Şubatlar hep soğuk mu geçer?

Şubat ayı ne ifade eder senin için? Var mıdır bir anlamı? Kışın son demleri midir sadece? Bahara en yakın zaman mıdır ya da? Anılarında soğuk bir sayfa belki de… Nedir ki şubat? Aylardan herhangi bir ay; biraz kar, biraz yağmur, biraz soğuk… Buğulu camlara yazı yazmak mı?

Şubatta ellerin mi üşür sadece? Kalbi, ruhu üşüten, aklı donduran şubatlardan haberin var mı?

28 Şubat’lardan mesela… Soğuğun tenlerden öteye geçtiği; ruhta, kalpte kırgınlıklar bıraktığı o günleri bilir misin?
Belki yaşadın o zamanları, ‘Bana sor asıl’ diyorsun; belki de, ‘Ne oldu ki 28 Şubat’ta?’ diye merak ettin şimdi…

Dergin, yaşanmışlıkları, hakikatleri, tarihe kazınan zamanları ‘unutma’ istiyor. İşte bunlardan biri 28 Şubat… Bir kuşağı derinden sarsan, ciddi imtihanlara zemin olan; sonraki kuşağa ucundan kıyısından da olsa dokunan, tarihe utanç sayfası olarak geçen bir süreç bu…
Bu süreci dönemin mağdurlarına sorduk, yaşadıklarını ve gelinen noktayı onlardan dinledik. Başa her ne gelirse; bunda kaderin cilveleri olduğunu, çeşitli hikmetleri içinde barındırdığını düşünerek, mü’mince bir hâl taşımak, bunu muhafaza etmek, imtihanın bir parçası şüphesiz. Bu şuurda olan pek çok insan, 28 Şubat sürecinde başa gelen imtihanları doğru okuyarak, örnek bir tavır sergiledi. O süreci hem yaşayanlar, hem de sonradan böyle vesilelerle öğrenen kişiler olarak bizlere düşen vazife, doğruya yönlendirici ve hakikati gösterici olabilmektir. Gündeminde, her daim bu vazifeyi ifa etme gayretini tutan Genç Yorum, 28 Şubat dosyasıyla hakikatin ışığını sayfalarına taşımaya çalıştı.

Kapak başlığımız seni şaşırtmış olabilir. Dönemin mağdurlarından biri mahkeme olunurken, hâkim, katibe aynen şu ifadeleri söyler: “Başörtülü ve uzun mantolu olduğu görüldü!” Evet, bir dönem bu durum mahkûmiyet sebebiydi. Trajikomik bir Türkiye gerçeği…

Dönemin mağdurlarından biri de, hiç şüphesiz Yeni Asya gazetesi… 28 Şubat sürecindeki, özellikle başörtüsü yasağı ve diğer hukuksuzluklarla mücadelesinden dolayı, pek çok kez kapatılma, toplatılma, dava açılma gibi muamelelere tabi tutulan Yeni Asya; 21 Şubat’ta kuruluşunun 47. yıldönümü olması hasebiyle dergimizin kapak dosyasında yerini alıyor. Gazetenin Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz ile o dönem yaşananları konuştuk.

Kapak yazılarında ise; 28 Şubat konulu çalışmaları ile Genç Yorum Araştırma Grubu’nu, Ahmet Battal, Yasemin Yaşar ve genç kalemlerden Ahsen Uçar’ı görebileceksin.

Derginin asıl sahibi olan senin gibi gençlerin hazırladığı; ilgi çekici ve eğlenceli konulardan oluşan çeşitli çalışmalar da bu sayıda seni bekliyor.

Bu ay, “Medrese-i Yusufiye Mektupları” yeniden sayfalarımızda.
Cezaevlerindeki mahpusların dergimize yolladığı mektuplara da
yer verdiğimiz sayfamız vesilesi ile mahpuslarla aramızda köprü olan ve mektupları bize ulaştıran, İzmir okuyucularımızdan Hasan Muharrem Okur Ağabeyimize teşekkür ediyoruz. Şubatların hep soğuk geçmeyeceği gerçeğini, her şeyin güzele ve güneşe bakan bir yönü olduğunu, dergimizin sayfalarında bulabileceğini umarak, dergimizin bu sayısına da hoş geldin, sefalar bul inşaallah, diyoruz…

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*