’in Arnavut asıllı Alman futbolcu Shkodran Mustafi, İslâm’ın kendisine çok şey kattığını, bu sayede daha iyi bir futbolcu olduğunu açıkladı.

30

Sporyx’de yer alan habere göre; İngiltere’ye ilk olarak 17 yaşında, Everton takımına geldiğini ve Müslüman olduğunu söyledikten sonra yaşadığı zorlukları anlatan Mustafi şöyle konuştu:

“17 yaşındayken Everton’da takım arkadaşlarımla beraber dışarı çıktık. Herkes beni Alman sanıyordu. Bana ‘Sen Almansın, nasıl alkol almıyorsun?’ diye sordular. ‘Hayır’, dedim. ‘Ben bir Müslümanım ve alkol kullanmam.’ Ardından bana birisi neden Müslüman olduğumu sordu. Ben de ailemin Müslüman olduğunu ve Müslüman bir ortamda büyüdüğümü söyledim. Eve gittiğimde bunun güzel bir soru olduğunu fark ettim. Çünkü kendime hiç sormamıştım. Sadece ailenin sana öğrettiği şeyler. Ve sen neyin iyi, neyin kötü olduğunu, neden alkol kullanmaman gerektiğini ve neden domuz eti yiyemediğini sorgulamıyorsun. Ardından Kur’ân-ı Kerim okumaya karar verdim. Hep sorular sordum. Okuduktan sonra her şey daha da ilgi çekici oldu. Bana çok yardımı dokundu.”

31

Sizin de Mustafi’ye Risale-i Nur gönderesiniz geldi mi? Tam da Bediüzzaman’ın bahsettiği taklidî-iman tahkikî iman mukayesesini yapmaya başlamış bir zihin. Temelleri sorgulamaya başlamış birine nasıl da ilaç gibi gelir bu kitaplar.


 

GİTTİKÇE DAHA ÇOK KONUŞUYORUZ

Türkiye’de geçen yılın ikinci çeyreğinde, 399 dakika olan abone başına aylık ortalama mobil görüşme süresi (MoU) bu yılın aynı döneminde yüzde 6,7 artışla 426 dakikaya ulaştı.

Cepten görüşme süresinde Avrupa’da liderliğini koruyan Türkiye, en yakın takipçileri Fransa, İsveç ve Norveç ile arayı açarken, MoU değeri 151 dakika olan Almanya’yı neredeyse üçe katladı. Anadolu Ajansı’nın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, geçen yılsonu itibarıyla Türkiye’de yaklaşık yüzde 93,5 penetrasyon oranına karşılık gelen toplam 73 milyon 650 bin 996 mobil abone bulunurken, 4,5G abone sayısı 38 milyon 597 bin 384’e yükseldi. Toplam trafiğin dağılımına bakıldığında, yıllar itibarıyla mobil arama trafik miktarı artarken, sabit arama trafik miktarının düştüğü görüldü. Toplam trafik miktarı bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artışla 59,3 milyar dakikadan 63 milyar dakikaya yükseldi ve bu trafiğin yaklaşık yüzde 95’ini mobil trafik oluşturdu.

37

İletişim, hatta olumlu bir tabirle ‘müfritane irtibat’ iyi güzel hoş da, ya bu telefon görüşmelerinin çoğu dedikodu veya malayanî muhabbetlerse… Ömür sermayesinin azlığını hatırda tutacak bir şeyler lazım bize. Hem Peygamber Efendimizin tavsiyesi değil mi; az uyumak, az yemek ve az konuşmak… Nedir bizi bu dünya zirvelerine çıkaran konuşma aşkı. Keşke konuşma sürelerimizin artması kadar insanların da birbirine yakınlığı artsa. Ama ne yazık ki, telefon trafiği artıyor, insanlar birbirinden uzaklaşıyor, yalnızlaşıyor. Telefon kullanımında önüne geçilmez bir artış olurken Peygamberimizin bu küçücük hadisini hayata geçirmek daha da zorlaşıyor. Demek ki bunun için, “Ahir zamanda bir sünnetime yapışan yüz şehidin sevabını kazanır” buyurmuş en güzel insan.

