10. Risale-i Nur Gençlik Kongresi
10. Risale-i nur Enstitüsü’nce her yıl düzenlenmekte olan Risale-i Nur Gençlik Kongresi’nin 10.’su 6-7 Nisan 2019 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Kongrenin bu yılki konusu, ‘Milliyetçilik’ olarak belirlendi. Milliyetçilik ana başlığı altında toplanan ve 5 masadan oluşan gençlik kongresinin konu başlıkları ise şu şekilde:
1. Masa: İnsanî Değerler ve Milliyet
2. Masa: Dünya Barışı ve Milliyet
3. Masa: İnsanlık Tarihi ve Milliyet
4. Masa: Din ve Milliyet
5. Masa: Toplum, Devlet ve Milliyet
6 Nisan Cumartesi günü saat 09:00’da başlayıp, saat 20:00’da sona erecek olan masa çalışmalarını, 7 Nisan Pazar günü 14:00’da yapılacak olan Gençlik Şöleni takip edecek. Kızlar ve erkekler olarak ayrı yapılacak masa çalışmalarının ortak sonuç bildirileri şölen programında kamuoyuyla paylaşılacak.
Dev yıldız: “Kimyasal Tuhaf”
Ankara Üniversitesi astronomlarından Doç. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu, 2 yıl süren gözlemleri sonucu uzayda, kimyasal tuhaf sıcak dev bir yıldız keşfetti. Kılıçoğlu’nun “kimyasal tuhaf” olarak adlandırılan sıcak bir dev yıldız olduğunu keşfetmesi, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Sputnik’te yer alan habere göre, “HR 62” koduyla bilinen ve kimyasal olarak tuhaflığı yeni keşfedilen yıldızın, Güneş’ten 5 kat daha kütleli, 10 kat daha büyük, 2 kat daha sıcak ve Dünya’dan yaklaşık bin 250 ışık yılı (12 katrilyon kilometre) uzaklıkta olduğu tespit edildi.
Keşfettiği yıldız hakkında önemli bilgiler veren Kılıçoğlu şunları söyledi: “Yıldızlar, genelde kütlece yüzde 73 oranında hidrojen, yüzde 25 oranında helyum, geri kalan yüzde 2’lik küçük kısımda ise diğer elementlerden oluşuyor. Ancak ‘kimyasal tuhaf’ olarak adlandırılan ve evrende örnekleri az sayıda bulunan bazı yıldızların yüzeylerinde bol olması beklenmeyen krom, mangan, fosfor, baryum ve civa gibi bazı ağır elementler yüksek oranda tespit edilebiliyor. Keşfettiğimiz yıldız, daha önce tanımlanan kimyasal tuhaf yıldızlarla karşılaştırıldığında farklı bir özelliğe sahip. Genellikle bu sıcaklığa sahip kimyasal tuhaf yıldızlar, çapları Güneş ile kıyaslanabilir olan cüce yıldızlarda bulunabiliyordu. Ancak kimyasal tuhaf olduğunu keşfettiğimiz yıldız, öncekilerden farklı olarak hem sıcak hem de dev olma özelliğine sahip. Bu özellikleri ile evrende benzerine çok nadir rastlanabilecek bir yıldızın doğasını, rasathanemizdeki cihazlarla su yüzüne çıkartmış olduk.”
Sosyal medya mahremiyeti artıyor
Mark Zuckerberg, paylaştığı bir blog yazısıyla, kurucusu olduğu sosyal medya platformu Facebook’u mahremiyet odaklı bir platform hâline dönüştürmeyi planladığını açıkladı. BBC’de yer alan habere göre, Zuckerberg, insanların artık daha fazla mahremiyet içerisinde paylaşım yapmak istediğini söyleyerek Facebook’u da gelecek yıllarda bu talebe göre şekillendireceğini kaydetti.
Blog yazısında, sosyal medya kullanıcılarının mahremiyet içerisinde bağ kurmak istediklerine vurgu yapan Zuckerberg şunları söyledi: “Son 15 yılda Facebook ve Instagram insanlara bir kent meydanının dijital versiyonunda, arkadaşlar, topluluklar ve ilgilerini çeken alanlarla bağlantı kurmalarına yardımcı oldu. Ancak insanlar giderek artan bir şekilde oturma odasının dijital versiyonunda mahremiyet içerisinde bağ kurmak istiyorlar. İnsanların paylaştıkları bilgilerin sadece görülmesini istedikleri kişi tarafından görüldüğünü ve sonsuza kadar var olmaya devam etmediğini bilerek mahremiyet içerisinde konuşabildikleri ve özgürce yaşayabildikleri bir dünya doğrultusunda çalışmamız gerektiğine inanıyorum.”
