2018 Haziran – Haber Yorum

9. Risale-i Nur Gençlik Kongresi buluşması

Ana sponsoru Genç Yorum dergisi, organizasyonu Yeni Asya gazetesi ve Risale-i Nur Enstitüsü olan “Risale-i Nur’a Göre Hürriyet ve Demokrasi Ekseninde İslâm Kardeşliği ve Dünya Barışı” konulu 9. Risale-i Nur Gençlik Kongresi, 28-29 Nisan tarihlerinde Ankara’da yapıldı.

34 farklı ilden gelen 200’e yakın gencin katılımıyla gerçekleştirilen masa çalışmalarında “İslâm Kardeşliği ve Dünya Barışı” teması çerçevesinde, dünya barışının nasıl sağlanabileceği yolunda çözüm teklifleri arandı. Ankara’da kızların ve erkeklerin 5’er masa etrafında yaptıkları çalışmaların deklarasyonları kamuoyu ile paylaşıldı. 28 Nisan Cumartesi günü yapılan masa çalışmalarının ardından 29 Nisan Pazar günü Ankara Nazım Hikmet Kongre Salonu’nda gerçekleştirilen şölene Türkiye’nin çeşitli illerinden yoğun ve coşkulu bir katılım oldu. Yeni Asya gazetesi yazar ve çizerleri gerçekleştirilen programda birer konuşma yaptı.

İslâmiyet’i doğru yaşarsak örnek oluruz

Yeni Asya gazetesi yazarlarından İslâm Yaşar, gençlerin ekranlara bağımlı hâle geldiğini belirterek şunları söyledi: “Risale-i Nur Talebeleri’nin en büyük vazifesi Risale-i Nur’u yaşamaktır. Bugün gençleri alıkoyan en büyük sorun ve en büyük mani ekranlara mahkûmiyettir. Gençlerin ekranlara mahkûm değil hâkim olması gerekir, bunun yolu da ancak Risale-i Nurları çokça okumak ve hakkıyla yaşamak ile mümkündür. Eğer biz doğru İslâmiyet’i ve İslâmiyet’e lâyık doğruluğu yaşarsak diğer insanlara da güzel örnek oluruz, bu zamanda doğru İslâmiyet ise Risale-i Nur ile yaşanabilir.”

Zaman ebedî gençliği kazanma zamanı

 Yeni Asya gazetesi karikatüristi ve Yazı İşleri Müdürü İbrahim Özdabak, zamanın iman kurtarma zamanı olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Genç Saidler bu çalışmalarını gençlik şöleninin başına bir taç gibi taktılar. Bizi anlayan gençler, Nur Talebeleri var. Risale-i Nur artık kökleşmiştir. Onu kimse bu vatanın bağrından söküp atamayacaktır. Zaman iman kurtarma zamanıdır. Zaman ebedî bir gençlik saadetini kazanma zamanıdır. Gençler ve değerli misafirlerimiz; Risale-i Nur’un hakikatlerini zamanınızın modasına uygun bir usûl ile haykırmaktan korkmayınız.”

 

Yapılan masa çalışmaları neticesinde ortaya çıkan tesbit ve çözüm tekliflerinin de tebliğ edildiği program kapsamında, Türkiye genelinde yapılan şiir yarışmasında dereceye girenlerin şiirleri okundu. Program, Risale-i Nur’un avukatı “Bekir Berk”in anlatıldığı tek kişilik tiyatro, kum gösterisi ve ilâhiler ile sona erdi.

Fotoğraflar: Erhan Akkaya

Sirkeci Garı’nda okurlarımızla buluştuk

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union -WPU) tarafından bu yıl 9. su düzenlenen Uluslararası Dergi Fuarı 8-13 Mayıs tarihlerinde Sirkeci Garı’nda gerçekleşti. Ana teması “Çocuk Dergiciliği” olarak belirlenen 9. Uluslararası Dergi Fuarı’na Türkiye’den yaklaşık 500, yurt dışından ise 25 ülkeden 150’den fazla dergi katıldı.

Yeni Asya Medya Grup bünyesinde bulunan dergilerimiz Genç Yorum, Bizim Aile ve Can Kardeş olarak 3 ayrı stant ile fuarda yerimizi aldık ve fuar boyunca okurlarımızla buluşma ve dergilerimizi tanıtma imkânımız oldu.Fuar kapsamında, İslamcı Dergiler Projesi’nin (İDP) açtığı sergide Genç Yorum dergimizin “Sivil itaatsizlik müsbet hareket mi?” başlıklı Haziran 2014 sayısı da sergilendi.

