Kimler terapi yapabilir? II

Bir önceki “Kimler terapi yapabilir?” sorusu altında Psikoloji lisans bölümü mezunlarının terapi yapabilme şartlarına değinmiştik.

Psikoloji mezunlarının dışında:

1) PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) lisans bölümü mezunu olduktan sonra Klinik Psikoloji yüksek lisansı yapıp herhangi bir terapi ekolünde eğitim ve süpervizyon alanlar,

2) Tıp fakültesi mezunu olan ve herhangi bir terapi ekolünde eğitim ve süpervizyon alan Psikiyatristler psikoterapi yapabilirler.

3) Türk Psikologlar Derneği’nin ifadesine göre, herhangi bir lisans programından mezun olan kişiler Klinik Psikoloji yüksek lisans ve Klinik Psikoloji doktora programından mezun olarak Klinik Psikolog unvanı alabilir ve herhangi bir terapi ekolünden eğitim ve süpervizyon alması durumunda terapi uygulayabilir. Bu süreç üniversitelerin kendi kabul şartlarına göre değişmekte ve birçok üniversite alan dışı mezunları klinik psikoloji programına kabul etmemektedir.

4) Ruh sağlığı alanında, özel eğitim ve ergoterapi gibi lisans bölümlerinden mezun olan kişiler de özel eğitim alanında çeşitli eğitimler alarak Duyu Bütünleme, Müzik ve Ses Terapisi, Floortime gibi birçok terapi yöntemleri uygulayabilirler. Bu kişilerin uyguladığı bu ve benzeri yöntemler de terapi olarak tanımlanmaktadır.

Bu yeterlilikler Türkiye için geçerli olup ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kişiler birden fazla terapi desteği alabilir mi?

Diğer hastalıklarda olduğu gibi ruh sağlığı alanında da, alanında uzman tek bir kişinin terapi sürecini sürdürmesi en sağlıklı olan yoldur. Ayrıca her uzman farklı bir terapi ekolünde çalışmalarını sürdürmektedir. Örneğin; hem bilişsel davranışçı terapi ekolünde çalışan bir terapistle hem psikanalitik yönelimli bir terapistle çalışmak daha faydalıdır, gibi bir düşünce doğru değildir. Ekoller, uzmanların psikoterapi sürecinde takip etmeyi tercih ettikleri bir yöntemdir.

Öte yandan bir kişi hem terapi hem de özel eğitim desteği kapsamındaki terapilerden faydalanabilir. Örneğin, yoğun duygusal problemler yaşayan ve aynı zamanda algı, duyusal vb. alanlarda zorluk yaşayan bir çocuk, duygusal problemleri için oyun terapisi desteği alırken, duyu bütünleme sorunları için duyu bütünleme terapisi alabilir. Bu iki ayrı çalışma farklı zaman dilimlerinde alanında uzman olan farklı kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Bir uzman uygulayıcı yeterliği olsa bile etik çerçeveler doğrultusunda bir bireyle tek bir alanda çalışmalıdır. Uzman, birlikte çalıştığı bireyin destek almaya ihtiyacı olduğu başka bir durum tespit ettiğinde, kişiyi o alanda yeterliği olan başka bir uzmana yönlendirmelidir.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*