TEMMUZ – HABER YORUM

İklim Anlaşması konusunda Dünya’dan Trump’a tepki

ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası döneminde verdiği taahhüdü hayata geçirerek, Paris İklim Anlaşması’ndan ülkesinin imzasını çekmeye karar verdi. İngiltere Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Başbakan Theresa May’in Trump ile telefonda görüştüğü ve duyulan hayâl kırıklığını ilettiği belirtildi. Fransa, İtalya ve Almanya da ortak bir açıklama yayınlayarak, karardan dolayı “üzüntü duyduklarını” bildirdi.

Ayrıca, İsviçre, Finlandiya, Danimarka, Norveç ve İzlanda liderleri de Trump’ın kararını kınayan açıklamalara imza attı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Twitter’dan attığı mesajla duyduğu hayâl kırıklığını dile getiren bir diğer lider oldu. Trump’a danışmanlık yapan Elon Musk da Trump’ın iklim anlaşmasından çekileceğini açıklaması üzerine görevi bıraktığını açıkladı.

Trump destekçileri ise birçok kişinin işini koruduğu için anlaşmadan çekilmeyi tebrik ediyor.

 

Flamingolar neden tek ayak üstünde duruyor

ABD’de bir grup araştırmacı, flamingoların tek ayaklı duruşları sayesinde aktif olarak kaslarını çalıştırmalarına gerek olmadan, enerjilerini kendilerine saklayabildiklerini ortaya çıkardı. Bu pasif mekanizma, flamingoların ‘gururlu’ bir görüntü sergilemelerini sağlıyor. Elbette ayakta yorulmadan kestirmelerini de.

Öte yandan, bu kuşların sabit kalması ve başka hareketler yapmaması, duruşun devamı için önemli. Örneğin flamingolar eğildiğinde ya da bağırdığında, tek ayakla yerlerinde durmakta zorlanıyorlar. Bazı araştırmacılarsa, flamingoların vücut ısılarını ayarlamak için bu duruşu tercih ettiğini söylüyor.

 

NASA güneşe dokunacak

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) gelecek yıl, Güneş’in dış çeperine Parker Solar Probe adlı bir uzay aracı gönderecek. Güneş’in atmosferini inceleyecek uzay aracı yörüngede 1400 derece sıcaklığa maruz kalacak. Parker Solar Probe adlı uzay aracı, Güneş’in atmosferi olarak da bilinen taç küreyi (korona) inceleyecek, nasıl ısındığına dair veriler toplayacak ve Güneş’e, yıldızın çapının yaklaşık 5 katı kadar yaklaşacak.

Taç kürede sıcaklığın 500 bin derece ya da daha fazla olduğu belirtiliyor. Güneş’in dış çeperinin iç kesimlerden neden yüzlerce kat daha sıcak olduğu ise hâlâ bir sır.

 

Tabletler gençlerin becerilerini geliştiriyor

Kuzey İrlanda’da yapılan bir araştırmaya göre, tablet bilgisayarların okullarda düzenli bir şekilde kullanılması gençlerin dilbilgisi, matematik ve iletişim becerilerini geliştiriyor. Araştırmaya katılan öğretmenlerden Hannah Maxwell, “Kâğıt ve kalemin yerini iPad ile değiştirmiyoruz. Tüm mesele iPad kullanımıyla eski metodları kullanmak arasında denge sağlamak” diyor.

Zuckerberg Harward diplomasını aldı

Facebook’un kurucusu ve sahibi Mark Zuckerberg, yarım bıraktığı Harvard Üniversitesi’ne mezuniyet konuşması yapmak ve fahri diploma almak için geri döndü. 62.3 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin beşinci insanı olan Zuckerberg, sosyal paylaşım devini kurduktan bir süre sonra üniversiteyi bırakmıştı.

Zuckerberg, yeni mezunlara, “Yeni iş alanları oluşturmanın yanında, yeni bir amaç algısı meydana getirmeleri” çağrısı yaptı. Ünlü teknoloji devinin kurucusu, “Eğer elinizdeki fikri alıp tarihî önemde bir kuruluşa dönüştürme fırsatınız olmaz ise, hepimiz kaybederiz” dedi.

 

Kedi sevecek ‘yumuşak elli’ personel aranıyor

İrlanda’da bir veteriner kliniği, kedilere ilgi gösterecek ve onları sevecek çalışanlar arıyor. Tam zamanlı işin görev tanımı şöyle: Terk edilmiş kedileri okşamak, onlara şefkat ve ilgi göstermek. Başkent Dublin’deki “Just Cats” isimli veteriner kliniği, adayların el yapısı ve ses tonunun da işe kabul edilmeleri için belirleyici faktörler arasında yer aldığını kaydetti. Zira işe kabul edilecek adayların ellerinin yumuşak olması isteniyor.

Adayda ayrıca hastalıkları yüzünden gergin olan kedileri sakinleştirebilmeleri için yumuşak bir ses tonu ve “kedilerin kulağına fısıldama” yeteneği de aranıyor. İşe alınacak kişilerden ayrıca kedilerde görülen değişik tipteki miyavlama ve sesleri birbirinden ayırt etmesi ve bu seslerin ne anlama geldiğini anlaması da bekleniyor.

 

 

Mustafa Sait Önal
mustafasaitonal@outlook.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*