2018 Şubat – Haber Yorum

DİJİTAL EKRANLAR MİYOPİ YAPIYOR

Dünya genelinde teknoloji bağımlılığı nedeniyle çıkan sorunlar giderek artıyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, akıllı telefon ve tablet gibi teknolojik cihazların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, 2040 yılında her 2 kişiden birinin miyopi olacağını söylüyor.

AA’da yer alan habere göre Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, yüksek teknoloji ürünü akıllı telefon ve tablet bilgisayarların yoğun kullanılması dolayısıyla, gelecek nesillerin uzağı görememe olarak tanımlanan miyopi tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu cihazların sık kullanımının özellikle göz sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Hürmeriç, bunun bilhassa gelişme çağındaki çocuklar için tehdit oluşturduğunu, dijital ekranlarla tanışma yaşının da 3’e düştüğünü belirterek, “Bu yaştan itibaren gelişim süreci boyunca kullanılan bu cihazlar, çocuklarda bağımlılık oluşturabiliyor. Miyopi başlangıcındaki en önemli etken, ekranlara yakından bakılması ve kısa mesafelerden ekran veya kâğıtların okunmasıdır. Çocukların bu cihazlara bakarak geçirdikleri sürelerin kesinlikle kısıtlanması ve kontrol altına alınması gerekiyor. Dışarıda oynamaya teşvik edilen çocuklarda miyopi oluşma riski, sürekli ekrana bakanlara oranla çok daha düşük” açıklamasında bulundu.

 

AVRUPA’DA HAFIZ SAYISI ARTIYOR

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Selimiye Camii’nde 2010 yılında başlayan hafızlık kursunda, bugüne kadar 20’nin üzerinde hafız yetişti. Müslüman ailelerin din eğitimi konusunda zorlandıkları Hollanda’da, böyle bir hafızlık kursunun olması hem aileler hem de çocuklar için şevk verici oldu.

AA’da yer alan habere göre, Hafız Ahmet Kaya tarafından başlatılan hafızlık kursu modeli, kısa sürede ülkedeki farklı camilerde de uygulanmaya başlandı. Amsterdam Mevlana Camisi imamı Hafız Abdullah Kayın da şöyle konuştu: “Avrupa’da böyle bir kursun açılması gerçekten çok memnuniyet verici bir durum. Hedefimiz, hafızlık kurslarının yanı sıra gençlere dini bilgileri sağlam bir şekilde öğretmek, cami ve cemaatle iç içe olmalarını sağlamak.”

 

KARAKTER OLUŞUMUNDA EN ÖNEMLİ ETKEN: “HELÂL GIDA”

Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen “Çocuklarda kaliteli beslenme” seminerinde konuşan Uzman diyetisyen Havva Arın, inançlı ve ahlâklı bir neslin helâl beslenme sayesinde yetişeceğini ifade etti.

Gıdaların çocuğun karakterinde önemli rol oynadığını vurgulayan Arın, “Çocuğun anne karnından itibaren beslenmesi çok önemli, hatta annenin gebelikten önce beslenmesi bile çocuğu etkilemekte. Anne karnındaki çocuk, konuşmalarınızdan hareketlerinize ve yediklerinize kadar her şeyden etkilenir. Aldığınız gıdalar çocuğun karakterinin belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Gebelikten itibaren çocuğun beslenmesine, onlara yedirdiğimizin helâl mi haram mı olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor. Siz helâl ve temiz beslenirseniz o zaman çocuğunuz inançlı, kötülükten uzak, iyi ve ahlâklı bir insan olur” şeklinde konuştu.

(Kaçıran okurlarımıza, “helâl” konusunu geniş bir kapak dosyasıyla ele aldığımız 2018 Ocak sayımızı incelemelerini tavsiye ederiz.)

