XIII. Risale-i Nur Kongresi
Risale-i Nur Enstitüsü’nce her yıl yapılmakta olan Risale-i Nur Kongresi’nin 13.’sü bu yıl İstanbul Pullman Otel’de yoğun bir katılımla gerçekleşti. Kongre’nin konusu olarak belirlenen “Hürriyet ve Demokrasi Ekseninde İslam Kardeşliği ve Dünya Barışı” başlığı altında beş masa çalışması düzenlendi.
Kongrede çok sayıda akademisyenin üzerinde karar kıldığı, 13. Risale-i Nur Kongresi’nin ortak sonuç bildirileri de kamuoyuyla paylaşıldı. Masaların konuları ise şöyle idi: İslâm Kardeşliği, Hürriyet ve Demokrasi, İslâm Kardeşliği ve İttihad-ı İslâm, İslâm Kardeşliği ve Dünya Barışı, İslâm Kardeşliği, Aile ve Eğitim, İslâm Kardeşliği ve İhlâs.
5. Uluslararası CNR Kitap Fuarı
Yerli ve yabancı 350 yayınevinin katılımıyla İstanbul’da düzenlenen 5. Uluslararası CNR Kitap Fuarı’nda Yeni Asya Neşriyat da yerini aldı. 9 gün süren fuarda imza günleri, seminer ve söyleşiler kapsamında çok sayıda yazar da okurlarıyla buluştu.
Risale-i Nur Külliyatı başta olmak üzere, birçok seçkin eseri İstanbullularla buluşturan Yeni Asya Neşriyat, okurların uğrak noktası oldu. Fuar boyunca Yeni Asya Neşriyat yazarlarından Kâzım Güleçyüz, Rifat Okyay, Latif Salihoğlu, Yasemin Güleçyüz, İsmail Tezer, Hayreddin Ekmen, Demirhan Kadıoğlu, Ali Ferşadoğlu, M. Ali Kaya, M. Oğuz Reha Umurca, Zeynep Çakır ve İslam Yaşar okurlarıyla buluşup kitaplarını imzaladı.
Stephen Hawking 76 yaşında öldü
Ünlü İngiliz fizik profesörü Stephen Hawking, 14 Mart 2018 günü 76 yaşında dünyaya veda etti. Hawking, kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı geniş kapsamlı çalışmalarla tanınıyordu. Vücudunun neredeyse hiçbir kısmını kullanamayan, kendisi için özel olarak geliştirilen bilgisayar sistemine sadece yanak kaslarından biriyle komut veren Hawking, bu şekilde günde yaklaşık 2 bin 500 kelimeyle iletişim kuruyor ve bilimsel çalışmalarını sürdürüyordu.
AA’da yer alan habere göre Hawking, 75 yaşına kadar yaşayacağını hiç düşünmediğini, birikimini hâlen yansıtabildiği için kendisini şanslı hissettiğini dile getirmişti.
500 yıllık soyağacı oluşturuldu
New York Gen Merkezi, 86 milyon insanın gen bilgileri üzerinde yaptığı araştırma sonucunda 13 milyon kişinin yer aldığı, 11 nesli kapsayan, 500 yıllık bir soyağacı oluşturdu. Sonuçları Sience adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmada, kadınlar erkeklere oranla daha sık yer değiştirirken, erkeklerin göç ettiği mesafelerin kadınlarınkine oranla daha uzun olduğu belirlendi.
DW Türkçe’de yer alan habere göre, en dikkat çeken konu, yaşama süresi ile genler arasındaki ilişkiler oldu. Genetik bilgileri incelenen 1600-1900 yılları arasında doğmuş, akraba ve 30 yaşını geçmiş üç milyon kişinin yüzde 16’sının yaşama uzunluğunda genetik mirasın belirleyici rol oynadığı sonucuna ulaşıldı. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bu oranın yüzde 30’a kadar çıkabileceği tahmin ediliyordu.
Türkiye mutluluk sıralamasında geriye mi gidiyor?
Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu’na göre, Türkiye mutluluk sıralamasında 156 ülke içinde 74. sırada yer alıyor. Vatikan’da bulunan Papalık Bilim Akademisi’nde açıklanan raporda ise dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya. Finlandiya’yı sırasıyla Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, İsveç ve Avustralya takip ediyor. Türkiye geçen yıl aynı listede 69. sıradaydı.
BBC’nin haberinde de mutluluk seviyesini belirlemek için, kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hâsıla, sosyal destek, sağlıklı ömür beklentisi, yaşama tercihlerini yapabilme özgürlüğü, cömertlik, yolsuzluk algısı gibi kriterler değerlendirildi.
NASA yeni bir galaksi görüntüledi
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) Hubble Uzay Teleskobu, Samanyolu Galaksisi yakınında bir “kalıntı galaksi” görüntüledi. NASA’dan yapılan açıklamada, Samanyolu Galaksisi’nden 220 milyon ışık yılı uzakta, Perse Takımyıldızı’nda bulunan “NGC 1277” adlı galaksinin Hubble’ın bugüne dek görüntülediği Dünya’ya en yakın kalıntı galaksi olduğu belirtildi.
Günümüzden 10 milyar yıl önce patlama sonucu oluştuğu ifade edilen galaksinin, Samanyolu’ndan bin kat daha hızlı yıldız üretirken bilinmeyen bir sebeple canlılığını yitirdiği, giderek sönmeye başladığı ve bugünkü mercek biçimli solgun hâlini aldığı söylendi.
Ebeveynler için yeni çözüm: Maymun sensörü
New York’ta bir firma ebeveynler için yeni bir güvenlik çözümü geliştirdi. Çocuklarını hem yakın mesafede tutmak, hem de onların özgürce oynayıp etrafı keşfetmelerine imkân tanımak isteyen anne babalar, maymun adlı sensör ile çocuklarının güvenliğini sağlayabilecekler.
Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, TwinTech şirketinin geliştirdiği sensör, belirli bir sınır oluşturmak için Bluetooth bazlı “beacon” teknolojisini kullanıyor. Çocuk, sınırın dışına çıktığında akıllı telefondaki uygulamanın alarmı çalıyor. Ayrıca alarm, anne babalara çocuklarını bir an önce bulmak için yeterli zamanı da veriyor.
ABD’de evsizler için 3 boyutlu ev geliştirdi
ABD’nin Teksas eyaletinde kurulan ICON adlı şirket, 1 milyar evsiz insan için, çimento harcıyla üç boyutlu olarak basılarak inşa edilen düşük maliyetli barınma çözümü geliştirdi. Teksas eyaletinin Austin şehrinde düzenlenen SXSW konferansında tanıtımı yapılan 60 metrekarelik, tek katlı konutun 12 ila 24 saatte sıfırdan inşa edilebildiği kaydedildi.
AA’da yer alan habere göre, Vulcan tipi endüstriyel printer ile basılan konutun yaklaşık 10 bin dolara mal olduğu belirtildi.
İlk yorumu siz yazın