Ahir zamanda yaşamak, düşündüğümüzden de meşakkatli…


 

TÜRKİYE, İNTERNETTE
‘ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKE’ OLDU

Merkezi Washington’da bulunan Özgürlük Evi (Freedom House), ülkelerde internetin ne kadar özgür olduğunu incelediği yıllık raporunu açıkladı. Dünya genelinde özgürlüklerin durumunu takip eden Özgürlük Evi’nin (Freedom House) “Nette Özgürlük 2016” raporunda Türkiye’nin kategorisi “kısmen özgür” seviyesinden “özgür olmayan” seviyesine indirildi.

Raporda ülkelere, internet özgürlüğünde “0” en özgür, “100” en az özgür olmak üzere not veriliyor. Türkiye “61” puanla raporda “özgür olmayan ülke” kategorisine yerleştirilen 20 ülke arasında yer aldı.

35

Türkiye geçen yıl “58” puanla “kısmen özgür ülke” kategorisinde bulunuyordu. Raporda son 5 yıldaki gidişata bakıldığında, Türkiye’nin 2011 yılından bu yana tam 16 puan gerilemesi dikkat çekti. Türkiye’de internet özgürlüğünün son yıllarda kötüleştiğine işaret edilen raporda, ‘sosyal medya platformlarının engellenmesi, kullanıcıların çoğunlukla hükümet yetkililerine yönelik ya da dinle bağlantılı eleştirileriyle alakalı suçlamalardan adlî kovuşturmaya uğraması’ gibi olumsuz gelişmeler vurgulandı.

Raporda Türkiye ile birlikte kategorisi düşen diğer ülke de Brezilya oldu. Brezilya da “özgür” kategorisinden “kısmen özgür” kategorisine geriledi.

Rapora göre sadece 14 ülkede ilerleme tespit edilirken, raporda mercek altına alınan 65 ülkeden 34’ünde geçen yılın Haziran ayından bu yana internet özgürlüğünde olumsuz bir gidişat görüldü. Dünyadaki tüm internet kullanıcılarının üçte ikisinden fazlasının, internet faaliyetlerini aktif şekilde kısıtlayan ve kullanıcıların paylaşımlarından dolayı hapis ve kırbaç dâhil sert cezalara çarptırıldığı ülkelerde yaşadığı tahmin ediliyor.

Bediüzzaman Hazretleri’nin, “Ekmeksiz yaşarım hürriyetsiz yaşayamam” sözlerini hatırladık bu haberle. Başka hakları ihlal etmediğimiz sürece özgürlük en mahfuz hakkımızdır. Fikrini ifade etme hürriyetinin olmadığı bir ortamda gelişmeden söz etmek ne mümkün. Daha ne kadar gerileyeceğiz ey halkım?


İSTANBUL ŞEHİTLER İÇİN KOŞTU

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor AŞ tarafından bu yıl, “15 Temmuz Şehitleri İçin Koşuyoruz” sloganıyla Vodafone 38. İstanbul Maratonu düzenlendi.

13 Kasım’da gerçekleşen koşuya katılım yoğundu. Organizasyon kapsamında gerçekleştirilen; maraton, yarı maraton ve 10 kilometre yarışları ile 8 kilometrelik halk koşusu 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü’nün Anadolu yakası tarafında, 15 Temmuz gecesi tanklarının trafiği kestiği noktadan başladı. “15 Temmuz Şehitleri İçin Koşuyoruz” sloganıyla düzenlenen etkinliğe çok sayıda sporcu ve vatandaş katıldı. Katılanların arasında Türk bayrağına sarılmış olarak koşan veya yürüyen pek çok vatandaş vardı.

26

Toplam 8 kilometrelik halk koşusu etabına da yine bu amaçla, “Kahramanlar Koşusu” adı verildi. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği 8 kilometrelik koşuda katılımcılar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü geçip, Dolmabahçe’de parkuru tamamladı.

