2020 Kasım – Haber Yorum

Yanlarında harita mı taşıyorlar?

Alaska’dan 11 günde Yeni Zelanda’ya uçan bir kıyı çamur çulluğu, hiç durmadan 12.000 kilometreden fazla mesafe kat ederek dünya rekoru kırdı.

Kuş bilimciler, bu hayvanların bir savaş uçağının aerodinamiğine sahip olduğunu ve uçuş sırasında yüklerini hafifletebilmek için iç organlarını küçültebildiğini söylüyor. Guardian gazetesinin haberine göre, 4BBRW ismi verilen kuş, üç kuşla birlikte 16 Eylül’de Alaska’dan yola çıktı. Sadece bu kuşa verici takıldı. Uydu verilerine göre 11 gün sonra Auckland’deki bir koya inen 4BBRW, 12.200 kilometrelik yol kat etti.

Kuşların göçlerini izleyen Global Flyway Network adlı bilim insanları grubundan Dr. Jesse Conklin, “Dünyanın neresinde olduklarını bilme yetenekleri var gibi görünüyorlar. Tam açıklayamıyoruz, ama sanki yanlarında harita taşıyorlar” dedi. Dr. Conklin konuşmasında şunları aktardı: “Pasifik’in ortasında; açık okyanusta günlerce uçuyorlar. Hiç kara yok. Sonra Yeni Kaledonya ve Papua Yeni Gine’ye geliyorlar. Burada bir sürü ada var. Belki kuşlara insanlarmış gibi bakıyor olabiliriz, ama sanki karayı görünce ‘Dümen kırmalıyım yoksa Yeni Zelanda’yı kaçıracağım’ diyorlar gibi”.

Daha önce kayıtlara geçen en uzun aralıksız uçuş rekoru, 2007’de 11.680 kilometre yol kat eden “E7” adlı başka bir kıyı çamur çulluğuna aitti. Göçmen kuşların çantalarında A-4 kâğıdında harita taşımadıkları kesin. Lâkin fıtratlarına programlanan navigasyon sayesinde ne zaman, nereye göç edeceklerini; kaç kilometre gideceklerini, yolculuğun ne kadar sürüp ne kadar besin depolamaları gerektiğini öğreniyorlar. Tabiî ki her şeyi bilen ve gören bir Zat-ı Zülcelal sayesinde.

“İslâm’da her suale cevap var”

Trabzonspor’un İngiliz Teknik Direktörü Eddie Newton, İslâm’da aradığı her soruya cevap bulabildiğini belirterek nasıl Müslüman olduğunu anlattı.

NTV Spor’un haberine göre, 48 yaşındaki teknik adam şunları kaydetti: “Kuzenlerimden biri İslâmiyet’i seçmişti. Başka bir kuzenim de İslâmiyet’i seçmek üzereydi. Eşimle tanışmıştım, eşim de Müslüman olduğu için onun vasıtasıyla İslâmiyet hakkında bilgiler edinmeye başlamıştım. Belki de beni en çok etkileyen şey kuzenimin düğününde gerçekleşti. Düğünün yapıldığı yere yakın bir mescitte ezan sesini duydum. Ezan sesini ilk duyduğumda çok duygulanmış ve ağlamıştım. Bunun sonrasında içimde bir şeyler olduğunun farkındaydım. Ancak annem ve babam Katolik olduğu için ve ailemde hiç Müslüman olmadığı için alacağım herhangi bir karar çok büyük bir karar olacaktı. Bu karar hâliyle annem ve babamı da hayâl kırıklığına uğratacaktı. Eşime sorular sordum, kuzenime ve çevremdekilere sorular sordum. Müslümanlık hakkında okumaya devam ettim ve beni bilgilendiren insanlara sorular sordum. Beni en çok etkileyen şeylerden bir tanesi de İslâmiyet’te sorduğunuz bütün soruların cevaplarını bulabiliyorsunuz. Bir gün araba sürerken kenara çektim ve bana İslâmiyet hakkında bilgiler veren arkadaşımı arayıp “O gün bugün, İslâmiyet’i seçmek istiyorum” dedim ve ardından da Müslüman oldum. Benim için en önemli şey aradığınız soruların cevabını bulabilmeniz, İslâmiyet’te de aradığınız her sorunun cevabını bulabiliyorsunuz. Gerçekten size her şeyi öğreten, her şeyi gösteren bir din. Duyduğum en güzel sözlerden bir tanesi; ‘Cennet annelerin ayaklarının altındadır’ sözü. Bu kadar güzel sözler ve bu cevap her şeyi açıklıyor zaten.”

