ELLERİ ÇAMUR, YÜREKLERİ TERTEMİZ YAPAN BİR PROJE

“Çamur harika bir iletkendir! Kendimizi, özümüzü, tarihimizi, rengimizi hatırlatan en doğal iletişim aracıdır. Her şeyi içinde barındıran, bizden bir malzemedir. İçimizde devamlı devinen o kalabalık gürültüyü çeker alır sanki. Her şey netleşir, bize öz ‘ben’ ile karşılaşmak kalır. İçerideki ses şekle bürünüp adeta bizi bize anlatır. İletişim kurmanın tam zamanıdır! Statüler önlük ve çamurlu ellerden okunmaz, bir olunur ve aynı malzemeden olduğumuz ortaya çıkar.”*

Geçtiğimiz ay Karadeniz bölgemizin güzel şehirlerinden Trabzon’da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın GENÇDES programı kapsamında bir seramik atölyesi gerçekleşti. 14–29 yaş arası gençler, Proje Koordinatörü Esra Mühürcü Yazıcı ve uzman hocaların öğretiminde bir ay boyunca seramik sanatını farklı tekniklerle uygulamayı öğrendiler. Özel bireylerin katılımına bilhassa önem verilen bu projede amaç; çamurun enerjisiyle tanışmanın yanı sıra, engelli ve her an engelli olmaya müsait diğer bireyler arasında bir köprü kurmak, onların birlikte bir şeyler üretmelerine katkı sağlamak.

Tarihte bir bölgeye “Çömlekçi” ismini verecek kadar seramik sanatına önem verilen Trabzon’da gerçekleşen bu projeyle beraber, birçok genç seramik sanatından haberdar oldu, sanatsal yeteneğini keşfetti ve çamurdan bir şeyler üretti. Ortaya çıkan ürünler 23 Aralık Cuma akşamı Hamamizade Kültür Merkezi’nde sergiye açıldı. Aynı akşam gerçekleşen panelde konuşmacılar toplumun engelli bireylere bakış açısına, mimari ve çevresel düzenlemelerde onların da düşünülmesi gerektiğine dikkat çeken konuşmalar yaptılar.

Proje, sanatsal etkinliğin yanında bireysel terapiye, çok güzel dostluklara ve ileride beraber gerçekleştirilecek yeni projelere adım atmaya vesile oldu. Her şeyden önce katılımcılar kendi duygu ve düşünce dünyalarını çamur aracılığıyla ifade imkânı buldular. Engelli-engelsiz ayrımı yapmadan, yani engelleri ortadan kaldırarak toplanıp tanış olmanın, bir şeyler paylaşmanın hazzını yaşadılar. Ve çamur kullanarak hazırladıkları küçük animasyonlarla engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekerek, projeyi sosyal sorumluluk projesi düzeyine taşıdılar. Beklentimiz; böyle birkaç yönden verimli projelerin ve bu projelerden haberdar olan, bu projelere katılan gençlerin sayısının artması yönünde…

 

* camuratolyesi.com sayfasından alınmıştır.

 

Ayşenur Aydoğdu
aydogdu.aysenur@gmail.com

 

Sergi ile ilgili habere linkten ulaşabilirsiniz: http://bit.ly/2iKSRCA

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*