MEMNUNİYET ARAŞTIRMASI 2020 SONUÇLANDI
2003 yılından itibaren bireylerin genel mutluluk algısını, toplumsal değer yargılarını, temel hayat alanlarındaki genel memnuniyetini ve kamu hizmetlerinden memnuniyetini ölçmek, memnuniyet düzeylerinin zaman içindeki değişimini takip etmek amacıyla yapılan Yaşam Memnuniyeti Araştırması, 2020 sonuçları TÜİK tarafından paylaşıldı.
Araştırma sonuçlarına göre; mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2019 yılında %52,4 iken 2020 yılında %48,2 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise 2019 yılında %13,1 iken 2020 yılında %14,5 oldu. Cinsiyete göre mutluluk düzeylerine bakıldığında %53,1 ile kadınların erkeklerden daha mutlu oldukları görüldü.
Araştırmada evli bireylerin, evli olmayan bireylere göre daha mutlu olduğu görüldü. Ayrıca yaş gruplarına göre mutluluk düzeyi incelendiğinde; 65 ve üzeri yaş grubu, %57,7 ile en yüksek mutluluk oranının görüldüğü yaş grubu oldu. En düşük mutluluk oranı ise 2019 yılında %48,7 ile 55-64 yaş grubunda görülürken 2020 yılında %45,4 ile 35-44 yaş grubunda gözlendi.
Bireylerin mutluluk kaynağı olan değerler incelendiğinde; kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı, 2020 yılında %70,9 olurken bunu sırasıyla; %12,8 ile sevgi, %8,8 ile başarı, %4,6 ile para ve %2,3 ile iş takip etti.
TELEFONU TEK ELLE KULLANMAK EKLEM HASTALIKLARINI TETİKLİYOR
Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. İlknur Can, akıllı telefon ve mobil cihazların yanlış ergonomik kullanıma bağlı ağrı ve eklem rahatsızlıklarına yol açtığı uyarısında bulundu.
AA’ya konuşan ve doğru cep telefonu kullanımında, bizlere emanet olan bedenimizin sağlıklı işlemesi için izlenecek adımları sıralayan Can, şunları kaydetti, “Akıllı telefonda konuşurken kulaklık kullanın. Parmaklarınızda uzun süre cep telefonu veya tablet gibi elektronik eşya tutmayın. Bir yere koyun veya dayayın. Kullanım süresini azaltın, uzun mesajlar yazmak yerine sesli mesaj gönderin. Cep telefonunuzu iki elle tutmalı veya bir yere koymalısınız. Tek elle tutup baş parmakla kaydırma hareketi yapmak bu sorunların başlıca tetikleyicisidir. Bilgisayar ve mouse kullanırken dirseğinizin altına dirsek pedi koyun. Devamlı aynı parmak hareketlerini yapmak zorundaysanız her 20 dakikada 5 dakika parmaklarınızı dinlendirin.”
PERSEVERANCE KEŞİF ARACI MARS’TA
NASA’nın bir ton ağırlığındaki Rover tipi uzay aracı “Perseverance” yaklaşık 7 aylık yolculuğun ardından Mars’ın Jezero adlı kraterine başarılı iniş gerçekleştirdi.
NASA’nın, Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan 30 Haziran 2020’de fırlatılan uzay aracı, yaklaşık 470 milyon kilometrelik bir yolculuktan sonra öngörülen tarihte Kızıl Gezegen’e ulaşmayı başardı.
Üzerinde 20 kamera ve bir çift mikrofon olan Perseverance’ın Dünya’ya çok sayıda özel görüntü yollaması beklenirken, araçta bulunan ve kamera çekim kabiliyeti olan bir mini helikopterin de uçurulmaya çalışılacağı belirtildi.
BBC’de yer alan habere göre Kızıl Gezegen’de mikrobiyolojik hayat izleri arayacak olan uzay aracı Perseverance, bu kapsamda önce Jezero’nun eski delta sistemine yönelecek. Uzay aracı deltanın tabanından örnekler toplayacak olan araç sonra kraterin kenarına gidecek.
Uydular daha önce 45 kilometre çapındaki kraterde kil ve karbonat dahil birçok kaya türü olduğunu tespit etmişti.
Perseverance tüm bu oluşumları mikroskobik seviyede inceleyebilecek cihazlara sahip.
Araç, topladığı kaya örneklerini küçük tüplere doldurup krater zeminine bırakacak. Bunlar daha sonra başka bir görevde indirilecek araçla toplanarak Dünya’ya getirilecek.
NASA’nın uzun vadeli hedefinin 2030’lu yıllarda Mars’a insanlı bir uzay aracı gönderebilme kapasitesine ulaşmak olduğu belirtildi.
RÜYA GÖRENLE İLETİŞİM KURMAK MÜMKÜN
ABD’de yayımlanan hakemli Current Biology dergisinde yayımlanan çalışmada uykudaki veya rüya gören kişilerle iletişim kurmanın mümkün olduğunu ortaya koydu.
Uykudaki deneklere, basit matematik soruları, ışığın kaç kere yanıp söndüğü, fiziksel olarak kaç kere kendilerine dokunulduğu ve “İspanyolca biliyor musun?” gibi temel evet-hayır sorularını cevaplamalarının istendiği belirtilen araştırmada katılımcıların, rüyalarını unutmadan aktarmaları için genellikle verdikleri bir doğru yanıtın ardından uyandırıldıkları kaydedildi.
Görüşlerine yer verilen Northwestern Üniversitesinden psikolog Ken Paller, “REM uykusundaki kişilerin kendilerine soru yönelten araştırmacıyla etkileşime geçebildiği ve gerçek zamanlı iletişim kurabildiğini, ayrıca rüya gören kişilerin soruları anlama, rüya sırasında hafızalarını kullanabilme ve yanıt üretme yeteneğine sahip olduklarını bulduk.” ifadesini kullandı.
AA’da yer alan habere göre araştırmacılar, çalışmanın rüya görüldüğünde beyinde ne tür tepkiler oluştuğuna ilişkin yeni bir yaklaşım getirmenin yanı sıra rüyalara müdahale ederek akıl sağlığı rahatsızlıkları ve uyku bozuklukları tedavisi için de kullanılabileceğini belirtti.
İlk yorumu siz yazın