Ağustos 2022 – Haber Yorum

Eğitimde reform ne zaman?

Suudi Arabistan Üniversite İşleri Konseyi, üniversitelerin niteliğini arttırmak, üniversitelerdeki bürokrasiyi azaltmak ve kurumsal verimliliği yükselterek akademik ve idarî performansın uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmesi için yeni kararlar aldı.

Konsey, devlet üniversitelerindeki öğrenci temsilcisi sayısının en fazla dört, gelişmekte olan üniversitelerde üç, tüm özel üniversitelerde ise iki olmasına karar verdi. Toplum Hizmeti Dekanlığı’nın üniversite merkezinde bulunan kayıt birimi ile birleştirilmesine, üniversite rektör yardımcılarından birine bağlı bir toplum hizmeti birimi veya bölümü kurulmasına, Geliştirme ve Kalite, Kabul Kayıt, Öğrenci İşleri, Dekanlık harici olmak üzere destek birimlerinin departmanlara dönüştürülmesine, Üniversite Meclisi tarafından üniversitenin ihtiyaçları doğrultusunda verilecek kararların Üniversite İşleri Kurulu’na sunulmasına karar verildi.

Yeni alınan kararlar ile Yükseköğretim ve Üniversiteler Kurulu’nda yeni düzenlemeler ile öngörülen kadro ve unvanlara uygun çalışılacak ve kararlara aykırı tüm pozisyonlar kaldırılacak.

Bu yeni uygulamalar sorunlara ne kadar çözüm olacak bilinmez, fakat en azından ortada sorun olduğunu kabul edip çözüm aramak sorunu çözebilmenin en önemli aşamasıdır. Bu sayede bazı çözümler denenecek, eğer gerekli iyileştirmeler sağlanamazsa yeni çözüm arayışları içine girilecek.

Ülkemizde de oldukça tartışılan bir konu olan eğitim hakkında kısa süre içerisinde sorunların olduğu kabul edilip çözüm aranmalı, reform kararları alınmalı.

Biden’ın eli havada kaldı

İsrailli pop şarkıcısı Yuval Dayan’ın, dinî gerekçelerle ABD Başkanı Joe Biden’ın elini sıkmaması gündem oldu.

Dindar Yahudî şarkıcı Dayan, 13-14 Temmuz’da İsrail’e resmi ziyaret düzenleyen Biden için Cumhurbaşkanlığı konutunda organize edilen törende şarkı söylemesinin ardından, el sıkışmak için yanına gelen ABD Başkanının elini havada bıraktı.

Canlı yayınlanan törende, şarkının bitmesinin ardından Biden’ın yerinden kalkarak kendisine yaklaştığı Dayan’ın el sıkışmayı reddettiği görüntüler, sosyal medyada ilgi gördü ve sıkça paylaşıldı. Dayan’ın bu hareketinin nedeni, geleneksel Yahudî inancında yer alan ve kendisinin de benimsediği “şomer negiah” ilkesi. “Şomer negiah” ya da “dokunma yasağı”na uyan dindar Yahudîler, bu inançları gereği karşı cinsten “namahrem” bir kişiyle fiziksel temastan kaçınmaya dikkat ediyor.

Yuval Dayan’ın canlı yayında ABD Başkanı’nın elini sıkmaması onu gücendirmek için değil, inancının gereğini yerine getirmek istemesinden dolayıdır. Yuval Dayan’ın bu hareketine gösterilen tolerans ve saygının, aynı hassasiyetle hareket eden Müslümanlara da gösterilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.

Kâinatın sırlarını anlama yolunda yeni keşifler

İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) tabiatın tasarımında İlâhî hikmet ve yaratılış programı çerçevesinde tasarlanan ve kullanılan dört temel kuvvetin dışında yeni bir kuvvet arama çalışmalarını sürdürmek için inşa edilen ve 3 yıllık bakımın ardından yeniden çalıştırılan Büyük Hadron Çarpıştırıcısının (LHC), şimdiye kadar hiç görülmemiş yeni parçacıklar keşfettiği duyuruldu.

CERN’den yapılan yazılı açıklamada, 3 yıl aradan sonra nisanda yeniden çalışma süreci başlatılan LHC’nin bugün üçüncü kez çalıştırıldığı bildirildi. Öğlen saatlerinde iki proton demetinin, 450 milyar elektro volt enerji takviyesiyle, LHC’nin 27 kilometrelik halkası etrafında zıt yönlerde döndürüldüğü kaydedildi.

Araştırmacılar, LHC’nin yeniden başlatılmasıyla birlikte “şimdiye kadar görülmemiş 3 yabancı parçacık keşfedildiğini” belirterek, bu yeni keşfin, kâinatın anlaşılması yolunda “ileriye doğru büyük bir adım” olduğunu vurguladı.

Yaşadığımız kâinatın ne kadar muntazam bir şekilde yaratıldığını bilim yoluyla da tefekkür edebiliyoruz. Halen daha yeni keşifler ve buluşlar sayesinde bir köyün muhtarsız olamayacağına, bir iğnenin dahi ustasız olamayacağına şahit oluyoruz. Bir saatlik tefekkürün bir sene ibadetten daha hayırlı olduğunun bilinciyle bu gelişmeler karşısında hayretle tefekkür edebiliriz.

98 Yaşında kendi rekorunu yeniden kırdı

İtalya’nın en yaşlı öğrencisi, kendi rekorunu yeniden kırdı. 98 yaşındaki Giuseppe Paterno, Palermo Üniversitesi’nden iki yıl önce tarih ve filozofi lisans derecesi üzerine aynı dalda yaptığı yüksek lisanstan mezun oldu.

Paterno’nun gururlu ailesi sosyal medyadan yaptığı paylaşımda yüksek lisansı da şeref derecesiyle tamamladığını yazdı. Dinlenme niyetinde olmayan Paterno, şimdi de daktilosunda bir roman yazmak istiyor.

Sicilya’da yoksul bir ailede büyüyen 1923 doğumlu Paterno, kitap ve okuma aşkına rağmen gençken üniversiteye gitme imkânı bulamadı. İkinci Dünya Savaşı’nda donanmada görev alan Paterno, daha sonra demiryolu işçiliği yaptı.

Ancak öğrenme azmiyle dolu Paterno 30 yaşında teknik enstitüyü dışarıdan bitirdi, 60 yaşında emekli olmasıyla birlikte yeniden eğitime yöneldi.

İtalyan basını iki çocuk ve dört torun sahibi Paterno’nun 20 yaşındaki bir genç gibi öğrenme tutkusu olduğunu ifade etti.

Okumanın ve eğitimin yaşla alâkalı olmadığını kanıtlayan Giuseppe Paterno, ilerleyen yaşına ve eğitime geç başlamış olmasına rağmen gençlere taş çıkartacak bir şekilde yüksek lisansını da tamamladı. Paterno lisan-ı haliyle, ilim öğrenmenin yaşı olmayacağı hakikatini ders veriyor adeta bizlere…

Eğitim doğru maksatla kullanıldığı takdirde biiznillah ibadet yerine de geçebilir. Okulda ve derste görülen konular bize kendi lisanlarında Allah’ı tanıtır. Eğer konulara bu lisanı anlayarak bakabilirsek, eğitimimiz bizim için ibadet hükmüne geçer. İlim öğrenmenin ana maksadı, insanın Allah’ı (cc) tanıması olmalıdır. İşte o takdirde öğreneceğimiz ilimlerin bir kıymet ve ehemmiyeti olacaktır.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*