2018 Mayıs – Haber Yorum

Z kuşağından sonra Alfa Kuşağı geliyor

Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör, Z kuşağının ardından gelecek olan ve hem sosyal hayatı, hem de ekonomiyi etkileyecek yeni kuşak olarak adlandırılan “Alfa kuşağı” hakkında bilgiler verdi. Yeni Asya gazetesinde yer alan habere göre Erdör, X, Y, Z kuşaklarını tanımlayarak şunları söyledi: “Kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye saygılı, sadık, çalışkanlığa önem veren bir kuşak olarak tanımlanan X kuşağının ardından, hür ve dâhil edildiğini hissetmek isteyen, çok yönlü, kolay anlaşılır ve daha şeffaf yaklaşımlarıyla öne çıkan Y kuşağının, ardından ise günümüzde ekonomileri etkilemeye başlayan, internet ve mobil teknolojileri kullanmayı seven, internet aracılığıyla sosyalleşmeyi tercih eden Z kuşağı geliyor. Bu kuşaklardan sonra, bütün kuşaklardan bazı özellikler taşıyacak olmalarına rağmen, birçok yönüyle tamamen farklılaşacak Alfa kuşağı sosyal hayatı ve ekonomiyi dönüştürecek.”

Selfie ile hastalık teşhis eden uygulama

Rusya’nın Nijniy Novgorod şehrindeki bir grup mühendis, akıllı telefon kullanıcılarının, sadece selfie çekerek rahatsızlıklarını erken aşamadayken tespit edebilen MeCare adlı bir uygulama geliştirdi. MeCare isimli projenin yöneticisi Sergey Blintsov, yaptığı açıklamada “MeCare, kişilerin selfielerini analiz ederek Parkinson dâhil çeşitli hastalıkların teşhisini koyabilen ve kardiyovasküler durumu tespit edebilen eşsiz bir yöntem” ifadesini kullandı. Sputnik’te yer alan habere göre Blintsov, uygulama ile yapılan teşhislerin yüzde 95 oranında olduğunu ve uygulamanın ücretsiz olacağını belirtti.

Çöpler, çevre tasarımı eşyalarına dönüşüyor

Sibirya Hastanesi’nde çöpün geri dönüşümüne değişik bir yaklaşım sergilendi. Özel fırınlarda 180 dereceden fazla sıcaklıkta eritilen tek kullanımlık önlükler, eldivenler ve galoşlar, bank, çöp kutusu ve çevre tasarımı eşyalarına dönüştürülmeye başlandı. Sputnik’te yer alan haberde, Sibirya Hastanesi Başhekimi Vagram Agacanyan, çöplerden farklı ürünler yaptıklarına dikkat çekerek şunları söyledi. “Düşündük ve böyle bir şey yaptık. Bize çöpü yeniden kazandırma fırsatı verdi. Neden bu yararlı şeyleri atıyoruz, diye düşündük ve çeşitli ürünler yapmaya başladık. Tüm bunları hediye olarak dağıtıyoruz veya parklarda kullanıyoruz.”

Türk dizileri toplum için tehdit oluşturuyor

Suudi Arabistan merkezli TV kanallarından Türk dizilerinin kaldırılmasının ardından, İslâm’ın en önemli yüksek öğretim merkezi kabul edilen Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’nden “Türk dizileri toplum için gerçek bir tehdit” çıkışı geldi. İskenderiye Kitap Fuarı’nda “İslâm kültürünün yayılmasında El Ezher Tercüme Merkezi’nin rolü” konulu bir seminerde konuşma yapan El Ezher Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yusuf Amer, Arap kimliğini etkileme girişimleri olduğunu, bu yüzden Arap yurdu, kimliği, dili ve dinini korumak için ciddi çaba sarf etmek gerektiğini savundu. Amer, “Türk ve Hint dizileri Mısır’ın istikrarını tehdit ediyor. Bunların topluma gerçek bir tehdit olduğunu düşünüyorum. Arapça’nın zarar görmesinin sebebi budur” şeklinde konuştu.

