2018 Temmuz – Haber Yorum

Apple telefona bağımlılığı bitirebilir

Apple’ın CEO’su Tim Cook, Apple’ın işletim sistemi IOS’a gelen yenilikleri açıkladı. Amerika’nın sesinde yer alan habere göre, Apple Watch’ın iletişim tarafında yapılan yenilikleri, kullanıcıların telefonlarına olan bağlılıklarını bitirebilir.

Kısa vadede, bizi akıllı telefon bağımlılığından kurtaracak olan cihazlar akıllı saatler olabilir. Akıllı saatlerin en faydalı özelliği, akıllı telefonları sadece ihtiyaç için kullandığımız zamanlarda bizi sosyal medya çukuruna düşürmemesi. Apple Watch ile e-postalarımızı, mesajlarımızı kontrol edebilir, hatta cevaplayabiliriz. Ayrıca istediğimiz kişilerle telefon görüşmesi de gerçekleştirebiliriz. Üstelik tüm bunları yaparken akıllı telefonumuzu yanımızda taşımamız bile gerekmiyor. Böylelikle sosyal medya hesaplarında oyalanmanın önüne geçilmiş oluyor.

Müslümanlar için “Islamic GPS” uygulaması

Seyahat ederken ibadet edecek yer bulamayan Müslümanlar için yeni bir uygulama geliştirildi. “Islamic GPS” adlı bu uygulama, kullanıcılarının ihtiyaç duyduklarında dünyanın her yerinde cami bulmalarına yardım ediyor. Islamic GPS uygulamasının sahibi Ikbal Hussain konuyla ilgili şunları söyledi: “İstanbul’a gittim ve kendime namaz kılacak yer aradım. Şehirde yeni olduğum ve dil engeline takıldığım için camileri bulmakta zorlandım. Ben de kendi kendime neden camilerin yerini gösteren bir uygulama yapmıyorum dedim.” Islamic GPS’in çoğu Endonezya’dan, bir kısmı da Amerika ve İngiltere’den olmak üzere yaklaşık 50 bin kullanıcısı var.

Beyin sessizliğe ihtiyaç duyuyor

Avustralya Sinirbilim Araştırma Merkezi (NeuRa) ve New South Wales Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, özellikle akıl sağlığı ve stres için geçerli olan sessizlik ihtiyacının, beynin yeni bilgileri öğrenmesi için de bir o kadar gerekli olduğunu gösterdi. Yeşilist’te yer alan habere göre, araştırmacılar Ingvars Birznieks ve Richard Vickery yeni geliştirdikleri teknikle beynin işleme aldığı sinirsel verileri kontrol altına alıp araştırdı. Bunun için araştırmacılar teste katılanların parmak uçlarına mekanik dokunuşlar yaparak sinir sinyallerinin bu veriyi beyne nasıl aktardığını inceledi. Araştırmada dikkat çeken şey, sinirlerdeki “patlamaların” mekanik dokunuşların frekansına uymadığı oldu. Bunun yerine teste katılanlar mekanik dokunuşlar arasındaki sessizliği daha iyi bir şekilde anladı. Bu veriler, artık çoğunluğu şehirde olan ve giderek daha gürültülü ve kalabalık toplumlarda yaşamaya başlayan insanlık için beynimizi dinlendirmenin önemini de gösterdi.

Telefonlu yayalar için özel şerit yapıldı

Çin’in kuzeyindeki Şian şehrinde, akıllı cep telefonlarına bakarak yavaş yürüyen yayalar için ayrı bir şerit oluşturuldu. BBC’de yer alan habere göre Şian şehrinde akıllı telefonlarına bakıp, çevresinde olup bitenleri tamamen göz ardı eden yayalar için Yanta anayolunun üzerine, kırmızı, yeşil ve mavi renklerde, 80 cm genişliğinde ve 100 metre uzunluğunda, özel bir şerit yapıldı. Bölgede yaşayan Hu Şuya isimli yaya yapılan şeritle ilgili şunları söyledi: “Gençlerin hayatları artık çok hızlı ve sürekli telefonlarına bakıyorlar. Bu şeritle, bizim gibi telefonlarıyla çok vakit geçirenlerin kafası rahat. Bir korunma yöntemi gibi.” Şeritin üzerindeki akıllı telefon sembolü, bu yolu diğerlerinden ayırıyor.

İstanbul yeşil alan sıralamasında sondan ikinci

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan verilere göre, İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı yasal sınır olan 15 metrekarenin gerisine düştü. Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre yasal sınır altında kalan 30 ilçenin 6’sı 1, 21’i ise 8 metrekarenin altında yeşil alana sahip bulunuyor. Kent, giderek yok olan yeşil alanlarıyla şimdi de dünya üzerindeki popüler şehirler arasında son sıralarda yer aldı. Dünya üzerindeki 50 popüler şehir arasında yapılan araştırmaya göre, kişi başına 410.8 metrekare yeşil alan düşen İzlanda’nın başkenti Reykjavik birinci sıraya yerleşirken, İstanbul listenin 49. sırasında yer aldı.

Savaşın izleri sanatla siliniyor

Yetim Vakfı tarafından hayata geçirilen “Hayallere Değen Resimler Projesi” ile yetim çocuklar; savaş, doğal afet, yoksulluk, açlık ve kuraklık ya da sömürge altında olmaktan kaynaklanan duygularını resimleriyle dünyaya anlattılar. Bu proje ile Yetim Vakfı, duygularını sanatla ifade eden 12 ülkeden yetim çocukların sesini tüm dünyaya duyurmayı hedefliyor. Yetim Vakfı Başkanı Mehmet Gülsatar, çocukların etkilendiği savaşın izlerini sanatla silmeyi amaçladıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Bu anlamda bu çocuklarımızın manevî, meslekî, akademik, sosyal ve sanatsal gelişimini sağlamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. İlerleyen yaşlarda kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlayabilmek için çocuklarımızın meslekî açıdan da gelişmelerini amaçlıyoruz. Projeyi Tayland, Bosna Hersek, Filipinler, Endonezya, Sri Lanka ve Pakistan’ın da bulunduğu 13 ülkede hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Temmuz’da yola çıkacak olan ekipler Suriye Rahmet Köyü, Lübnan (Filistin kampları), Tayland Patani, Bosna Hersek, Sierra Leone, Filipinler Moro, Burkina Faso, Endonezya Açe, Etiyopya, Sri Lanka ve Pakistan yetimhanelerindeki çocuklar ile atölye çalışmaları yapacak.

Kütüphanede teknoloji devri başlıyor

Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde, belediyeler arasındaki en büyük kütüphane olarak yer alan Yaşar Kemal Kütüphanesi, yeni nesil teknoloji donanımları ile dikkat çekiyor. İlçedeki vatandaşlara, özellikle her yaş grubundaki öğrencilere tam donanımlı bir kütüphane hizmeti sunan Yaşar Kemal Kütüphanesi’nde, arada kütüphane görevlisi olmadan Otomatik Ödünç Verme Sistemi hayata geçirildi. Böylece kişi, raftan aldığı kitabı danışma bankosunda sıra beklemeden kendi başına ödünç alabiliyor. Bir seferde en fazla 3 kitabın ödünç alınabildiği sistem, 15 günlük bir kullanım hakkı sunuyor. Kütüphane ayrıca katalog tarama cihazı ile öğrencilerin işlerini kolaylaştırıyor. Kişi, aradığı kitabı tarama cihazına girerek, kitabın hangi sırada ve rafta olduğunu tespit edip, hızlı şekilde kaynağa ulaşabiliyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*