Venüs’te yaşam belirtileri bulundu

Astrobiyologlar, yaşama belirtilerini Dünya’ya en yakın gezegenlerde ve uydularında aramayı tavsiye ediyor. Venüs ve Mars’ta, Avrupa ve Enceladus’ta mikroorganizmaların yaşaması için uygun olan ekolojik şartlar bulunuyor. İngiliz bilimciler, Venüs gezegeninin yüzeyinden 51-65 kilometrelik yüksekteki boşlukta canlıların bulunabileceğini düşünüyor. Oradaki hava ısısının 20 ila 65 derece olduğunu tespit eden bilim insanları, atmosferin yüksek oranda sülfürik asit içeren su buharından oluştuğunu öğrendi ve bu tür ortamlarda sülfürle beslenen ekstremofil bakterilerin yaşayabileceğini ileri sürdü.

Hurdalardan araba ürettiler

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Zile Meslek Yüksekokulu öğrencileri, 3 aylık bir sürede hurda parçalarından motorlu araç üretti. AA’nın haberine göre, yüksekokulun otomotiv programında okuyan 10 öğrenci, 3 ay süren çalışmaları sonucunda motosiklet motoru kullanarak yaptıkları araca “Sürüngen 1” adını verdi. Zile Meslek Yüksekokulu Otomotiv Programı Öğretim Görevlisi Mehmet Zorkoç, bölümlerinde daha önce de araç yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Okulumuzda mekatronik programımız var. Onlar da yazılım aşamasında. Farklı yazılımlarla uğraşan öğretim görevlisi arkadaşlarımızın da desteklerini alarak, mesela ön frenleme mesafesi, parmak iziyle çalıştırma, park sensörü, navigator sistemi ilave etme gibi farklı farklı sistemleri ilerleyen çalışmalarımızda gerçekleştireceğiz.”

Görme engelliler için harita tasarlandı

Alaplı Anadolu Lisesi öğrencileri, görme engelli bireylerin Türkiye’nin yer şekillerini daha iyi tanıyabilmelerini sağlayabilmek için Türkiye fiziki haritası üzerinde tutkal ve talaştan yaptıkları kabartmalarla dağ ve platoları oluşturdu. Öğrencilerden Simge Nas Bicici, görme engellilerin Türkiye’deki dağ ve platoları haritaya dokunarak daha iyi tanıyabileceklerini belirterek şunları söyledi: “Coğrafya öğretmenimiz Mehmet Yalçın ile beraber görme engelliler için onların da rahatça Türkiye fiziki harita üzerinde dağları, ovaları ve platoları rahatça kavrayabilmeleri ve tanıyabilmeleri için böyle bir harita geliştirdik. İlk önce fiziki haritayı yaptık. Daha sonra üzerinde tutkal ve talaştan dağları kabartarak renklendirerek Braille Alfabesi ile yazılmış yazıları yapıştırdık. Bizim burada amacımız görme engelli bireylerin Türkiye’nin yer şekillerini daha iyi tanıyabilmeleri.”

Bilgisayarlar insan cinsiyetini tanıyabilir mi?

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI), Ulusal Araştırmalar Merkezi Kurçatov Enstitüsü ve Voronej Devlet Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, bir bilgisayarın, bir kişinin yazdığı metne dayanarak yüzde 80 doğruluk payıyla insanın cinsiyetini tanımasını sağlayan bir metot geliştirdi. Procedia Computer Science dergisinde yayınlanan bilim araştırmalarının sonuçları, bir insanın başta cinsiyeti, psikolojik özellikleri, öğrenim düzeyi olmak üzere bazı temel kişisel bilgilerinin, yazdığı metne kaçınılmaz bir şekilde yansıdığını ortaya koydu. MEPhI Öğretim Üyesi Aleksander Sboyev, yapılan araştırmalar hakkında şunları söyledi: “Metin yazarı cinsiyetini kasıtlı olarak gizlemediği takdirde, gelişmiş yapay sinir ağları yöntemleri sayesinde metni yazan kişinin cinsiyetini tanıması konusunda önemli başarılar elde ettik. Sonraki hedefimiz, yazarın cinsiyetinin bilinçli olarak gizlenmesi durumunda tespitinde daha yüksek sonuçlara ulaşmak.”

Uber uçmaya hazırlanıyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Uber, ABD’deki şehirlerin semalarında uçan taksi için keşif yapılması konusunda anlaşma imzaladı. NASA’dan gelen açıklamaya göre, Uber ile uçan taksi için keşif yapılması konusunda anlaşıldığı ve NASA’nın, dağıtım amacıyla kullanılan insansız hava araçlarını (İHA) da içeren ‘şehir hava devinim’ araçları için simülasyonlara başlayacağı söylendi. Anlaşmanın hedefi ise, Uber kullanıcılarının araç çağırmakta kullandığına benzer bir sistemi, küçük uçaklara da uygulayacak bir kullanım ağı geliştirmek.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*