2019 Şubat – Haber Yorum

Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı azaldı

Türkiye’de 2018 yılında basılan kitap sayısı 580 milyon 956 bin 504 olarak açıklandı. Kişi başına düşen kitap sayısı 7,18 olarak belirlenirken, bu sayısının azlığı dikkat çekti. Gözden kaçırılmaması gereken diğer önemli noktalardan biri ise, bu kitapların üçte birinden fazlasının eğitim kitabı olduğu. Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün bandrol ve tescil istatistiklerine göre, süreli olmayan yayın (kitap) bandrolü satışı 2017’de 407 milyon 739 bin 8 iken, 2018’de 410 milyon 641 bin 305’e yükseldi. Eser türlerine göre en fazla bandrol satışı, 2017’de olduğu gibi 2018’de de eğitim kategorisinde gerçekleşti.

Geçen yıl eğitim alanında 215 milyon 370 bin 387 bandrol satışı yapıldı. Yetişkin kategorisinde 74 milyon 484 bin 289, inanç kategorisinde 44 milyon 431 bin 96, çocuk-gençlik kategorisinde 41 milyon 273 bin 395, yetişkin kurgu kategorisinde 24 milyon 719 bin 651, ithal yayın kategorisinde 5 milyon 901 bin 479 ve akademik alanda ise 4 milyon 461 bin 8 bandrol satışı yapıldı.

Türkiye demokraside 10 sıra geriledi

The Economist dergisi, ülkelerin demokrasi endeksini açıkladı. Sonuçlara göre Türkiye 167 ülke arasında 10 sıra birden gerileyerek 110. oldu. Türkiye’nin yaşadığı düşüşe gösterilen sebepler arasında, yeni sistemde cumhurbaşkanının yeteri kadar denetlenememesi yer aldı.

Euronews’te yer alan habere göre, en demokratik ilk üç ülke, sırasıyla Norveç, İzlanda, İsveç olurken, sondan ilk üçte ise Kuzey Kore, Suriye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti var. Ülkeler, seçim süreçleri, çoğulculuk, sivil özgürlükler, hükümetlerin işleyişleri, siyasî katılım ve siyasî kültür gibi konulardaki durumlarına göre sıralandırıldı. Raporda, Avrupa’nın dünya genelindeki ortalamasını düşüren ülkeler arasında İtalya, Türkiye ve Rusya gösterildi.

Çalışmaya 30 dakikalık uyku molası

Uykusuzluk nedeniyle ülke ekonomisinde zarara uğrayan Japonya hükûmeti harekete geçti. BBC’de yer alan habere göre; Japonya Sağlık Bakanlığı, uykusuzluğun ülkeye maliyetinin yılda 138 milyar dolar olduğunu belirterek, tüm çalışanlarının öğleden sonra 30 dakikalık rahat bir uyku molası almaları için ses geçirmeyen özel odalar hazırladıklarını söyledi. Bakanlık, uyku getiren çayların demlendiği odalara bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik aletleri sokmanın yasak olduğunu da belirtti. İlk olarak küçük teknoloji firmalarında başlayan uygulama, gittikçe daha fazla şirkete yayıldı. Geçen yıl Nextbeat adlı şirket, başkent Tokyo’daki merkezinde iki “stratejik uyku odası” hazırladı. Nextbeat Yönetim Kurulu üyesi Emiko Sumikawa, “Gün içinde uyumak bir insanın verimliliğini iyi bir diyet ve antrenman kadar yükseltiyor” dedi. Japonya’daki fazla çalışma kültürünü şirketlerinde kısıtlamak isteyen Nextbeat, çalışanlarına akşam 21.00’den sonra mesaiye kalmayı da yasakladı. Bir başka Japon firma da, fazla mesaiye kalmadan evine giderek “makul bir saatte uyuyan çalışanlarına” prim veriyor.

Isparta Belediyesi’nden Ders Çalışma Kampı

Isparta Belediyesi, üniversite öğrencilerinin sınav döneminde sınavlarına daha iyi çalışabilmeleri amacıyla “Ders Çalışma Kampı” oluşturdu. Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, sınav dönemlerinde kütüphanelerin hem çok yoğun olduğunu, yer bulmakta sorunlar yaşandığını hem de öğrenciler için üniversite kütüphanesinin uzak düşmesi dolayısıyla böyle bir çalışma yapıldığını söyledi. Otogar üstünde bulunan Süleyman Demirel Kongre Merkezi’nde yapılan çalışma kampında, öğrencilere ücretsiz Wi-Fi, şarj imkânı, gece çorbası, kahvaltı, çay, nescafe, dinlenme, kâğıt, kalem ve servis imkânları sağlandı.

Bu uygulamadan memnun kalan bazı öğrenciler düşüncelerini şu şekilde ifade ettiler:

Hayrunnisa Açıkbaş: Sınav dönemlerinde öğrencilerin bazen sesli, bazen de grup olarak çalışmaları gerekiyor. Öğrencilere tahsis edilen bu yerde de hepsi düşünülmüş. Çok verimli bir çalışma alanı.

Semanur Sert: Çalışma salonu geniş, ferah ve sessizdi. Kütüphaneden farklı olarak öğrenciler için düşünülmüş farklı imkânlar da vardı. Bu durum bizi çalışmaya daha çok teşvik etti.

