Kimler terapi yapabilir?
Üniversitelerin 4 yıllık Psikoloji lisans programından mezun olduktan sonra yine üniversitelerin 2 yıllık Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programlarından mezun olarak, terapi ekollerinden gerekli eğitim ve süpervizyonlarını alan ve almaya devam eden kişiler terapi uygulayabilir. Bu kriterler haricinde kendini terapist olarak adlandıran kişiler, gerçek uzman olmamakla birlikte ruh sağlığını zedeleyebilecek kişilerdir.
Ruh sağlığı alanında çalışan terapistler, Bilişsel Davranışçı Terapi, Psikanalitik/Psikodinamik Terapi, Çözüm Odaklı Terapi, Gestalt Terapi, Varoluşçu Terapi gibi çeşitli terapi ekollerinde uzmanlaşmayı tercih edebilirler. Bu ekoller ortak amaçlara sahip olmakla birlikte süreçteki yöntemlerde farklı işleyişlere sahiptirler.
Bilinçaltı temizliği, biyoenerji, thetahealing vb. yöntemler etkili midir?
Bu tür yöntemler Psikoloji alanında yer almamakla birlikte herkesin istediğinde eğitimini alabileceği yöntemlerdir. Bu yöntemleri uygulayan kişiler ruh sağlığı uzmanı değildir. Türkiye’de de bu yöntemler ruh sağlığı alanında resmî olarak yer almamaktadır.
Bir diğer açıdan yorumlayacak olursak, bu yöntemlerin vaatleri, hâlihazırda terapötik süreçte kazanılması hedeflenen sonuçlar arasındadır. Bu yöntemler daha kısadır ve semptom odaklıdır. Sorunun kaynağına ulaşılmadığı sürece sorunlar kendini başka semptomlar ortaya çıkararak göstermeye devam eder. Gerçek terapötik süreçler daha uzun sürelidir, etkilidir ve danışanın hayat kalitesini kalıcı olarak geliştirir. Bu yöntemler bireysel olarak farkındalık artırıcı ve geliştirici nitelikte olabilse de asla terapötik süreçle karıştırılmamalıdır.
İlk yorumu siz yazın