Malala Yousufzai Oxford’da – Felsefe, Matematik Veya İkisi Birden!

MALALA YOUSUFZAI OXFORD’DA
Kızların eğitim hakkı için çalışmalar yapan aktivist Malala Yousafzai, geçen ay dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Oxford Üniversitesi’nden kabul aldı. Malala bundan beş yıl önce kızların eğitim hakkını savunduğu için Taliban askerleri tarafından başından vurulmuş ve hayatta kalmıştı. İyileştikten sonra İngiltere’de liseye devam ederken, bir yandan da dünyaca tanınan bir aktivist olarak çalışmalarını sürdürüyordu.

Bu güz döneminde Oxford Üniversitesi’ndeki ilk derslerine katılan Malala, eğitimini bitirdikten sonra Pakistan’a dönüp politikacı olmak istediğini söylüyor.

 

FELSEFE, MATEMATİK VEYA  İKİSİ BİRDEN!
Okulda en çok hangi konularda başarılı olmamız beklenir? En çok neye zaman ayırmamız? Başarı ölçütümüz ne? Bu sorulara “Fen”, “Matematik” desek yerinde olur sanırım. Öğretmenlerimizin, ailelerimizin gözünde Matematik’te başarılı olmak demek genelde zeki bir insan, iyi bir öğrenci olduğumuz anlamına gelir ve bu doğrultuda çalışmamız beklenir.

Peki, Felsefe öğrenmek? Böyle bir şey söz konusu bile değil, ama belki de olmalı. Quartz’ın haberine göre İngiltere genelinde yapılan bir araştırmada çocuklara haftalık Felsefe dersleri, daha çok soru üretme ve dostluk, adalet, hakikat gibi konularda tartışmaya dayalı dersler verilmiş ve asıl amaç bu olmasa bile çocukların Matematik ve okuma becerilerinde de önemli bir artış gözlenmiş. Dersler bittikten sonra bile Felsefe derslerine katılan çocuklar katılmayanlara göre gözle görülür şekilde ilerlemiş. “Faydalı” ve “faydasız” dediğimiz şeyleri tekrar mı düşünsek ne? 🙂

Bu vesile ile Bediüzzaman’ın, ‘Felsefe’nin Kur’ân ile barışık olan hikmet kısmı’ dediği bahsi hatırlatmış olalım.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*