Terapiye başladığımda artık mutlu bir insan mı olacağım?

Terapinin amacı, bireyin mutluluk duygusuna ulaşması değildir. Terapi süreciyle birlikte danışan, kendini tanımaya, mevcut kişilik örüntülerini keşfetmeye ve sahip olduğu özelliklerin oluşum nedenlerini fark etmeye başlar. Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde edindiği deneyimlerinin mevcut kişiliğindeki etkilerini öğrenir ve bu bilgilerin güncel zamanda nerede, ne şekilde ortaya çıktığını ve insanlarla olan ilişkilerine nasıl yansıdığını görerek sağlıklı bir değişime doğru adım atmaya başlar. Bu süreçte danışan, çoğu zaman kendini çok üzgün bile hissedebilir. Birçok olumsuz duygu bu süreçte ortaya çıkabilir.

Terapi sürecinde neden olumsuz duygular ortaya çıkar?

Danışan terapi süreci devam ettikçe bilinç dışına itilmiş olan geçmiş yaşam deneyimlerini bilinç düzeyine getirir. Açıklamak gerekirse; yaşam içerisinde edindiğimiz deneyimlerimiz bilinç dışına gönderilir ve bu deneyimleri hatırlamayız. Fakat deneyimlerin bize hissettirdiklerini hatırlarız.

Günlük yaşamda da geçmiş deneyimlerimize benzer durumlarla karşılaştığımızda, bilinç dışımız daha önceki benzer deneyimde edindiği duyguları ortaya çıkarır. Fakat bu duyguların neden ortaya çıktığını anlayamayız.

Terapi süreci, zaman içerisinde bilinç dışına atmış olduğumuz bu yaşam olaylarını yavaş yavaş ortaya çıkararak günlük yaşama dair çözülmeler sağlar. Bu geçmiş deneyimler olumsuzluk içerdiğinde, danışanda da olumsuz duyguların yaşanmasına sebep olabilir.

Danışan terapiye devam ettikçe tüm bunlarla başa çıkmayı öğrenir ve hayatına daha farkındalıklı bir şekilde devam eder. Bir örnekle ele alırsak; bir danışanın yetişkinlik döneminde kimseye güvenememe, ilişki/aile kuramama gibi sorunsallarla bir uzmana başvurduğunu varsayalım. Terapi sürecinde danışanın, bu duygu ve düşüncelerine sebep olarak, zaman içerisinde erken çocukluk döneminde ebeveyninden gördüğü şiddeti hatırlamaya başladığını düşünelim.

Aslında danışanın, erken çocukluk döneminde ilk ilişki kurduğu ebeveynine karşı güven problemi yaşaması nedeniyle, yetişkinlik döneminde de başka insanlara karşı güven problemi yaşamakta olduğu ortaya çıkıyor. Terapi sürecinde danışan, ebeveynine karşı yoğun kızgınlık duygusu taşır. Ebeveyni yüzünden şu an kimseyle ilişki kuramayışına karşı öfke besler.

Tüm bu süreçler terapiler boyunca işlenir, danışan geçmişiyle yüzleşir ve bunu, zaman içerisinde terapötik süreçte işlemeye başlayarak mevcut duygularının nelerden kaynaklandığını öğrenir ve bu duygularının yerini yeni bir bakış açısıyla, yine terapi süreci boyunca değiştirmeye başlar.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*