Biz, Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde sağlık bölümlerinde okuyan öğrenciler olarak Sağlıkta Pozitif Düşünce Kulübümüzü dört sene önce kurduk. Kulübümüz; kendi hastanemiz bünyesinde bulunan hasta, hasta yakını ve sağlık personelimize hayata pozitif bakabilmeyi telkin etmek, özellikle hastalara manevî anlamda destek olup onları hayata bağlamak, onlara sıhhat, moral ve motivasyon kazandırmak ve böylece hastaların tedavilerine de katkı sağlamak için gönüllülük esasına dayalı kurulmuş ve hiçbir çıkar amacı gütmeyen bir öğrenci kulübüdür.
Kulüp faaliyetlerimizden bahsetmek gerekirse; beyaz önlüklerimizle ikişerli, üçerli gruplar hâlinde hastanemizde yatan hastalarımızı ziyaret ediyoruz. Onlara ilgi ve şefkat göstererek onlarla vakit geçiriyoruz. Hastalığın mânâsını, hikmetini, Allah’a sabır ve şükürle dua etmenin önemini anlatıyoruz. Hastalıktan kurtulmak için bir şevk ve moral kazanan hastalarımız, hayata daha pozitif bakıyor, mutlu oluyor ve hastalıklara karşı tevekkül etmenin kendilerine kazandırdığı manevî kuvveti hissediyor.
Yaptığımız ziyaretlerde, hastalara ümit ve müjde veren, Bediüzzaman Said Nursî’nin Hastalar Risalesi adlı eserini okuyoruz. Hastalarımızdan aldığımız olumlu tepkiler neticesinde kendilerine yanımızda getirdiğimiz eserlerden hediye ediyoruz.
Farklı üniversitelerde tıp fakültesinde okuyan arkadaşlarımızı projemizden ve kulübümüzden haberdar ettik. Onlara hastanelerde manevî destek hizmetinin gerekliliğinden bahsettik ve kulübümüzü tanıttık. Şu an Türkiye’de, ekseriyeti devlet üniversiteleri olmak üzere 10’dan fazla üniversitede (Fırat Ünv., Harran Ünv., Gaziantep Ünv., Üsküdar Ünv., Medeniyet Ünv. vs.) kulübümüz kuruldu ve oradaki arkadaşlarımız da, aynı bizim yaptığımız gibi, hastalara “bir merhem, bir tesellî ve manevî bir reçete” olma yolunda ziyaretlerine devam ediyorlar.
Yaptığımız ziyaretlerden hem biz tıbbiyeli öğrenciler olarak çok istifade ediyoruz, bir nevi hâlimize şükretmemize vesile oluyor hem de susamış gönüllere, aczini ve zayıflığını tam hisseden hastalarımıza ab-ı hayat olan Hastalar Risalesi’ni ulaştırmış oluyoruz.
Fotoğraf: Erhan Akkaya
Bu sene yaptığımız bilimsel çalışma ile de gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerin ve hastalarla beraber Hastalar Risalesi’nden okumanın, hastaların depresyon ve anksiyete skorlarını azalttığını testler yaparak gösterdik. Kanser hastalarıyla da rızalarını alarak bir çalışma yaptık. Kendilerine Hastalar Risalesi’nden pasajlar okuduk. Yaptığımız ziyaret öncesi ve sonrası hastalardan kan alıp, kanlarındaki oksidatif stres markerlarının değişimini gözlemledik. Yaptığımız çalışma doğrultusunda, hasta kanlarında hücresel düzeydeki stresi gösteren bazı parametrelerin düştüğünü görmüş olduk. Yaptığımız tüm bu faaliyetler ile de aslında insan bedeninin sadece maddeden ibaret olmadığını müşahede ediyoruz. İnsanın manevî boyutunun ve ruhsal ihtiyaçlarının varlığı hastanelerde daha kolay anlaşılıyor. Bizim amacımız; bir nebze olsun bu ruhsal ihtiyacı ortaya koymak, gidermek yolunda sesimizi duyurabilmek ve hastanelerin manevî desteğe, özellikle de Hastalar Risalesi gibi müthiş bir esere olan ihtiyacını göstermektir.
İlk yorumu siz yazın