Narsistik Kişilik Bozukluğu – Burnout (Tükenmişlik) Sendromu

Narsistik kişilik bozukluğu:

Kişinin, devamlı olarak kendisiyle ilgili özellikleri ön plana çıkarması, başkalarının istek ve zevklerine önem vermemesi, kendisini diğer bireylerden üstün tutması, kendi isteklerine odaklı olunmasını beklemesi, empatik yoksunluğa sahip olması durumudur.

Benmerkezci ve kibirli bir kişilik sergilerler, ben değerleri çok yüksektir ve kolay kolay memnuniyet içinde olmazlar, diğer insanlara kolay kolay bağlanamazlar. Bu kişilik bozukluğu, bebeklik ve çocukluk döneminde gerçekleşen yoksunluklar ve aşırılıklar neticesinde oluşur. Bebeklikte annenin yokluğu ile yetersiz ilgi ve bakım neticesinde bebek, hayatta kalması için gerekli olan sevgiyi kendisi sağlar ve büyüdükçe bu pekişir. Böylece birey, değer görmek için herhangi birinin ilgi ve sevgisine ihtiyaç duymaksızın tüm değeri kendisinde toplamak ister.

Esasında narsistik kişilik bozukluğu öz değersizliğin bir ürünüdür. Bir diğer boyutta ise, ebeveynlerin aşırı memnun edici tavırları ile çocuklarını prens/prenses şeklinde büyütmeleri neticesinde ortaya çıkar. Bu kişiler de büyük oranda etrafındaki tüm ilgilerin kendi üzerinde toplanmasını ister.

Burnout (Tükenmişlik) Sendromu:

Bireyin, yaşadığı sürekli yüksek stres düzeyi sonucunda iç kaynaklarının tükenmesi, bazı fiziksel semptomlar göstermeye başlaması ve düşük duygu durumuna sahip olması durumudur.

Sahip olduğu işinde mutsuz olan veya mobinge (iş yerinde uygulanan psikolojik şiddet) uğrayan bir birey, zamanla iş yerinin binasının önüne geldiğinde mide ağrıları yaşayabilir, doktora gittiğinde belli bir fiziksel nedene rastlanmayabilir. Bu tür durumlar bireyin yaşadığı yoğun duygu durumları neticesinde vücudun tepki vermeye başlamasıyla devam eder.

Bu kavramı yalnızca iş hayatında değil insanlarla olan ilişkilerde de görürüz. Eşiyle iyi bir ilişkiye sahip olmayan, kötü muamele veya fiziksel/duygusal şiddet gören bireyin sürekli olarak eklem ağrılarına sahip olması da burnouttur.

Sinirlilik, iştah ve uyku problemleri, kronik yorgunluk, çarpıntı, başarısızlık hissi, benlik algısında düşüş yaşama, fazla alınganlık, kararsızlık gibi birçok sorun, tükenmişlik sendromunda kendisini gösterebilir.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*