Karadeniz’in Yeşil’ine müjde

Danıştay, TEMA Vakfı tarafından açılan ve Yeşil Yol’u da kapsayan davada projeyi durdurma kararı aldı. Karar Ulusal Yargı Ağı Projesi’nde yayınladı.

Yeşil Yol, Samsun’dan başlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin’in yaylalarını birbirine bağlayan bir turizm yolu şeklinde planlanmıştı. Tek şerit şeklinde planlanan yola taş parke döşenecekti. Bu yolla birlikte doğal alanlara oteller, kayak merkezleri de inşa edilecekti.

TEMA Vakfı’nın, planın, bölgenin doğal varlıklarına tehdit oluşturabileceği sebebiyle açtığı davada, Vakfı’n talepleri kabul edildi. Böylece üst kurul tarafından plandaki Yeşil Yol hükümleri durduruldu. Ayrıca açılan davada bir diğer konu ise HES’lerdi. Karar ile HES’ler de durduruldu.

Şimdi ise sırada Danıştay 6. Dairesi’ne gidilerek asıl kararı beklemek var. Radikal gazetesinden Serkan Ocak’ın haberine göre, TEMA Vakfı avukatı Ömer Aykul, kararın çok önemli olduğunun altını çizdi. Danıştay 6. Dairesi’nin bu ara kararı gerçek anlamda iptal ederse, ancak olayın sonuçlanacağını belirtti.

Ayrıca Ocak’ın haberine göre Aykul, “En üst yargı organının, hukuk açısından bakış açımızı doğru bulması çok iyi bir gelişme. Bundan sonra yapılacak HES’ler çevre düzeni planında gözükecek. Plancılar bakacak. Enerji Bakanlığı’nın canı istedi diye, HES yapılamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu planlara bakıp onay verecek ya da vermeyecek” şeklinde konuştu.

Bir önceki sayımızın Çevre Yorum sayfasında Yeşil Yol Projesini ele almış, eleştirilerimizi belirtmiştik. Bu bağlamda, sevindirici haberi sizlerle paylaşmak istedik. Dileriz Yeşil Yol projesinin Karadeniz’e bir ayıp olduğu kabul edilir ve gerçekten yeşil projelere yeniden imza atılır.

Kaynak: Milliyet, 16 Ocak 2016

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*