Ayna Etkisi | Empati-Sempati

Ayna Etkisi

Ayna etkisi; beynin ön lobunda bulunan ayna nöronlar tarafından yürütülen, ilişki içerisinde bulunduğumuz kişinin duygularını ve düşüncelerini anlamamızı, tahmin etmemizi veya taklit etmemizi içeren nörobiyolojik bir süreçtir. Çok dikkatli bir şekilde film izlerken duyduğu sese bakmak için evinin bodrum katına inen dizi/film oyuncusunun yaşadığı korkuyu biz de ekran başında yaşarız. Veya çok değer verdiğimiz birinin verdiği mutlu bir haberle biz de onun gibi seviniriz, hatta sohbetin ilerleyen zamanlarında karşımızdaki kişinin davranışlarını dikkatli bir şekilde izlediğimiz zaman o kişinin jest ve mimiklerini farkında olmadan otomatik bir şekilde biz de yaparız. Birinin kusma eylemine şahit olduğumuzda hiçbir sağlık sorunumuz yokken bizim de kusma eğilimi göstermemizin nedeni de ayna nöronlardır. Aynı zamanda ayna nöronlar, empati kurmanın nörobiyolojik karşılığıdır.

Ayna nöronların etkisi hakkında bir deney: https://www.youtube.com/watch?v=LMeStH8gNIo

Empati-Sempati

Empati ve sempati sıklıkla birbiriyle karıştırılan iki ayrı kavramdır. Sempati, karşımızdaki insanın o an yaşıyor olduğu duyguları onun gibi yaşıyor olmak ve o kişinin duygu ve düşüncelerini paylaşmak anlamına gelir. Onunla sevinir, onunla üzülürüz. Bu durum karşımızdaki kişiye sempati duyduğumuz anlamını taşır. Empati ise kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koymaya çalışarak onun yaşadığı süreci, ne hissettiğini anlamaya çalışmak ve bu durumun ona iletilmesi sürecidir.

Örneğin, bir arkadaşınızla yolda yürürken arkadaşınızın bir anda düşmesi sonucu canının çok yandığını hissetmeniz veya fark etmeniz o kişiyle empati kurduğunuzun göstergesidir. Eğer arkadaşınız canı yandığı için ağlıyor ve siz de onunla birlikte ağlıyorsanız bu sempatidir.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*