Yeni Asya ve Genç Yorum’un katkılarıyla: İnsan Bir Yolcudur

İnsan Bir Yolcudur… Herkes bir yolcudur…
Bu istisnasız bir hakikattir. Ve aslına bakarsanız herkes bunu birçok şekilde anlatmaya çalışmıştır. Gerek farkında, gerek farkında olmadan. Kimi kendi yolculuğunu anlatmıştır. Kimi kendine yaptığı yolculuğu…

Kimi sadece yolu anlatmıştır. Kimi de sadece yolcuyu. Yani kendini anlatmıştır. Kimi bir romanla yapmıştır bunu. Kimi bir besteyle. Sanat ruhu taşıyanlar belki daha ön planda olabilirler bu konuda. Ama bu öyle bir portre ki; en ruhu kalın fıtratlar bile, en azından yaşamlarının bir başlangıcı ve bitişi olmasıyla, yani başlayıp bitmeleriyle ve şu Dünya yolunda geçirdikleri muhtelif tavırlarla, kendi portresini cizmiş ve kendi filmini çekmiştir.

“İnsan Bir Yolcudur”u bir de filmle anlatmak istedik işte biz de. Hep okuduğumuz gibi o güzel yazılı yaldızlı kitaplardan, bir de görerek dinlemek istedik. Belki hayâle binip gittiğimiz gibi o zamanlara, bir de hayâli bindirip şeritlere öyle görmek istedik. Bir de böyle göstermek istedik aslında, İnsanın bir yolcu olduğunu. Yolculuğu esnasındaki yolcuya bir de bu yolla anlatmak istedik yolda olduğunu. Yol erzağını yolda unutanlara dokunmak ve yolda uyuyanlara… Belki de uyandırmak istedik. Maddeten ve manen güzel bir yolda olan güzel bir yolcuyla anlatmak istedik. Nazarları bozmadan, güzeli vermeye çalışmak… çocukluktan gençliğe… gençlikten ihtiyarlığa… diye bir de böyle söylemek istedik.

İşte bu mânâlarla çıktığımız bir yolculuğun sonunda varmıştık “İnsan Bir Yolcudur”a.

Birçok güzel insanla Kocaeli yakınlarında film setini oluşturup, bir günde çekimlerini tamamladığımız film hakkında biraz konuşalım isterseniz.

Film üç ana konuyu incelemeye çalışıyor.

Ana mesaj, isminden de anlaşıldığı gibi, Dünya’nın ebedî kalınacak bir yer olmadığını şefkatle hatırlatmak ve ona aşk derecesinde bağlanmamak gerektiğini ihtar etmek.

Diğer konu, hepimizin çokça okuduğu, şu büyük fakat bahtsız Asya Kıt’ası’nın yaralarına merhem olan Münazarat hakikatlerini, dönemindeki gibi, metaforlarla ekrana taşımak.

Ve son olarak da,  Risalelerin telifi esnasından bir kesit ile bu yüksek ilmî hakikatlerin kitapsız ve aniden telifini nazara vermek, merak ve sevdirmek yoluyla nazarları bu noktaya celbetmek…

4 sahneden oluşan bu kısa filmimiz yaklaşık dört buçuk dakika sürüyor. Çekimleri Kandıra’nın güzel bir köyünde yapılan filmde, mekân seçimi toprak bir yol ve eski bir ev oldu. Oyuncu Bülent Ergün’ün Yeni Said’i ve M. Said Çiçek’in Eski Said’i canlandırdığı filmde A. Hamza Mutlu da Said Nursi’nin çocukluğuyla karşınıza çıkacak. Münazarat’ın aşiretlere ders verilme anı ise; Mustafa Yalçın, Feyzi Arslan, Ömer Faruk Yıldız, İrfan Bozbağ, Metin Kaba, Naci Tepir, Salim İlhan, Mesut Kösebaşkan ve Haki Kostak tarafından sahneleniyor.

Filmin senaryosu bendeniz Ali Yücesoy ve aynı zamanda filmin yönetmeni olan Kadir Yücel tarafından yazıldı. Yeni Asya Medya Grup’tan Kâzım Güleçyüz ve İbrahim Özdabak ile tekrar gözden geçirilip ta’dil edilerek son hâline ulaştırıldı ve çekime hazır hâle geldi.

Filmin yönetmenliğini Kadir Yücel ve ışık desteğini de Ozan Ozan üstlendi. Çekimlerde Canon 5D Mark III ve Panasonic GH5 kullanıldı. Post prodüksiyon kısmına da değinecek olursak; kurgu ve ses montajı Premiere Pro CC 2017, renkler ise Da Vinci Resolve 12 ile tamamlandı.

İlknur Yücesoy ve Huriye Yücesoy’un sanat yönetmenliğini üstlendiği filmde, kıyafetler kiralanmak yerine doğrudan dönemin yerel giysilerine yakın şekilde tasarlandı. Bediüzzaman Said Nursî’nin kıyafetlerinin de resimler ve hatıralardan esinlenerek orijinaline en yakın şekilde olmasına çalışıldı. (Latif Salihoğlu’na teşekkürler.)

Yeni Asya’nın bu çalışmasında yer alabilmeyi ayrı bir bahtiyarlık sayıyor ve hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca ilerleyen vakitlerde ekibimizi daha da genişleterek daha güzel çalışmalara imza atabileceğimizi ümid ediyorum.

Eylül ayında internet üzerinden yayınladığımız “İnsan Bir Yolcudur” filmimizin, tüm aşamalarında emeği geçen herkese ekibimiz adına teşekkürü bir borç biliyorum.

Bir keresinde Francis Bacon’un şöyle bir sözünü duymuştum: “Okumak bir insanı tamamlar. Konuşmak hazırlar. Yazmak ise olgunlaştırır.”

Biz de diyoruz ki: Peki ya film çekmek?

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*