Yayalar için 3 boyutlu geçit
2019 yılı, İçişleri Bakanlığı tarafından “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edildi. Yayalara öncelik vermeyenlere yönelik trafik cezaları %100 artırıldı. 3 boyutlu yaya geçidi projesine geçen Türkiye’de, birçok belediye, proje hakkında bilgi alıp kendi kentlerinde uygulamanın planlarını yaptı. Projedeki üç boyut, sürücülerde farklı bir algılamayla optik yanılsama sağlıyor. Sürücülerin yayalara gereken duyarlılığı göstermesini sağlayan yöntemde, yaya geçitleri üç boyut özellikli boyanıyor. Estetik görünüm de sağlayan yaya geçidine gelen sürücüler, ilk önce burada bir yükselti olduğunu düşünüp, yavaşlıyor, ardından duruyor. Böylelikle yayalar da güvenli bir şekilde karşıya geçiyor. İlk kez Aydın’da hayata geçirilen uygulama yayalar tarafından çok beğenildi.
Proje hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Onur Yılmaz, şunları söyledi: “Yayaların trafikte farkındalığını artırmak için yapılan bir projeydi. Projede, araç yaya geçidine yaklaştığı zaman yükseklik varmış gibi algılıyor, yavaşlıyor. Bunu Türkiye’de ilk kez Aydın’ın merkezinde yaptık. Çok beğenildi. Sonrasında kentimizin farklı noktalarında da uygulamaya başladık. Bu projeye diğer illerden de gelen talepler var. Onlara da yardımcı oluyoruz. Yayalar konusunda böyle bir farkındalık oluşturduk, bundan da mutluyuz.”
Çöpe atılan telefonlar geri dönüştürülebilir mi?
İnönü Üniversitesi Malatya Teknopark’ta faaliyet gösteren iki girişimci, çöpe atılan kırık cep telefonu ekranlarının sağlam kalan katmanlarını birleştirerek yeni ekranlar üretiyor ve ekonomiye kazandırıyor. AA’da yer alan habere göre, yurt dışında cep telefonu ekranı tamiratı ve üretimi konusunda faaliyet gösteren Yavuz ve Muhammed Emin Öncü, Türkiye’ye dönerek bu alanda çalışmaya başladı. Yaklaşık 2 yıl önce kırık cep telefonu ekranlarının geri dönüşümünü sağlamaya yönelik hazırladıkları Ar-Ge projesi, Malatya Teknopark tarafından uygun görüldü. Kendilerine yer tahsis edilen Yavuz ve Muhammed Emin Öncü, burada kurdukları atölyede çalışmalarını yürütüyor.
Çin’den getirdikleri makineleri kullanmak için Çinli ustalardan eğitim alan girişimciler, piyasadan topladıkları kırık telefon ekranlarını katmanlara ayırarak işe yarayan kısımlarını farklı bir ekrana monte edip çeşitli aşamalardan geçirdikten sonra geri dönüşümünü sağladı. Piyasada yaklaşık bin liraya satın alınabilen akıllı telefon ekranını, sağlam katmanları birleştirerek 300 liraya mal eden girişimciler, hem geri dönüşüme hem de ekonomiye katkıda bulunuyor. Ayrıca üç boyutlu yazıcılarla ekran kasaları ve bazı plastik aksamları da kendi imkânlarıyla üretmeyi başarmış bulunuyorlar.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi 4. sırada
ABD’de yayımlanan Wired adlı kültür ve teknoloji dergisi, en güzel 10 modern kütüphaneyi seçti. Seçilen 10 kütüphane arasında İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi 4. sırada yer aldı. 1884’te, “Kütüphane-i Umum-i Osmanî” adıyla kurulan kütüphanede, yarısı kitap olmak üzere yaklaşık bir milyona yakın doküman okuyucuyla buluşuyor. Kitapların 11 bin 120’sini aralarında çok önemli eserlerin de bulunduğu el yazması eserler oluşturuyor.
AA’da yer alan habere göre, 30 bin metrekarelik alanıyla, İskandinav ülkelerindeki en büyük kütüphane olan Danimarka’daki Dokk1 Kütüphanesi ilk sırada bulunuyor. ABD’nin Vermont eyaletinde bulunan Lawrence Halk Kütüphanesi ikinci, Çin’in Zhen Yuan şehrinde yer alan Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi ise üçüncü sırada yer alıyor.
İlk yorumu siz yazın