2018 Ekim – Haber Yorum

#MilliÇöpMeselesi

Çevre kirliliğinin giderek arttığı günümüzde Türkiye’nin dört bir yanından gönüllüler sokağa çıkarak temizlik yaptı. 15 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde sosyal medyada #MilliÇöpMeselesi etiketiyle yürütülen kampanya, beklentilerin üzerinde karşılık buldu. Euronews Türkçe’de yer alan habere göre, New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin, kampanyayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Son 20 yıldır Türkiye’de çöpler giderek artıyor

Sosyal medyadaki kampanyanın nasıl başladığına ilişkin bilgi veren Şirin şunları söyledi: “Yaklaşık 20 yıldır her yaz Türkiye’de çöplerin giderek arttığını gözlemledim. Birkaç tane de deney yaptım. Mesela bir kez bütün komşuları topladık, yolları temizledik. Bu yaz özellikle bayram tatilinde çöplerin hiçbir zaman olmadığı kadar çok olduğunu gözlemledim ve sosyal medyada, Twitter’da bir çağrıda bulundum. Gelin bir günde Türkiye’yi tertemiz yapalım, diye. Süreç öyle başladı.

Temizlik için kimseden çağrı beklemeyin

İnsanların yaptığı işi ciddiye alması gerektiğine vurgu yapan Şirin: “Herkes, kimseden bir çağrı beklemesin, etrafına çağrıyı kendileri yapsın. Soruyorlar, hocam nereye gidelim nasıl yapalım, diye. Yani bu bulunduğunuz köy olabilir, köyü temizleyin, köydeki gençleri toplayın, Bir okul olabilir, bir kampüs olabilir. Temizleyecek yer çok. Herkes bulunduğu ortamda bu işi ciddiye alıyorsa yola çıkması lâzım. Mevlana’nın o çok güzel sözü var, hep tekrar ediyorum, ‘Yola çıkın, yol görünür.’ Bir yerden başlamak lazım” şeklinde konuştu.

Kampanyayla ilgili atılan bazı tweetler ise şöyle:

Teknolojide bilinçli kullanıcı olmak

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, teknolojinin beraberinde getirdiği yararlar ve zararlar hakkında açıklamalarda bulundu. AA’da yer alan habere göre Bilir, teknolojide verilerin işlenmesi sırasında kişisel temel hak ve özgürlüklerin korunması gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Kişisel verilerin korunmasından kasıt, kişilerin korunmasıdır. Bizim düzenlemelerimizin amacı da kişiyi korumaktır. Günümüz teknoloji çağında kişisel veriler her zamankinden daha fazla korunmalıdır. Bu süreçte birtakım kötüye kullanmalar ve tehditler olabilir. Bunun önüne geçebilmek amacıyla kullandığımız akıllı telefonlar ya da diğer teknolojik aygıtların gizlilik politikalarını okumamız, gizlilik ayarlarını yeniden gözden geçirmemiz, bu anlamda kontrolü elimizde bulundurmamız gerekir. Bir başka deyişle güvenliğimiz için bilinçli kullanıcılar olmamız büyük önem arz ediyor. Kişisel verilerde ihlal olduğunda sorumluların ilgili otoriteye ve mağdurlara durumu bildirme yükümlülükleri vardır. Bu uygulamayla Türkiye’deki mağduriyetlerin en aza indirgenmesini amaçlıyoruz.”

YouTuberlık psikolojik sorunlara yol açıyor

Uzmanlar kısa yoldan şöhret ve gelir sağlayan YouTuberlığın, çocuk ve gençler arasında hızla yayılmasının, çocuk istismarını ve psikolojik sorunları beraberinde getirdiğini belirtti. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sosyal medyanın gelişim göstermesiyle birlikte video paylaşım sitelerinin popüler hâle geldiğini belirtti. AA’da yer alan habere göre Kırık, YouTuberlığın çocuk ve gençler arasında hızlıca yayılmasının altında hazcılık, çevreye özenme olduğunu ve açılan bazı kanallarda da ailelerin çocuklarla videolarda yer aldığını aktardı. Bu kanalların subliminal mesaj verdiğini aktaran Kırık şunları söyledi: “Kısa yoldan kazanç ve şöhret gayesi de çocukları ve gençleri YouTuberlığa özendiriyor. Nitekim aileler de kazanç uğruna bu duruma zaman zaman göz yumuyor. Her kanalı olumsuz olarak nitelendirmek elbette yanlış olacak, ancak bazı kanallarda çocukların bilinçaltına doğrudan subliminal mesajlar gönderildiği de açık. Ailelerin video içeriklerini denetlemesi ve çocuklara yol göstermesi, bu noktada son derece önemli. Yine bu tarz olumsuzluklarla mücadele noktasında dijital okuryazarlık panzehir durumunda.”

