Uçak izi, daha doğrusu kuyruk izi (Contrail)

İki bulutun arasından bir yol, bir iz gider; beyaz, incecik… Bir uçağın geçmesinin ardından dakikalarca havada kalır hani. Bu izin kaynağını biliyor musunuz?

Peki neden bazı uçaklar iz bırakıyor da bazıları bırakmıyor?
Bunca yıldır araştırmak aklıma gelmemişti, kısmet bu sayıyaymış.
Biz küçükken, o ize ‘meteoroloji uçağı izi’ derlerdi. Ama değilmiş.

Kaynaklarda geçen ismi “kuyruk izi (contrail)” olan bu iz, meğer, uçak motorlarından çıkan çok sıcak gazın, soğuk havayla karşılaştığında donmasıyla oluşuyormuş. Bahsedilen soğuk hava yaklaşık -50 dereceymiş ve yine yaklaşık 25-30 bin feet (7.5-9 km) yükseklik ve üzerinde meydana geliyormuş. Havadaki neme ve havanın sıcaklığına bağlı olarak da izlerin yoğunluğu ve havada kalma süreleri değişiklik gösteriyormuş.

Yani izin oluşup oluşmaması uçaktan uçağa değişmiyormuş. Havanın nemine, sıcaklığına, uçağın uçtuğu yüksekliğe göre değişiyormuş.

Mayıs sayısı için bu konuyu yazmaya karar verdikten sonra Şermin Yaşar’ın uçak izleri ile ilgili yaptığı bir paylaşıma (4 Nisan 2019) denk geldim. Ben kalkıp maddeci bir açıklama ile konuyu ele alırken karşılaştığım bu paylaşımı çok beğendim ve burada da paylaşmak istedim. E ne diyelim, fiziksel gerçeği bilmek, gönlüne uygun açıklamayı seçmeye engel olmasın, öyle değil mi?

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*