 

KÜRESEL ISINMA DÜNYA’YI OLUMSUZ ETKİLİYOR

“Stephen Hawking’in Favori Yerleri” belgeselinin yayınlanan 2. bölümünde ünlü fizikçi, küresel ısınmanın Dünya’da yaşamı dayanılamaz hâle getireceğini söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre Hawking, sera etkisi sorununun çözülememesi hâlinde Dünya’nın Venüs’ün kaderini yaşayacağını belirtti. Hawking ayrıca, “İklim değişikliğinin olmadığını savunan biriyle karşılaştığınızda onlara Venüs’e gitmelerini söyleyin. Yolculuk masraflarını ben karşılarım” dedi.

İnsanlığın yeni bir yuva araması gerekecek

NASA’nın 2002 tarihli araştırmasına göre, Venüs gezegeni 4 buçuk milyar yıl önce Dünya gibi üzerinde su ve bitkilerin bulunduğu bir gezegendi, ancak ısınmanın etkisiyle okyanuslar buharlaştı ve günümüzdeki hâlini aldı. Sera gazının etkisiyle gezegen yüzeyindeki sıcaklık 462 santigrat dereceye yükseldi.

Hawking, Dünya’nın yaşının 4.5 milyar yıl olduğunu göz önünde bulundurarak, insanlığın 200-500 yıl sonra kendine yeni bir yuva aramasının gerekeceğini savundu.

 

TÜTÜNSÜZ HAVA SAHASI İÇİN: “YEŞİL DEDEKTÖR”

Yeşilay, kapalı mekânlarda tütün mamulleri kullanarak, kullanmayan insanların haklarını çiğneyen ve yasalarla belirlenmiş kuralları ihlal eden işletme ve müşterilerin ihlallerini azaltmayı amaçlayan “Yeşil Dedektör” isimli bir mobil uygulama geliştirdi. Bu uygulamayla tütün mamulleri kullanmayanlar yasalarla belirlenmiş olan haklarını bir tıkla koruyabiliyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen faaliyetler kapsamında geliştirilen bu uygulama ile, kullanıcı ihlal bildirimleri, tek tıkla konum belirleyerek ve mekân adı seçerek gerçekleştirilebilecek. İhlal bildirimleri Sağlık Bakanlığı’nın özel olarak “Yeşil Dedektör” için ayırmış olduğu sisteme düşecek ve oradan de saha ekiplerine ulaşacak. Saha denetim ekipleri ihlal bildiriminin yapıldığı mekâna ulaşarak ihlal olup olmadığını denetleyecek ve gerekli işlemleri yapacak. Bu kapsamda tütün mamulleri kullanmayan müşterilerin hakkının korunması ve yasağa uyumun sağlanması yoluyla ihlallerin en aza indirilmesi amaçlanıyor.

 

İNGİLTERE’DE 50 MİLYON AĞAÇLIK YENİ ORMAN ALANI

İngiltere, 20 yıl kadar sürecek yeni bir projeye adım attı. Projenin konusu, bir ada olan İngiltere’nin bir kıyısını diğerini bağlayacak 50 milyon ağaçlık yeni orman alanını oluşturmak.

Yeşilist’te yer alan habere göre, İngiltere’nin batısında bulunan Liverpool şehrinden, doğusundaki Hull şehrine kadar olan 190 km’lik çaptaki 250 kilometrekarelik bir alanda planlanan yeni ormanlık alanın, ülkede az kalmış yeşil alanları yerel ağaçlarla artırması hedefleniyor. Bununla beraber, bu yeni yeşil alanın, yakınlardaki büyük şehirlerden kaçamak yapmak isteyenler için yeni dinlenme alanları oluşturulacağı belirtiliyor.

 

DÜNYA’YA EN YAKIN YILDIZ OLUŞUM BÖLGESİ GÖRÜNTÜLENDİ

ABD Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA), Dünya’ya en yakın yıldız oluşum bölgesi olan Orion Bulutsusu’nun görüntülerini yayınladı.

Sputnik’te yer alan habere göre NASA, Hubble ve Spitzer uzay teleskoplarından edindiği verileri kullanarak, Orion Bulutsusu’nun 3D videosunu hazırladı. Çapı Ay’dan dört kat büyük olan en parlak bulutsu olan Orion, Dünya’dan 1344 ışık yılı uzaklıkta ve gece çıplak gözle görülebiliyor.

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*