Engelli bireyler için “yılan kamera”

İzmir’de 11. sınıf öğrencisi Mehmet Hamza Erol, ellerini kullanamayan bireylerin, bilgisayarı gözleriyle komuta edebilmesine imkân sağlayan düşük maliyetli bir proje geliştirdi. Erol, 2 senedir TÜBİTAK’ın proje yarışması için araştırma yaptığını, el ve parmaklarından engelli bireylerin bilgisayar kullanmasına yardımcı gözlükler üzerine çalışmaya karar verdiğini söyledi. Gözlüğün sağ tarafına bakır teller ile “yılan kamera” sabitlediğini belirten Erol, “Yılan kamera ile anlık olarak gözün fotoğrafı alınıyor, USB kablo aracılığıyla bilgisayara gönderiliyor. Bilgisayardaki yazılım ile bilgisayar faresinin nereye oynatılacağı belirleniyor. Kısacası gözlerinizle bilgisayar faresini hareket ettirerek bilgisayarı kullanabiliyorsunuz. Bu teknolojiyi ellerini kullanamayan engelli bireyler kullanabilir. Böylelikle fareyi oynatabilir, ekranda gezinebilirler” şeklinde konuştu.

Samanyolu’nun yaş haritası çıkarıldı

Samanyolu’nun merkezinin ilk kez geniş ölçekli yaş haritası çıkarıldı. Avrupa Güney Gözlemevi’nde görevli astronomlar tarafından yürütülen uluslararası çalışma, galaksinin merkezindeki karmaşık yapıyı oluşturan yıldız oluşumunun yaklaşık 4 milyar yıl sürdüğünü gösterdi. Araştırmacı Marina Rejkuba, bulgularının, Samanyolu’nun merkezindeki şişkinlik konusunda daha önce edinilen bilgiyle örtüşmediğini belirterek, bu karmaşık yapıyı oluşturan yıldız oluşumunun yaklaşık 4 milyar yıl sürdüğünü söyledi. Rejkuba, görüntüledikleri en genç yıldızların da en az 7 milyar yıl yaşında olduğunu kaydetti.

 

Dünya’nın en yaşlı erkeği Japonya’da

Kyodo Ajansı’nın haberine göre, Aşoro’da 25 Temmuz 1905’te dünyaya gelen Masazo Nonaka’yı ailesiyle yaşadığı Hokkaido’daki evinde ziyaret eden Guinness Dünya Rekorları yetkilisi, Nonaka’ya “dünyanın en yaşlı erkeği belgesini” verdi. Eşi 1992’de ölen, 2 oğlu ve 3 kızı bulunan Nonaka, belgesini alırken gülümseyerek zafer işareti yaptı ve Guinness yetkilisine teşekkür etti. Tekerlekli sandalye kullanan Nonaka’nın özel bakıma muhtaç olmadığı, her sabah gazete okuduğu, sumo müsabakalarıyla dizi izlemekten hoşlandığı belirtildi. Guinness’e göre, Nonaka’dan önce dünyanın en yaşlı erkeği olan İsrailli Yisrael Kristal, geçen Ağustos’ta 113 yaşında ölmüştü.

Ümit vaad eden öğrenci neşriyat hizmeti

Yeni Asya Ankara Öğrenci Neşriyat Komisyonu, yakın zamanda bir etkinlik gerçekleştirdi. Dergimiz aracılığıyla seslerini duyurmak isteyen komisyon üyeleri, yaptıkları etkinlikle amaçlarını şu şekilde ifade etti: “Risale-i Nur eserlerinde geçen ‘Sözlerde bir kuvvet, bir tesir var ki, müfessirlerin ve âriflerin sözlerinde nadiren bulunur. Bazen bir satırda, bir sahife kadar kuvvet var; bir sahifede, bir kitap kadar tesir bulunuyor’ cümleleri bizi harekete geçirdi. Bir satırda bir sahife kadar kuvvet var ise, o zaman o kuvvetleri vecizeli sticker şeklinde neşrederek nurlara muhtaç olanların nazarlarını çekebiliriz, diye düşündük ve işe koyulduk. İnternetten bulduğumuz veya çektiğimiz fotoğraflara uygun vecizeler bulup, onlardan vecizeli stickerlar yaparak neşriyat standımızda dikkatli nazarlara sunmuş olduk. Bu stickerlar Ankara genelinde yapılan umumî programlarda da yerini aldı ve rağbet gördü. Bu bizi daha da şevke getirdi.”

Pek çok vecizeli sticker tasarlayan komisyon üyeleri bu hareketin Ankara ile sınırlı kalmaması için bir teklif sunuyor: “Çektiğiniz fotoğrafları vecizelerle taçlandırıp sizler de sticker hazırlayın ya da fotoğraflarınızı onlara uygun olarak seçtiğiniz vecizelerle birlikte bize gönderin, biz stickerlara dönüştürelim.” yeniasya.ank@gmail.com adresinden kendilerine ulaşılabileceğini ifade eden komisyon üyeleri, yaptıkları bu etkinlikle gençlik ve neşriyat hizmetleri adına ümit vaad ediyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*