Geçmişe, gelecekten selâm!

Sevgili okur, bu ayki giriş metnimizi, kapak dosyasındaki “Biz Kimiz?” bölümünden okuyabilirsiniz.

Kâinatta denge unsuru

Kâinatta hayrete değer bir adalet söz konusudur. Adaletten kasıt; denge, bir şeyi uygun yerde kullanma, hak ettiğini verme mânâsıdır. Meselâ:

  • Moleküllerin arasında yalnızca suyun katı hâli sıvı hâlinden daha hafiftir. Böylelikle buz suda yüzebilir. Bu olmasaydı okyanuslar tamamen donacak ve yeryüzü buzla kaplanacaktı.
  • Eğer bir Kel Kartal’ın kanadından bir tüy dökülürse, dengeyi sağlamak için diğer kanadından da bir tüy kopar.
  • İnsan vücudunda ortalama her saniyede 50 milyon hücre ölmekte, ölenlerin yerine de bir o kadarı üretilmektedir. Bu yoğun trafiğin dengeli bir şekilde düzenlenmesi sayesinde hayatımız sükûnet içinde devam etmektedir. Sürekli hücre kaybına mukabil aynı oranda yeni yeni hücreler oluşmazsa veya hücre kaybına mukabil aşırı hücre üretimi olursa insan vücudunda denge bozulur, hastalıklar ortaya çıkar ve vücudun hayatı tehlikeye girer. Meselâ kanser, hücrelerin aşırı, dengesiz çoğalmasından kaynaklanan en tehlikeli hastalıklardan sadece biridir.

Bu bilgileri daha da uzatabiliriz, ancak bunları yazmaya ne bizim vaktimiz yeter ne de sayfalar. Öyle ise, dengenin asıl sahibinden bir not düşelim:

“…Rahman olan Allah’ın yaratışında hiçbir uygunsuzluk göremezsin. Gözünü çevir de bir bak, bir bozukluk görebiliyor musun? Sonra gözünü, tekrar tekrar çevir bak; göz (hiçbir nizamsızlık ve bozukluk tespit edemeden) âciz ve bitkin bir hâlde sana dönecektir.”1

Meteor yağmuru

Geçtiğimiz ayın son günlerinde, Perseid meteor yağmurları gerçekleşti. Peki, nedir bu meteor yağmuru, nereden gelir?

Perseid göktaşı yağmuruna sebep olan şey 109/Swift-Tuttle kuyruklu yıldızıdır. Bu kuyruklu yıldız, her 133 yılda bir Güneş etrafında bir tur atar. Bu sırada Güneş’e yakınlaşmasıyla geride bazı parçalarını bırakarak Güneş’in yörüngesi üzerinde bir enkaz yığını oluşturur. Dünya’nın yörüngesinin bu kuyruklu yıldızın yörüngesiyle kesişmesi sonucunda bu enkaz yığınının içerisinden geçeriz.

Dünya’nın kütle çekim etkisiyle, burada bulunan irili ufaklı taşlar atmosfere müthiş bir hızla girerek yanarlar. Biz bu anlık yanarak kayma olayını “yıldız kayması” olarak adlandırsak da aslında onlar kuyruklu yıldızdan geriye kalan taş parçalarıdır.

Bu kuyruklu yıldız, Güneş’in etrafında en son 1992 yılında turunu tamamladığı için, şu anda hâlâ 92 yılından kalma enkazın içerisinden geçiyoruz.

Çok ilginç değil mi? 92 yılından kalma yıldız parçalarına her sene merhaba diyoruz, geçmişe, gelecekten bir selâm veriyoruz. Muhteşem bir şey!

Dipnot:
1) Mülk Sûresi: 3-4

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*