Bir Kişiyle Bir Şey Olur! – Saniyede Onlarca Plastik

BİR KİŞİYLE BİR ŞEY OLUR!

Selam Keçeliler! Yine telden tele, dünyanın bir ucundan bir ucunca atlamaya devam ediyoruz: Bu ay haberler Hindistan’dan. Delhi’de 30 yıllık bir çocuk parkında inşaat başlatılmış. O parkı çok seven yedi yaşındaki Navya Singh, parkı kurtarmak için babası aracılığıyla Delhi Yüksek Mahkemesi’ne bir dilekçe vermekle kalmayıp bir de Başbakan’a bir mektup yazmış.

“Sevgili Başbakan Amca” diye başlayan mektubunda Navya, orda arkadaşlarıyla buluşup oyun oynadığını, bir sürü ağacı olduğu için parkı ne kadar çok sevdiğini ve oraya bina inşa edileceğini öğrendiğinde çok üzüldüğünü anlatıyor ve “sevgili parkım için bir şiir yazdım” diyerek bir de şiir ekliyor. Mektubunda “Eğer oynayamazsak nasıl olimpiyat madalyaları getirebiliriz? Yalnızca binalar… Hiç park yok… Hayat yok… Lütfen parkımızı kurtarın” diyen Navya, parkını en azından şimdilik kurtarmış, dilekçesi kabul edilmiş ve inşaat durdurulmuş.

Bir kişiden, hem de bir çocuktan ne olur demeyelim, bakın neler olabiliyor. Pek çok insanın sevdiği yemyeşil bir alan, bir çocuk sayesinde korunabiliyor. Navya’dan söylemesi…

 

SANİYEDE ONLARCA PLASTİK

Plastik kirliliği her zaman gündemde olan, ancak yeterince farkındalık oluşturulamamış bir mesele. Çevre kuruluşları bu soruna dikkat çekmek için farklı kampanyalar yapıyorlar. Sky Medya Kuruluşu’nun oluşturduğu Sky Ocean Rescue ekibi, plastik kirliliğine dikkat çekmek için yalnızca bir saniyede denizlere atılan plastik atıklarından 10 metrelik bir balina yaparak İngiltere’de dolaştırmaya başladı.

Yeşilist’in haberine göre dünyada her yıl 8 milyon ton plastik okyanuslara atılıyor, bu her dakika bir kamyon dolusu atık demek. Plastik atıklar doğada çözünmedikleri için deniz canlılarının yaşama alanını kirlettiği gibi, balıklar aracılığıyla sofralarımıza da ulaşıyor.

Misafir olarak geldiğimiz yeri böyle kirletmeye hakkımız yok, değil mi? Bu yüzden, bunu engellemek için ufak da olsa adımlar atmak hepimizin görevi, mesela şişelenmiş su almak yerine bir matara edinmek güzel bir başlangıç olurdu. Biraz araştırmayla plastiğe pek çok alternatif bulabiliriz. Denemek isteyen?

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*