Açgözlülük mutluluk getirmiyor

İngiliz belgesel yapımcısı ve natüralist David Attenborough, doğayı korumak için Batılı ülkelerin aşırılıklarının “dizginlenmesi” gerektiğini ve bu durumda herkesin daha mutlu olacağını söyledi. BBC Radio 5 Live’a konuşan kıdemli belgeselci, “Çok fazla şeye sahip olanların payı belki biraz daha azaldığında” doğanın da yeniden canlanacağını vurguladı.

Sir unvanı da alan 94 yaşındaki Attenborough şunları söyledi: “Şu anda olduğundan daha ekonomik yaşamamız gerekecek. Bunu yapabiliriz ve böylece daha mutsuz değil, daha mutlu olacağımıza inanıyorum. Kapitalist sistemin bize getirdiği aşırılıklar bir şekilde dizginlenmeli. Bu, kapitalizmin öldüğü anlamına gelmiyor; ekonomist değilim, bilmiyorum. Ama dünya halkları, dünyadaki sıradan insanlar, açgözlülüğün mutluluk getirmediğini anlamaya başlıyorlar.” Doğaya yardımcı olduğumuzda herkes için daha iyi hâle geleceğini söyleyen Attenborough, geçmişte doğaya daha yakın yaşarken “Gezegende herkesin pay sahibi olduğu bir eko-sistemin olduğunu” ifade etti. Salgın döneminde seyahat, toplantılar ve iş yoğunluğundan arınmış bir şekilde, parkta veya bahçede otururken kuş cıvıltıları duymanın insana iyi geldiğini ve “Neyin gerçekten önemli olduğunu hatırlattığını” belirtti.

Kriz anlarında hayatta gerçekten neyin “önemli” neyin de önemliymiş gibi görünerek hayatımızı etkilediği ortaya çıkıyor.

Eski dostlar

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kurt, yeni tip korona virüsün (Kovid-19) olumsuz etkilerinin yanı sıra vatandaşlara güzel alışkanlıklar da kazandırdığını ifade etti.

AA’ya konuşan Kurt, insanların karantina sürecinde birçok yeni alışkanlık edindiğini, bunlardan birinin de kitap okumak olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Karantina sürecinde evde daha kaliteli zaman geçirmek isteyenler, tercihini kitaptan yana kullandı” dedi. Kurt, bu önemli tercihin rakamlara da yansıdığını ifade ederek “Karantina günlerinin de içinde olduğu 2020’nin ilk 6 ayında Türkiye Yazarlar Birliği verilerine göre, kitap üretiminde %21’lik artış oldu. Çocuk kitapları üretimi bir önceki yıla göre yüzde 33 arttı. Özellikle karantina sürecinde online kitap satışları %100, çocuk kitap satışları %200 yükseldi”.

Çocukluğunda kitap okuma alışkanlığı kazananların sonraki yıllarda bu eski alışkanlıklarına dönmek istediğini dile getiren Kurt, “Karantina süreci insanların hayatın keşmekeşi içinde ihmal ettikleri eski dostları kitapları hatırlamalarına vesile oldu” değerlendirmesini yaptı. Kurt, ebeveynlerin, çocukların okuma alışkanlığı kazanmasında rol model olduklarını hatırlatarak şunları kaydetti: “Karantina sürecinde çocukları ile vakit geçiren anne babalar, kitapları, çocukları bir oyalama aracı olarak ya da sadece okula gidemedikleri sürecin telafisi olacak akademik bilgi kaynağı olarak görmemelidirler. Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için kitabın hem güzel vakit geçirme hem de bilgi kaynağı olduğu öğretilmelidir”.

Eğitime yapılan yardım yardımların en hayırlısı

Çankırı’da yaşayan ev hanımı Zehra Yenigürbüz, el emeği ile yaptığı ürünleri satarak kazandığı parayla ihtiyacı olan öğrencilere tablet bilgisayar aldı. Zehra Yenigürbüz, bahçesinde yetiştirdiği ürünlerle salça, tarhana, erişte gibi ürünler yapıp satarak her yıl öğrencilere destek sağlıyor. Bu yıl yeni tip korona virüsü (Kovid-19) salgını nedeniyle uzaktan eğitim alan bazı öğrencilerin tablet ihtiyacı olduğunu duyan Yenigürbüz, yaptığı ürünleri satarak 3 tablet aldı.