Şehitlerine sahip çıkan bir ülkenin vatandaşlarından kimseye zarar gelmez aslında. Ülkede birlik, beraberlik, sadakat gibi olgulara rastlamak çok sevindirici. Yalnız şunu da belirtmek isteriz ki, bu ülkenin 15 Temmuz dışında da binlerce şehitleri var. Ve birçok da darbesi… Mademki şehitlerin anısı gözetilip böyle bir karar alındı. Seneye de diğer şehitler için koşar mı İstanbul?


KADIN YOLCULAR İÇİN GÜZEL HABER

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi kasım ayı toplantısının 3. birleşimi İBB’nin Saraçhane’deki binasında gerçekleşti.

İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi Esin Hacıalioğlu, İETT otobüslerini kullanan kadın yolcuların belirli bir saat diliminden sonra istedikleri noktada iniş yapabilmelerini, varacakları noktaya daha yakın mesafede inmelerini, bunun da kadının sokakta şiddete maruz kalma olasılığını düşüreceğini düşünmekte olduklarını belirterek, konuyla ilgili önerge sunmak istediklerini söyledi.

24

Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2002–2015 yılları arasında ülkede 5 bin 406 kadın cinayeti işlendiği ifade edilen önergede, 2015’te 303 kadın cinayeti işlenirken 2016 yılının Ocak ayında 36,

Şubat ayında 23 kadının öldürüldüğü kaydedildi.

Şiddet, taciz veya cinayet vakalarını azaltmak için uygulama değişiklikleri yetmez evet. Ama kadınların güvenliği için veya tedirginliklerini azaltmaya yönelik atılmış güzel bir adım sayılabilir. Sünnet-i seniyye doğrultusunda yaşayabilsek bunların hiçbirine gerek kalmayacak ya… Ya da Bediüzzaman Hazretleri’nin tabiriyle; vicdanı harekete geçirerek her kalbe bir polis koyma fikri en işe yarar ve sağlam çözüm. Allah vicdanlara tesir ettirsin.


 

TÜYAP BU YIL REKOR KIRDI

İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 35. kez kitapsever ve sanatseverlere kapılarını açtı. 12 Kasım Cumartesi günü başlayan fuar, 20 Kasım Pazar günü sona erdi.

TÜYAP tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle düzenlenen 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve gene TÜYAP tarafından düzenlenen ARTİST/26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nda ziyaretçi sayısında ciddi artış görüldü. TÜYAP, fuarı ziyaret eden kitapsever ve sanatsever sayısında, geçen yıla göre yüzde 11,3 artışla 621 bin kişiyle rekor kırdı.

40

Bu yıl 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşuyla 12 Kasım’da kapılarını açan TÜYAP’ta, fuar süresince söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleriyle birlikte 300 etkinlik gerçekleştirildi. Ana temanın “Felsefe ve İnsan” olduğu fuarda, çocuklara yönelik “Eğitim Hakkı”, “Farklılıklar”, “Eleştirel Okuma ve Düşünme” üzerine atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Genç Yorum dergimizin bünyesinde bulunduğu Yeni Asya Neşriyat da fuarda yerini aldı. Yazar ve çizerlerini okurlarıyla buluşturan Yeni Asya Neşriyat fuarın kapanışını da yoğun bir katılımla yaptı. Yazarlardan Kâzım Güleçyüz, Mehmet Ali Kaya, Sebahattin Yaşar, İsmail Tezer, Ali Ferşadoğlu ve M. Oğuz Reha Umurca; çizerlerden de İbrahim Özdabak, Demirhan Kadıoğlu ve Hayreddin Ekmen sevenleriyle bulup sohbet etti ve kitaplarını imzaladı.

41

Başta Risale-i Nur Külliyatı olmak üzere dinî, siyasî, sosyal, kültürel, eğitim ve psikolojiye kadar pek çok sahada çocuk, gençlik ve aile üzerine çeşitli yayınlarıyla fuara katılan Yeni Asya Neşriyat, yayın dünyasındaki istikrarlı çizgisini sürdürüyor ve yeri doldurulmayacak bir hizmeti 10 yıllardır sürdürüyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*