Merve Ulu: Fakültemizde çalışma salonları kalabalık olduğu için, bu çalışma salonu yer bulamayan öğrenciler için iyi oldu. Çalışmamız için gerekli olan materyaller bulunmakta. Ayrıca verilen kalemlerin içinde “Önce kalemimiz, sonra Isparta’mız çiçek açsın” sloganıyla tohumlar bulunuyor.

Cep telefonlarımız ne kadar güvenli?

Hollanda Tüketiciler Derneği akıllı telefonların özellikleri üzerinde araştırmalar yaptı. Araştırmalara göre, piyasadaki akıllı telefonların yüzde 40’ı, “yüz tanıma” özelliği sayesinde başkaları tarafından kolayca açılabiliyor. BBC’de yer alan habere göre; telefonlar, fotoğraf hafızası ile sahibinin görüntüsü arasında tam bir eşleşme aramadığı için, herhangi bir vesikalık fotoğraf yardımıyla ekran kilidi devre dışı bırakılabiliyor.

Twente Üniversitesi biyometri uzmanı Prof. Dr. Raymond Veldhuis, “Cep telefonunuzun gerçekten güvenli olmasını istiyorsanız, yüz tanıma özelliğini kullanmayın” diyerek tüketicilere, akıllı telefonlarındaki yüz tanıma özelliğini kapatıp parmak izi kilidi ya da şifre kullanmalarını önerdi. Veldhuis, yüzlerin zaman içinde değiştiğini belirterek şunları söyledi: “Yavaş yavaş yaşlanıyoruz. Ya da yüz ifadesi veya pozlama, hafızadaki görüntüden farklı olabilir. Bu nedenle, yüz tanıma özelliği, kişinin yüzündeki soyut özellikleri dikkate alıyor.”

“Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek” yetenek yarışması

Yeşilay tarafından Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle bu yıl 9.’su düzenlenecek “Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek” yetenek yarışması ile çocuklarda ve gençlerde tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar bağımlılığının olumsuz ve yıkıcı etkileri konusunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Yarışma bu yıl, Turkcell sponsorluğunda, bağımlılık temasıyla görsel ve edebî olmak üzere 2 kategoride yapılacak.

Yeşilay sitesinde yer alan habere göre; görsel kategoride afiş, resim, karikatür veya kısa video; edebî kategoride ise kompozisyon, şiir, öykü, deneme veya anı alanlarında düzenlenen yarışmaya başvurular 15 Şubat 2019’a kadar yapılabilecek. Öğrenciler eserleriyle önce kendi illerinde yarışacak. Daha sonra Türkiye finali ödül töreni Mayıs 2019’da İstanbul’da düzenlenecek. “Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek” yarışmasında her bir kategorinin birincileri 5.000 TL, ikincileri 3.000 TL, üçüncüleri 1.500 TL, il birincileri ise 500 TL ile ödüllendirilecek.

Başvuru ile ilgili detaylı bilgiye ve yarışma kılavuzuna snsg.yesilay.org.tr adresinden ulaşılabilir.

 “Van Gençlik Çalıştayı”nda gençler konuştu

Van’da “Van Gençlik Çalıştayı” adıyla önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü, Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteklediği çalıştay, ilgili bakanlıklardan temsilcilerin de katılımıyla gerçekleşti. Çalıştay, Türkiye’de ilk olabilecek bir organizasyon olarak düzenlenen ve sadece gençlerin konuştuğu bir toplantı olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 520 gencin katılımıyla gerçekleşen ve gelecek adına çok önemli tespitlerin ortaya çıktığı çalıştay; komisyon çalışmalarının, sunumların, tespitlerin ve çözümlerin yer aldığı bir buluşma oldu. Eğitim alanında konuşan gençler, sistemle ilgili öneriler sundu.

Eğitim sistemimizde “Değerler Eğitimi” derslerinin uygulamalı olarak verilmesinin sağlanması ve gençlerin kurumlarda aktif rol almasının temel hedef olması gerektiğine dikkat çeken gençler, “Üniversite-Milli Eğitim arasında imzalanan protokoller hayat bulmalı, üniversite-okul iş birliği artmalıdır. Üniversiteli gençliğin psikolojik sorunlarının çözümü için her fakültede bir PDR uzmanının bulunması elzem gözükmektedir. Hazırlanan raporların ve önerilen projelerin takibi için bir mekanizmanın oluşturulması elzemdir. Akademik başarı kaygısıyla yarışan okullar-öğrenciler-öğretmenler değil, paylaşan okullar-öğrenciler-öğretmenler istiyoruz” şeklinde tavsiye verdiler.

Ayrıca Türkiye’deki genç nüfus potansiyeline dikkat çeken katılımcılar: “Genç nüfus, ülkelerin en önemli güç kaynaklarından biri olmaya devam etmektedir. Türkiye önemli bir genç nüfus potansiyeline sahiptir. Bu genç nüfusun büyük çoğunluğu gelecek kaygısı taşımaktadır. Bundan dolayı, gençlerin geleceğine yönelik etkin politikaların ortaya konulmasına ve onların istihdamına katkı sağlayacak elverişli koşulların oluşturulmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Gençlik ve istihdam alanında önemli bir potansiyel ve çeşitli fırsatlar söz konusu. Ancak bunlara eşlik eden önemli sorunlar da var. Bu çerçevede, istihdama ilişkin olarak eğitim, tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret alanlarında, kurumların çalışmaları ve işleyişlerine yönelik konularda gençlerin ifade ettiği çeşitli sorunlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Diğer yandan, gençlerin çoğu Van’da kendilerine ilişkin fırsatlardan yeterince haberdar değildir” açıklamasında bulundu.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*