2050 yılına kadar geliştirilmesi planlanan bir konsept uçağın 1000 yolcu kapasitesi, sanal gerçeklik gözlükleri ve dahası penceresiz kabinini neredeyse tamamen kaplayan LCD ekranlarıyla sivil havacılıkta çığır açması bekleniyor.
Gelecek vaad eden yolcu uçağı konsepti, Airport Parking&Hotels ve Imperial College London’ın ortak çalışmasıyla dizayn edildi.
Konsept, 2050 yılında yolcu uçaklarının nasıl olabileceği hakkında gerçekçi bir bakış açısı sunmayı amaçlıyor. Konsept uçakta, yolcunun uçuş deneyimini renklendirmek için oldukça çaba sarf edildiği görülüyor. Penceresi olmayan uçakta yolcular bunun yerine, kabini neredeyse tamamen saran LCD ekranlarla manzaranın keyfini çıkarılabilecek ya da 3 boyutlu filmler izleyebilecek. LCD ekranlarda oynatılanları görmek istemeyen yolcular ise, koltuklara yerleştirilen sanal gerçeklik gözlükleriyle kişisel deneyimlerini yaşayabilecek. Güneşlikler ise, iniş-kalkışlarda ve acil durumlarda otomatik olarak katlanıp yok olabilecek. Kabinde bulunan kafe ve eğlence merkezi ise, yolcuların oturmak yerine birbirleriyle sosyalleşmesini sağlayacak.
Dev uçak konsepti, biyoyakıt kullanan süper güçlü 6 adet motoru ve kavisli kanatları sayesinde, daha geniş bir gövdeye sahip olabilecek ve kuyruksuz bir şekilde daha uzun mesafelere aktarma yapmadan uçabilecek. Ve tabiî ki konsept uçak, yakıtı daha verimli kullanacak ve çevreye daha az zarar verecek sistemlerle donatılmış olacak.
Ne diyelim, biyoyakıtla havayı kirletmeyecekse, kullandığı fuel oil ile karbon dengesini alt üst etmeyecekse hayırlı, mübarek olsun. Sebe Sûresi’nin 11. ve 12. âyetlerini de şuraya iliştirelim: “Rüzgârı da Süleyman’a boyun eğdirdik ki, sabahtan bir aylık, öğleden sonra da bir aylık yol giderdi.”
İlk yorumu siz yazın