2018 Ağustos – Haber Yorum

Dünyanın en minik bilgisayarı

Bilgisayar teknolojisinin giderek ilerlediği günümüzde bu teknolojiye bir yenisi daha eklendi. IBM tarafından yapılan ve dünyanın en minik bilgisayarı olarak kayda geçen mini bilgisayarın küçüğü, Michigan Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı tarafından yapıldı. 0.3 mm çapındaki bu minik bilgisayar Micro Mote adını taşıyor. Işığı elektriğe dönüştüren fotovoltaik teknolojisinden yararlanan Micro Mote, veri transferi yapabiliyor.

Bunun yanı sıra sıcaklık sensörü olarak da kullanılabilen minik bilgisayar, ortam sıcaklığını ölçebiliyor. Minik bilgisayarın ilerleyen dönemlerde ses ve video desteğine kavuşması ve kanser çalışmalarında kullanılması bekleniyor.

Hava kalitesi değerleri artık cebinizde

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşların yaşadıkları bölgenin ve soludukları havanın kalite değerlerini ölçebilmeleri için yeni bir uygulama geliştirdi. Uygulama hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, şunları söyledi: “Mobil uygulama ile konumunuza en yakın ölçüm istasyonunun ölçüm değerlerinin öğrenilmesi, güncel hava kalitesine göre aktivite önerilerinin görüntülenmesi ve ölçüm istasyonu ile ilgili hem fotoğraf, hem de konum bazlı bildirim gönderilebilmesi sağlandı. Vatandaşımız temiz hava soluma ve soluduğu havanın kalitesini bilme hakkına sahip.” Öztürk, hava kalitesi değerlerinin Avrupa Birliği normlarına göre değerlendirildiğini belirtti.

Facebook, kullanıcılarını izliyor

Çoğu uygulama gibi Facebook da sizi uygulamayı kullanmıyorken, hatta bir Facebook hesabınız olmasa bile izliyor ve her şeyi kaydediyor. Örneğin uygulama geçmişte yaptığınız aramaları silme seçeneği sunuyor ve kullanıcılar bu şekilde arama geçmişlerinin tamamen silindiğini sanıyor, ama aslında aramaların 6 ay sonra silineceği belirtiliyor. BBC’de yer alan habere göre Facebook, telefon cihazınız hakkındaki bilgiler, girdiğiniz internet siteleri, internet üzerinden yaptığınız alışverişler ve gördüğünüz reklamlar da dâhil hepsini kaydediyor.

Türkiye’de güvenli sistem artıyor

Türkiye’deki güvenliği her yönden artırmayı hedefleyen Ekin Teknoloji, Türk mühendisler tarafından “Ekin Red Eagle-Güvenli Şehir Yönetim Sistemi” geliştirdi. Bu sistemde yüz tanıma, plaka tanıma, kırmızı ışık ihlal tespiti, hız tespiti, park ihlal tespiti, akıllı kavşak kontrolü, sistem kontrolü yazılımları birbirine bağlı şekilde çalışıyor. AA’da yer alan habere göre bu teknoloji sayesinde yüzler analiz edilerek, cinsiyet, yaş, grup özelliklerine göre raporlama yapılabiliyor, cinsiyet, yaş, grup özellikleriyle şehirde arama gerçekleştirilebiliyor, belirli bir şahsın daha önce bir bölgede bulunup bulunmadığı tespit edilebiliyor, kimliği bilinen bir şahıs şehirdeki tüm kameralarda aranabiliyor.

Teknoloji Kur’ân ile bağları artırıyor

Apple Küresel Finans Kıdemli Müdürü Naeem Ansari, İstanbul’da düzenlenen İslâm Ülkelerinde Teknolojik Gelişim Kültürü Sempozyumu’na katıldı. Ansari, İslâm dünyasının kadın ve erkeklerinin bilime ve teknolojiye her zaman katkıda bulunduklarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçmişte İslâm dünyasında birçok şey keşfedildi, dünya bilimine birçok katkıda bulunuldu, fizik, cebir ve diğer alanlarda birçok katkımız oldu. Müslüman genetiğinde bilimi geliştirmeye yönelik kabiliyetler mevcut. Bilimde ve sanatta bu tür çabuk gelişimleri göstermek Allah’ın bir lütfu.” Yeni Asya gazetesinde yer alan habere göre Ansari İslâm’ın ilk emrinin “Oku” olmasında bir hikmet olduğunu belirtti. Teknolojinin imanını arttırdığını belirten Ansari; “Kişisel olarak şunu söylemeliyim ki, teknoloji her gün imanımı artıran bir etken. Çünkü Allah bize beyin verdi. Bunun sayesinde bir şeyler yapıyor ve sorunları çözüyoruz. Burada esas olan teknoloji sayesinde insanların Kur’ân’la olan bağlarının artmasıdır” dedi.

