Resimleriyle iman hakikatlerini anlatıyor

Meliha Demirezen’i diğer ev hanımlarından ayıran şey–şimdilik–duvarlarında sergilediği resimleri… Her birine aylarca çalışılan bu resimler, Yaradan’ı anlatma ve hatırlatma vazifesine hizmet ediyor.

Zaman gazetesinin (30.01.2016) haberine göre; resme başladığı ilk yıllarda Kur’ân kursuna giden Meliha Demirezen, önceleri bir Kur’ân hocasının resim yapmasına tepkiyle karşılaşmış. Fakat sonrasında resmi, ‘insanların bakması ve O’nu (cc) hatırlaması’ yolunda bir araç olarak kullandığını söylediğinde, muhatabından özür gelmiş. Yaratılan güzelliklerin belki bir kısmını, aciz bir kul olarak yansıtmaya çalıştığını söyleyen Demirezen, o mükemmelliğe erişemeyeceğini bilerek, “Ben o güzele ulaşma yolculuğunu seviyorum” diyor. Yine de bir resmi en iyi şekilde ortaya çıkarmak için başında aylar geçirdiğini itiraf ederken, ilhamının da Kur’ân âyetleri, Risale-i Nur ve veciz sözler olduğunu ifade ediyor.
29

Resimlere neden ışık düşüyor?

Meliha Demirezen’in resimlerinin hepsine belirgin bir ışık düşüyor. Bazen dalların arasından sızıyor bu ışık, bazen gökten düşerek altındakileri aydınlatıyor. Bu ışık huzmelerini bir nevi Allah’ın mührü gibi görüyor Demirezen. O huzmeleri önce kalbinde, ruhunda çizdiğini söylerken de yine resimlerin bir amaca hizmet ettiğini hatırlatıyor: “O huzmeler Allah’ın kudret eli gibi, resimde Allah’ı hatırlatan şey. Yarattığı güzelliklerin hepsine o ışık huzmesi düşüyor.” Böyle resimlerden birinde kapkara, kırışık bir kapının ışıklara açıldığını görüyoruz. Onunla ilgili de bir âyeti gösteriyor çizer: “Gün gelir, gök sahifesini, tıpkı kâtibin yazdığı kâğıdı dürüp rulo yapması gibi düreriz. Biz ilkin yaratmaya nasıl başladıysak diriltmeyi de Biz gerçekleştiririz. Bu, üzerimize aldığımız bir vaaddir. Bunu gerçekleştirecek olan da Biziz.”

“Sanat Sanatkâr’ı icab eder” sözüne tam muvafık bir haber. Aslında Meliha Hanım’ın yaptığı da bir manolyanın, bir meyvenin sanatını resmetmek. Bu bile Cenab-ı Hakk’a götürebiliyor kalpleri. Hamdolsun böyle sanata ve bu sanatları Cenab-ı Hakk’a bağlayanlara.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*