Türkiye’den rekor!

RSF’nin 2014 bilançosunda Türkiye, saldırıya uğrayan 117 medya temsilciyle dünyada, Ukrayna ve Venezüella’nın ardından üçüncü oldu.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2014 yılında 66 gazetecinin öldürüldüğünü, durum 71 cinayetin yaşandığı geçen yıla göre bir azalmaya işaret etse de, medya temsilcilerine yönelik kaçırma vakalarının arttığını bildirdi.

Paris merkezli basın özgürlüğünü savunma örgütü, 2014 bilançosunda Suriye’de bu yıl 15, Filistin’de yedi, Ukrayna altı, Irak’ta dört, Libya’da dört ve dünyanın geri kalan bölgelerinde de 30 medya temsilcisinin haber peşindeyken uğradıkları saldırılarda can verdiğini duyurdu.
Örgüt, 2005 yılında bu yana dünyada 720 gazetecinin öldürüldüğünü de kayda geçti.
Kaçırma vakaları fırladı!
2014’te 119 habercinin kaçırıldığına işaret eden RSF bilançosuna göre, gazeteci kaçırmalara en çok sahne olan ülkeler, 33 kaçırmayla, bir süredir Rusya sınırında çatışmaların yoğunlaştığı Ukrayna; 29 vakayla Libya ve 27 kaçırma olayıyla da Suriye oldu.
En tehlikeli bölgeler
Dünyanın gazetecilik en tehlikeli olan bölgeler, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün faal olduğu Irak ve Suriye, Libya’nın doğusu, Pakistan’ın Baluçistan Bölgesi, Ukrayna’nın Donetsk ve Lugantsk bölgeleri ve Kolombiya’nın Antyokiya bölgesi olarak aktarıldı.
Türkiye artık “en büyük cezaevi” değil
Dünyada 178 medya temsilcisinin halen hapiste tutulduğu bildirilen bilançoda, tedbir amaçlı tutukluluğu beş yılla sınırlandıran yasayla 40’ı aşkın medya temsilcisinin tahliye edildiği Türkiye, “dünyanın en büyük cezaevi” olan ülkeler arasında bulunurken bu yıl yerini, Çin, Eritre, İran, Mısır ve Suriye’ye bıraktı.
Yeni rekor: Gazetecilere karşı şiddet
Türkiye’nin yeni rekoru, bu yıl 117 medya temsilcinin saldırıya uğraması oldu. RSF, “Gezi olaylarından bir yıl sonra hala cezasız bırakılan polis şiddeti yeni saldırıları cesaretlendiriyor” tespitinde bulundu.
Türkiye, şiddet sıralamasında 215 saldırıyla Ukrayna, 134 olayla Venezüella’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. RSF dünyadaki şiddet olaylarında 1846 habercinin hedef olduğunu duyurdu.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*