Sokak hayvanları için yeni bir uygulama

Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Emre Tunalı, sokak hayvanlarının bakımı ve beslenmesine imkân sağlayan “Onlara kucak aç” adlı bir mobil uygulama geliştirdi. Uygulama özellikle yeterince yardım eli uzatılamayan sokak hayvanlarının izlenmesi, bakımı ve beslemesini hedefliyor. Tunalı, kendisinin ve arkadaşlarının hayvanlara yardım ettiğini, ancak bu konuda daha geniş kitlelerle hayvanları buluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Yardım etmek isteyen, ama edemeyen insanlar için bu uygulamanın bir başlangıç olduğunu dile getiren Tunalı şunları söyledi: “Ülkemizde sokaklarda yaşayan ve bizlere muhtaç olan çok sayıda hayvan var. Bu sadece ülkemizde değil, tüm dünyada var ve sayıları çok fazla. İşlek yerlerdeki hayvanlar barınıp beslenebilirken, kenar mahallelerdeki sokak hayvanları ise hem beslenemiyor, hem de barınmak için daha fazla insana ihtiyaç duyuyor. Buradan yola çıkarak eşit ve adil beslenmeyi sağlamak amacıyla mobil uygulama geliştirdik.” AA’da yer alan habere göre, uygulama Eskişehir, Kütahya, İstanbul ve İzmir illerini kapsıyor.

Her şey engelsiz yaşama için

“Paylaşmaya Engel Yok” isimli proje, zihinsel engelli ve down sendromlu çocuklara umut oldu. Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi’nin başlattığı proje ile gençler çay bahçesinde çalışarak hem sosyalleşiyor, hem de ev bütçelerine katkı sağlıyor. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, bu gençlerin iletişimini artırmak, onları sosyalleştirmek ve üretici bireyler olarak toplum içinde var olmasını sağlamak maksadıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı. Projelerin giderek artacağını dile getiren Eşkinat şunları söyledi: “Onları çok seviyoruz ve bu hayatı onlarla birlikte sürdüreceğiz. Bu toplum, bütün katmanlarıyla beraber engel tanımadan kendi sıcaklığını sağlayacak yapıya sahip. Biz de o yapıyı ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de bu proje. Bu çalışmalarımız genişleyerek devam edecektir.”

Zeytinburnu 8. Geleneksel Fotoğraf Yarışması

Zeytinburnu Belediyesi ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) işbirliğiyle bu yıl 8’incisi düzenlenen Geleneksel Zeytinburnu Fotoğraf Yarışması’na başvurular başladı. Başvuru için son tarih 07 Aralık 2018 Cuma günü. Bu yıl ilk kez “Serbest” ve “Foto Öykü” şeklinde 2 ayrı kategoride gerçekleştirilecek yarışmada, “Serbest” kategori dalındaki yarışmacılar en fazla 4, “Foto öykü” kategorisindeki yarışmacılar ise en az 8, en fazla 12 fotoğrafla yarışmaya başvurabilecek. Yarışmada dereceye giren isimler, para ödülünün yanı sıra fotoğraflarını sergileme ve Zeytinburnu’nu anlatan birçok tanıtım filminde ve kitaplarında yer alma fırsatını da yakalayacak. 17 Aralık 2018 Pazartesi günü sonuçların açıklanacağı fotoğraf yarışmasında dereceye giren fotoğrafçılar, ödüllerine 12 Ocak 2019 Cumartesi günü gerçekleştirilecek sergi ve ödül töreninde kavuşacak. Konuyla ilgili detaylı bilgiye ise Zeytinburnu Belediyesi’nin internet sitesinden ulaşılabilir.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*