HABER FOTOĞRAFÇILIĞI

Merhaba Genç Yorum okurları;

Bu sayımızda, fotoğrafçılığın zor ve riskli alanlarından olan haber fotoğrafçılığı konusunda, dergimiz emektarlarından Murat Sayan’ı tanıyıp fotoğraflarından örnekler göreceğiz.

Murat Sayan: Şanlıurfa doğumluyum, ama Manisa/Turgutlu’da büyüdüm. 2004 yılında Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı’nı ve 2020 yılında da AÖF Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünü bitirdim. Fotoğrafçılığa, 2001 yılında Turgutlu’nun en eski fotoğrafçısı olan Foto Sıtkı’da işe başlamamla adım atmış oldum. Yaklaşık 50 yıllık olan bu fotoğrafçıda, stüdyo fotoğrafçılığı, düğün fotoğrafçılığı ve kameramanlığı ve Photoshop ile dijital işleme üzerine çok şey öğrendim. Filmli makinaların, karanlık odanın son dönemlerini görmek nasip oldu.

2004 yılında üniversite bitiminde son stajımı yapmak üzere geldiğim Yeni Asya gazetesinde işe başladığımda haber fotoğrafçılığı serüvenim de başladı. Süreç içerisinde grafik ve fotoğraf, film makinası, renklendirme alanlarında çalışarak, 2006 yılında Fotoğraf Editörü olarak Yazı İşleri kadrosuna dahil edildim.

Fotoğraf çekmenin yasak olduğu Afrika/Çad’da haber-foto için bulundum. 2011 yılındaki büyük Van Depremi’nin ikinci gününde merkez üssü Erciş’e gittim, çözüm sürecinde çatışmaların yoğun olduğu bir zamanda Diyarbakır/ Sur’a girdim. Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı ilk gün Cizre/Nur Mahallesi’ne girerek fotoğraflar çektim, haberler yazdım. İstanbul’da başta Gezi Olayları olmak üzere, çeşitli toplumsal olayların en yoğun yaşandığı Taksim, Okmeydanı, GOP gibi riskli yerlerde fotoğrafçı olarak olayları takip ettim. 15 Temmuz darbe girişimini ilk dakikalarından itibaren aktif bir şekilde takip ettim. O gün çektiğim bir fotoğrafımla “15 Temmuz Fotoğraf Yarışması”nda sergileme ödülü aldım. Aynı zamanda Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği fotoğraf yarışmasında yine bir fotoğrafımla sergileme aldım.

2019 Aralık ayında ayrıldığım Yeni Asya’dan sonra bir reklam ajansında Art Direktör olarak işe başlamamla birlikte haber fotoğrafçılığına veda etmiş oldum. Fakat fotoğraf çekmeye devam etmekteyim.

Fotoğraflar: Nur Mahallesi, Cizre/Şırnak (Mart 2016)

 

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*