Merhaba Sevgili Keçeliler!
Bu ay sizlere dijital eğitim platformlarından bahsetmek istiyorum. Dijitalleşen çağımızda bilgi edinmek isteyene internet derya deniz… Zengin içerikli, etkileşimli, bilgi şelalesinin kaynağından aktığı o kadar güzel platformlar var ki, insanın “Ben niye okula gidiyorum yahu!” şeklinde triplere girmemesi elde değil.
Şimdi yapmak istediğim, insanlara okulu falan bıraktırıp sanal bir kariyer yolculuğuna niyetlendirmek değil, bunda anlaşalım. Sadece şunu istiyorum; İnternet harika bir nimet, helâl dairede kullanıldığı müddetçe neler yapabileceğimizin farkında olalım. “Öğrenci İşi” ekibi olarak çizgimiz, düsturumuz, prensibimiz, misyonumuz, vizyonumuz; helâl dairesi dâhilindeki öğrenme yöntemlerini kullanarak öğrenmek, üzerine -tabiri caizse- kaymak sürerek gelişimimizi desteklemek ve insanî boyuttaki farkındalıkları kazanmak! Bilgi kaynaklarını helâl dairede kullanarak, insanî gelişimimiz için onları araç hâline getirmektir! Sıkı takipçilerimizin bunun zaten farkında olduğunu bildiğimden mevzuya giriş yapıyorum.
Birazdan bahsedeceğim şeylerin sizi heyecanlandıracağına eminim, zira Oxford’tan ders almanın mümkün olduğunu söyleyeceğim. İşte efendim, globalleşen dünyamızda Berkeley’deki bir hocanın dersini dinleyebileceğinizi söyleyeceğim veya MIT’de lineer cebir derslerinin nasıl işlendiğinden haberdar olacağınızdan bahsedeceğim.
Başlangıç olarak ülkemizde de en yaygın dijital eğitim platformlarından biri olan Khan Akademi’den bahsetmek istiyorum: Sloganları, “Herkes için, sonsuza dek ücretsiz”. İnsan bir şüpheleniyor, şimdi kesin bir yerlerden para araklayacaklar, diye, ama yok, gerçekten ücretsiz. 🙂 Sınıf dışında öğrenmenin, en önemlisi kendi hızında ve anlamadığın yerde videolu anlatımı durdurarak alacağın bir eğitimin daha verimli olacağını söylüyorlar ki, burada hedef “eğitimde fırsat eşitliği”. Her düzeyde eğitim mevcut, ilkokuldan tutun ileri düzey eğitimlere kadar. Sınavlardan önce son bir tekrar için videolu konu anlatımları hayat kurtarabiliyor, benden söylemesi.
khanacademy.org.tr
“Öğrenmenin sonu yoktur!” sloganıyla Google da bu dijital eğitim sisteminin içinde. Google Eğitim’de, kursuna ücretsiz kayıt olabileceğiniz dersler düzey düzey gidiyor. Sonunda sınavlar oluyor ve sertifikalı bir Google Eğitimcisi olabiliyor, dersler verebiliyorsunuz. Dersin içeriği, Google araçlarını kullanarak neler yapılabileceği ve bu uygulamaların eğitime nasıl dâhil edilebileceği ile ilgili. Sadece sınıf ortamlarında değil, dijital ortamda bulunduğunuz herhangi bir meslek dalında da Google’dan alacağınız bu sertifikanın size çok şey katacağına inanıyorum, çünkü Google araçlarının kullanım alanlarını ve nasıl daha efektif olduklarını öğrendiğinizde bu araçlar çalıştığınız/çalışacağınız şirkette veya eğitim aldığınız her yılınızda işinize yarayacak. Eğitimlerin
Türkçe dil seçeneği de mevcut.
edu.google.comMicrosoft Türkiye tarafından sağlanan eğitim platformu Açık Akademi’den de bahsedeyim. Microsoft Office programlarının kullanımları ile ilgili eğitim alabiliyorsunuz, bunun yanında kodlama, programlama gibi bilişim konularında eğitimlere kaydolabiliyorsunuz. Biliyorsunuzdur, oyun programlama bu sıralar çok gözde, belki siz de bir gün kendi oyununuzu programlarsınız!
acikakademi.comŞimdiki dijital eğitim tavsiyem ise, dünya çapındaki en iyi üniversitelerden eğitim almanı sağlayacak bir platform. Eğitimi verenler profesyoneller. Aramızda İngilizce dilinde eğitim alacak kadar İngilizce’yi iyi bilenler olduğunu düşünerek, bu siteyi tavsiyelerim arasına ekledim: Coursera.Eğitimler düzey düzey ve sonunda paylaşılabilir bir elektronik sertifika elde ediliyor, ki bu sertifikayı CV için kullanabiliyorsunuz. Türkçe birkaç ders var, sadece Koç Üniversitesi ders açmış ve çok az içerik var, ama İngilizce olarak elde edebileceğiniz yüzlercesi var. Alanında en iyi üniversitelerden ders almak insana fark attırır diye düşünüyorum.
coursera.org
Bu arada geçen ay hazırladığımız Puzzle sayfasının beğenildiğini öğrenmekten dolayı çok mutluyuz… Belki de hep beğeniyorsunuz, ama söylemezseniz nereden bilebiliriz, değil mi! Geri dönüşleriniz bizi çok mutlu ediyor ve burada gönderdiğiniz şeyleri yayınlamaktan onur duyuyoruz, bu sebeple, yaptıklarınızı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmaya üşenmeyin sevgili Keçeliler…
Rananur Coşkun/İzmirNeslinur Avcı/Afyonkarahisar
Yaptıkları Puzzleları bizimle paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ediyoruz.
Allah’a ısmarladık!
İlk yorumu siz yazın