Barış Özcan – 4Ocean

Barış Özcan

Son birkaç senedir Youtube’da çokça Türkçe içerik üretilmeye başlandı. Yüzlerce Youtuber’dan çeşit çeşit videolar izlemek mümkün. Karşısında kolayca saatler geçirebildiğimiz bu video âleminde de asıl mesele vaktimizi neye harcadığımız oluyor. Ben de kendimce, bizleri biraz düşünmeye sevk edecek ve bir şeyler öğrenebileceğimiz bir kanal önereyim diye düşündüm.

Kendisine “storyteller”, yani hikâye anlatıcısı diyen Barış Özcan, videolarında sanat, tasarım ve teknoloji hakkında hikâyeler anlatıyor, kanalındaki bir milyondan fazla abonesi de tadını çıkarıyor. Videoların en güzel yanı, bu alanlarda bir temel gerektirmemesi ve izledikten sonra sizde oluşturduğu daha fazlasını öğrenme isteği. Tabi bir de Türkçe olması var. Göz atmaya değer, keyifli seyirler!

4Ocean

Okyanuslarda biriken plastik ve çöplerin çevre için ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğundan daha önce de bahsetmiştik. Geçenlerde okyanus kirliliğine karşı bir girişime denk geldim: Alex ve Andrew adlı iki arkadaşın kurduğu “4Ocean”.

Okyanusları ve sörf yapmayı çok seven ikili, Bali’deki gezileri sırasında her gece çöplerin içinden geçerek denize açılıp elleri neredeyse boş dönen balıkçıları görmüşler. Yalnızca tek başlarına sahilleri temizleyerek başlamışlar ve denizde de çöpleri toplayacak kaptanlar işe almayı düşünmüşler.

Geri dönüştürdükleri çöplerle ürettikleri bileklikleri satarak fonladıkları kuruluşlarında, işe aldıkları tam zamanlı kaptanlar, sahildeki binlerce çalışan ve gönüllüleri sayesinde sadece ilk yıllarında 100 bin kilodan fazla plastik temizlemişler. “Bir bileklik bir pound çöp” (pound yaklaşık yarım kilogram) sloganıyla devam eden ikili 16 ülkede çalışmalar yapmaya devam ediyor.

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*