TÜM KELİMELER GÜZELDİR, AMA BAZI KELİMELER DAHA GÜZELDİR

Merhaba sevgili okur!

Gün geçmiyor ki önümüze harflerle ilgili bir güzellik çıkmasın. Daha önce kalligrafi, hand lettering, graffiti ve tipografiden bahsettik bu sayfada. Bu sefer çok tatliş bir tipografi örneğiyle karşınızdayız.

Mahmoud El Sayed, Mısırlı bir illüstratör, mimar ve grafik sanatçısı. Anadilinin güzelliğini kullanarak deneysel bir illüstrasyon serisine imza atmış. Arapça kelimeleri anlamlarını yansıtacak bir tipografiyle illüstre etmiş. Bizce harika bir fikir. En çok Arapça öğrenmeye çalışanların işine yarayacak herhalde. Şu ana dek kırk tane kelimeyi görselleştirmiş bu şekilde.

Biz bu renkli ve inovatif illustrasyonlarla Bored Panda isimli bir internet sitesinde karşılaştık. Bu platformda işler şöyle yürüyor; üye ol, içerik oluştur ve post ekle. Mahmoud El Sayed de çalışmalarını bu sitede paylaşmış. Laf aramızda biz de pek çok ilham verici sanat dalını, eserini burada keşfettik, sizi çok sevdiğimiz için size de bahsedelim dedik. (Araya reklam soktuk adeta)

Neyse efendim, grafik sanatçısı olan Mahmoud diyor ki: “Her zaman kelime oyunlarından çok etkilenmişimdir, bu yüzden bu projeye kişisel bir meydan okuma olarak başladım.”

Zaman zaman bizim de çeşitli sanatlarla amatör olarak ilgilendiğimiz oluyor. Ama fark ettiğimiz şu ki, deneyimlenen her sanat, her hobi, her iş sanatçının ona yüklediği anlam değerinde devam ediyor ve de başarıya ulaşıyor. Bu açıdan bakınca, sizi etkileyen, size ilham veren her kavram, soru ve düşünce, sanatla başka bir boyuta taşınabiliyor.

Sanat sayfası hazırlamamızdan mütevellit, aramızda sanat ve sanatın amacı üzerine paylaşımlarda bulunduğumuz zamanlar oluyor. Geçenlerde Charles Bukowski’nin şu sözüne rastladık, “Entelektüeller basit bir şeyi karmaşık söyler, sanatçı ise zor bir şeyi kolay.”

Evet, sanat pek çok şeyi daha basit ve anlaşılabilir kılıyor. Aklımızla anlayamadığımızı direkt olarak ruhumuza anlatabilir. Belki de bizim çoğu sanat eseri karşısında nefesimizi tutup öylece kalakalmamızın sebebi de bu doğrudanlıktır. Bize göre Mahmoud da tam olarak bunu yapmış, zor bir dili kolay ve eğlenceli ifade etmenin bir yolunu bulmuş. Tebrik ediyoruz.

 

 

Melike Nursultan Üner

Nuriye Sultan Kostak

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*