Şema
Psikolojide şema, bizi yaşam içerisinde etkileyen uyaranların zihnimiz tarafından ne olduğunun anlaşılması ve anlaşılan şeyin değerlendirilmesi için oluşturulmuş olan, bebekliğimizden başlayarak gelişen ve yaşam boyu süren zihinsel bir yapıdır. Şemalarımız sayesinde mekândaki yerimizi bilir ve çevremizde neler olup bittiğini fark ederek onlara uygun davranışlar sergileyebiliriz.
Şemalar, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine, yanlış inanışlar geliştirmesine neden olabilir. Örneğin; çocukluğunda ailesi tarafından sürekli güzel kıyafetleri nedeniyle övülen küçük bir kızın, büyüdüğünde de ancak güzel bir şekilde giyinirse beğenilen biri olacağını düşünmesi bu kişinin çocukluğunda zihninde oluşmuş olan “beğenilme şeması”ndan kaynaklanır.
Zeigarnik Etkisi
Rus Psikolog Bluma Zeigarnik tarafından keşfedilmiştir. Zeigarnik Etkisi, yaşamımızda yarım kalan, tamamlanmamış ve sonu gelmeyen durum ve olayların, zihnimiz tarafından daha kolay hatırlanabildiğini ortaya koyan bir kavramdır. Geçmişte yarım bıraktığınız bir kitap veya filmin sürekli aklınıza gelmesi, yine geçmişinizde bir şekilde yarıda bırakmak durumunda kaldığınız ilişkilerin aklınıza gelmesi ve bazen keşkelere dönüşmesi Zeigarnik Etkisi adı altında sayılabilir.
Beyin, bitirmediğini düşündüğü, yarım kalan şeyleri tamamlamak ister ve bundan dolayı yarım kalan şeyleri sıkça önümüze getirir. İnternette dolaşırken gördüğünüz yarım başlıklı merak uyandırıcı haber başlıklarına sıklıkla tıklamamızın nedeni de beynimizin başlıktaki eksik kısmı öğrenerek tamamlama arzusundan geliyor olabilir. Sonu net olmayan, yoruma açık bitirilen filmler ve kitaplar da zihnimizde daha çok kalır ve unutulmaz filmler ve kitaplar arasına girebilir.
İlk yorumu siz yazın