AA muhabirine yaptığı açıklamada ihtiyaç sahibi öğrencilere yardımda bulunduğunu anlatan Yenigürbüz, “Bunu aslında devletimiz yapıyor. Biz de her şeyi devletten beklemek olmaz, diye böyle bir şey yapmaya karar verdik. Bu dönemde yapılacak en güzel yardımın çocuklara eğitim için yapılacağını düşündük” dedi. Haftada bir gününü ürünleri yapmak için ayırdığını belirten Yenigürbüz, “Çok güzel bir duygu bu. Öğrencileri mutlu edebilirsek ben de mutlu olurum. Öğrencilerin eğitim alması benim için çok önemli” ifadesini kullandı.

Toplumların ıslahı elbette eğitimle mümkündür. Eğitim kalpte ve nefiste başlayarak; ferdin ıslahı nefsin ıslahıyla; toplumun ıslahı da ferdin ıslahıyla mümkün olabilir.

63 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin fotoğrafı paylaşıldı

Almanya’da Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden gökbilimciler, Dünyadan yaklaşık 63 ışık yılı uzaklıktaki başka bir yıldız sisteminde Beta Pictoris c adı verilen bir dış gezegenin fotoğrafını paylaştı.

Beta Pictoris c adı verilen bu gezegen, uzmanların ışık parıltısını görmelerine olanak tanıyan Şili’deki teleskoplar ile görüntülendi. Teleskopların, dış gezegenleri radyal hız yöntemi kullanılarak tespit edildiği belirtildi. Sputnik’te yer alan habere göre, Beta Pictoris sisteminde bulunan Beta Pictoris c’nin, ana yıldızının yörüngesinde bulunan yalnızca ikinci dış gezegen olduğu belirtildi. Gezegenin yörüngesine bağlı olarak ana yıldız üzerindeki sürüklenme ve çekmeyi analiz eden ve tipik olarak uzak dünyaları tespit etmek için kullanılan radyal hız yönteminin, ilk kez bir dış gezegeni doğrudan gözlemek için kullanıldığı ifade edildi. Gözlem programının lideri Sylvestre Lacourun, “Bu radyal hız yöntemiyle tespit edilen bir gezegenin ilk doğrudan teyidi” ifadelerini kullandığı bildirildi.

Uzaktan eğitimde teknoloji bağımlılığına dikkat

Temiz Toplum Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Demir, “Uzaktan eğitim sürecinde çocuklarımızın ekranla ve teknolojiyle muhatap olmak durumları, görünmez bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor” dedi.

Mehmet Demir, teknoloji bağımlılığının masum olmadığını ifade ederek, “Teknoloji bağımlılığının, ekrana bakmanın pek çok zararı mevcut. Uzaktan eğitim sürecinde de, ister istemez çocuklarımız ister tablet, ister televizyon isterse telefonla olsun ekranla ve teknolojiyle muhatap olmak durumundalar. Bu da, görünmez bir tehlikeyi beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.

Ekranların zararlarına da değinen Mehmet Demir, “Teknoloji bağımlısı olmuş bir çocuğun, internet üzerinden ders çalışmasını, araştırma yapmasını bekleyemezsiniz. Bu fizikî olarak bile mümkün olmaz. Öte yandan, yüz yüze eğitim sürecinde de yine odaklanma sorunları başlayacaktır. Ciddi bir devam problemi ortaya çıkabilecektir. Çünkü bağımlı beyni mutlu olabilmek için, bağımlı olduğu şeye, yani teknolojiye yönlenecektir” diye kaydetti.

En iyi akıllı telefon seçildi

Galaxy Note 20 Ultra, ABD merkezli Consumer Reports dergisinin değerlendirmesinde; ekran, performans ve rahatlıkta en yüksek değerlendirme olan “Mükemmel” notunu aldı.

Samsung açıklamasına göre, derginin, Galaxy Note 20 serisinin Ağustos ayındaki lansmanından bu yana en son çıkan akıllı telefonlar genelinde yaptığı değerlendirmesinde, Galaxy Note 20 Ultra toplam 85 puanla birinci oldu. Galaxy Note 20 Ultra’nın yüksek hız, tek şarjda 36,5 saat süren pil ve kamera performansı da dikkati çeken diğer özellikler oldu.

Açıklamaya göre, Galaxy Note serisinin güçlü bir telefon olma konumunu daha da sağlamlaştıran Galaxy Note 20 Ultra, bugüne kadarki en güçlü Note serisi olma mirasını da sürdürüyor. AA’da yer alan habere göre, tüm Galaxy cihazlarındaki en hızlı işlemci ile üretilen Galaxy Note 20 Ultra, ikonik tasarımdan ödün vermeden son teknoloji ve üstün mobil deneyimlerini sunuyor. Galaxy Note 20 Ultra, parmak izlerini ve lekeleri azaltan yeni puslu dokusu ile değişen trendleri aşan tonlardaki yeni mystic renk seçenekleriyle de öne çıkıyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*