 Öğrencileri okutan proje

Tekirdağ’da, “Apartmanlar Okutuyor Süleymanpaşa’nın Filizleri Yetişiyor” projesiyle, apartman sakinleri tarafından imece usulü toplanan parayla, maddî imkânları yetersiz üniversite öğrencilerine burs imkânı sağlanıyor. Projeyle ilgili konuşan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat şunları söyledi: “Okumak isteyen ancak maddî sıkıntılar yaşayan öğrencilerimize hep birlikte destek veriyoruz. 150 öğrencimiz bu projeden faydalandı. Bu projede siyah-beyaz, siyasî görüş ya da bizi ayırıcı hiçbir şey yok; birlik olarak öğrencilerimizi geleceğe taşımak var. Şimdi öğrencilerimize destek zamanı.” AA’da yer alan habere göre, projeye destek veren apartmanlara, “Bu apartman bir öğrenciyi okutuyor” yazılı plaket veriliyor. Proje ile ilgili bilgi almak, burs veren olmak ya da burs başvurusu yapmak için 0850 450 59 59 numaralı Süleymanpaşa Belediyesi Çağrı Merkezi’nden bilgi alınabileceği bildirildi.

1. CNR Gaziantep Kitap Fuarı

Bu yıl ilki düzenlenecek olan CNR Gaziantep Kitap Fuarı 20-28 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek. Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek olan fuarın 160 binin üzerinde kitapseveri ağırlaması bekleniyor. Bir CNR Holding kuruluşu olan Pozitif Fuarcılık tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi desteğiyle organize edilen CNR Gaziantep Kitap Fuar’ında 100’ün üzerinde yayınevi olacak. 9 gün boyunca tüm kitapseverleri ücretsiz olarak ağırlayacak olan fuar, Türkiye’de eğitim ve öğretim alanında yapılan çalışmalara üst düzeyde katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kitapevi temalı otel okurseverlerini bekliyor

Tokyo’nun Ikebukuro semtinde bulunan kitabevi temalı otel Book and Bed (Kitap ve Yatak), 5 Kasım’dan itibaren konuklarını ağırlamaya hazırlanıyor. Suppose Tasarım Ofisi’nden Mokoto Tanijiri ve Ai Yoshida tarafından tasarlanan otel, hem okumayı hem okuyarak uyumayı seven kişiler için en iyi yer olacağa benziyor. Açılış gününde otelde İngilizce ve Japonca dilinde yayınlanan toplam bin 700 kitap olacak, ama otelin kütüphanesinde 3 bin kitap olması planlanıyor.

“Geleceğin Ustaları” buluşuyor

Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen “Geleceğin Ustaları” Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması’nda yüzlerce eser sahibi, hüsn-i hat, tezhip, minyatür, ebru, cilt ve çini olmak üzere 6 ayrı sanat dalında birbiriyle mücadele edecek. Her yıl yüzlerce ustanın ve eserin geleceğe kazandırıldığı yarışmada, geleneksel sanatlara karşı artan ilginin devamının sağlanıp, sanata gönül veren insanların bir araya getirilmesi amaçlanıyor. İslâm sanatları olarak da bilinen hüsn-i hat, tezhip, minyatür, ebru, cilt ve çini alanında düzenlenen “Geleceğin Ustaları” Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması’na son katılım tarihi 16 Aralık 2018 Pazar. Yarışmaya sadece bir eserle ve bir dalda katılabilecek olan ustalar, eserlerini 15 Kasım-16 Aralık 2018 tarihleri arasında teslim edebilecek. Her yıl farklı bir temayla sanatseverlerin karşısına çıkan yarışmada, bu yıl sanatçılar serbest bir konuyla sanatseverlerin karşısına çıkabilecek. Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması’na katılmak isteyen sanatçıların detaylı bilgi ve ödüller için “geleceginustalari.ist” adresini ziyaret etmeleri yeterli olacak.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*